Με νέες ανακοινώσεις διευρύνεται η συμμετοχή στο Πανσαμιακό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ, μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Νομού Σάμου.
Στο συλλαλητήριο καλεί το Σωματείο Επισιτισμού και Τουρισμού Σάμου, απευθυνόμενο σε σερβιτόρους, καμαριέρες, διανομείς, μπαρίστες, μάγειρες και συνολικά στους εργαζόμενους του κλάδου, ενώ η τουριστική περίοδος βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Το Σωματείο Επισιτισμού και Τουρισμού Σάμου περιγράφει ως ιδιαίτερα πιεστική την κατάσταση στους χώρους εργασίας και συνδέει την κινητοποίηση με το κόστος ζωής, τις ελλείψεις στην Υγεία και τα προβλήματα στην Παιδεία.
Στα αιτήματά του περιλαμβάνει την πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου και των δημόσιων δομών υγείας, καθώς και την παρουσία ιατρών εργασίας σε μεγάλους χώρους δουλειάς και ξενοδοχειακές μονάδες.
Παράλληλα ζητά υποχρεωτική εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και υπογραφή τοπικής κλαδικής σύμβασης με αυξήσεις στους μισθούς, 7ωρο, πενθήμερο και 35ωρο με δύο συνεχόμενες ημέρες ανάπαυσης, αλλά και επέκταση του επιδόματος ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Στο κάλεσμά του περιλαμβάνονται ακόμη η κατάργηση του ΦΠΑ σε βασικά είδη, η κατάργηση των φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα και η λήψη μέτρων ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να μετακινούνται προς τις δουλειές τους με σύγχρονα και ασφαλή μέσα μαζικής μεταφοράς.
Συμμετοχή στο συλλαλητήριο έχει ανακοινώσει και ο Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος, ο οποίος καλεί αγρότες και αγρότισσες να συγκεντρωθούν πίσω από το πανό του Συλλόγου.
Στην ανακοίνωσή του ο Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος περιγράφει ως ιδιαίτερα δύσκολη την κατάσταση στον πρωτογενή τομέα, επισημαίνοντας ότι το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί σημαντικά, την ώρα που, όπως υποστηρίζει, τα αγροτικά προϊόντα πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές.
Ο Σύλλογος στέκεται ιδιαίτερα στην πρόσφατη έκτακτη επιδότηση για τα λιπάσματα, σημειώνοντας ότι τα χρονικά κριτήρια που έχουν τεθεί αφήνουν εκτός τη μεγάλη πλειονότητα των αμπελουργών και ελαιοπαραγωγών της Σάμου.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στο πρόβλημα με τα αγριογούρουνα, τα οποία, σύμφωνα με τον Σύλλογο, προκαλούν εκτεταμένες ζημιές στην παραγωγή και στο αγροτικό κεφάλαιο, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το εισόδημα των παραγωγών.
Ο Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος δηλώνει παράλληλα τη στήριξή του στην πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σάμου για τη συγκέντρωση υπογραφών σχετικά με την κατάσταση στο Νοσοκομείο και στις υπόλοιπες δομές υγείας του νησιού. Υπογραφές θα συγκεντρώνονται και την ημέρα του συλλαλητηρίου στην πλατεία Πυθαγόρα.
Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν επίσης ο Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών Σάμου και η Ομάδα Γυναικών Μαραθοκάμπου, μέλη της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.
Στο κοινό τους κάλεσμα ζητούν αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, 8ωρο, πενθήμερο και 40ωρο, καθώς και μέτρα για την προστασία της μητρότητας.
Θέτουν ακόμη ως βασικά ζητήματα τη μείωση της ακρίβειας και την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, καθώς και τη δημόσια και δωρεάν Υγεία με στελέχωση του Νοσοκομείου Σάμου, των Κέντρων Υγείας, των περιφερειακών και αγροτικών ιατρείων.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν στην κατάσταση της εκπαίδευσης, ζητώντας να μην υπάρξει περαιτέρω υποβάθμιση νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων και να εξασφαλιστούν ασφαλείς και στελεχωμένες σχολικές μονάδες.
Στα αιτήματά τους περιλαμβάνονται ακόμη ασφαλείς υποδομές για τα ΑμεΑ, ασφαλείς και οικονομικά προσιτές μεταφορές, μέτρα πρόληψης για πυρκαγιές και πλημμύρες, καθώς και παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση επικίνδυνων και ετοιμόρροπων κτιρίων.
Παρούσα στο συλλαλητήριο θα είναι και η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου, μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, η οποία επικεντρώνει την παρέμβασή της στο δικαίωμα των παιδιών στη δημιουργική απασχόληση, στο παιχνίδι και σε ασφαλείς δημόσιους χώρους.
Η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου επαναφέρει το θέμα των παιδικών χαρών στην πόλη της Σάμου, υποστηρίζοντας ότι παρά τις παρεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα ασφάλειας και συντήρησης.
Ειδικότερα αναφέρεται στην παιδική χαρά κοντά στο γήπεδο beach volley, όπου έχουν τοποθετηθεί νέα όργανα και δάπεδα, σημειώνοντας ωστόσο ότι παραμένουν προβλήματα στα παλαιότερα όργανα και στον φωτισμό.
Για την παιδική χαρά απέναντι από το πρώην «Ξενία» κάνει λόγο για ιδιαίτερα προβληματική κατάσταση, ενώ σημειώνει ότι ανανέωση και συντήρηση χρειάζεται και η παιδική χαρά στον Δημοτικό Κήπο.
Στο κάλεσμά της αναδεικνύει επίσης το οικονομικό βάρος που επωμίζονται οι οικογένειες κατά τους θερινούς μήνες για τη φύλαξη και την απασχόληση των παιδιών, τονίζοντας την έλλειψη δημόσιων δομών δημιουργικής απασχόλησης και κατασκηνώσεων.
Ζητά τη δημιουργία δημόσιων και δωρεάν θερινών Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης, δημόσιες κατασκηνώσεις, ασφαλείς και επαρκείς παιδικές χαρές, ελεύθερους χώρους αναψυχής και ειδική μέριμνα για παιδιά με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Παράλληλα θέτει ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, την οικονομική επιβάρυνση των γονέων, τις σχολικές υποδομές και τις ελλείψεις που καταγράφονται σε σχολικές μονάδες του νησιού.
