26/08/2026
Δήμος

Παπαθεοφάνους σε Τζεβρένη: «Παντελώς αβάσιμα, αναπόδεικτα και ψευδέστατα» τα περί απαξιωτικών συμπεριφορών

papatheofanoys tzevreni

Ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους απαντά στην ανεξαρτητοποίηση της Φλώρας Τζεβρένη και στις καταγγελίες που περιλαμβάνονταν στην επιστολή αποχώρησής της από την παράταξη «Για τον Δήμο που Αξίζουμε». O δήμαρχος δηλώνει ότι σέβεται την απόφασή της, απορρίπτει όμως κατηγορηματικά τις αιτιάσεις που διατυπώθηκαν σε βάρος της δημοτικής αρχής.

«Με λύπη ακούσαμε στη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 24ης Αυγούστου 2026, τη δήλωση ανεξαρτητοποίησης της κυρίας Τζεβρένη. Μία απόφαση που ανακοινώθηκε απευθείας στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς προηγουμένως να κοινολογηθεί στον συνδυασμό, του οποίου αποτελούσε μέχρι πρότινος μέλος. Παρότι γίνεται απόλυτα σεβαστή η απόφαση της κυρίας Τζεβρένη, οφείλεται στους συμπολίτες μας μια απάντηση σε απόκρουση των αβάσιμων κατηγοριών που εξαπολήθηκαν στην επιστολή της εναντίον της δημοτικής αρχής.

Αρχικώς υπενθυμίζεται ότι 50% του συνδυασμού «ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΜΕ» απαρτιζόταν από γυναίκες. Από τις 6 εκλεγμένες γυναίκες του συνδυασμού, οι 5 κατείχαν και κατέχουν θέσεις ευθύνης (στη δε 6η προτάθηκε μεν, αλλά δεν έγινε αποδεκτή από την ίδια η ανάληψη αντίστοιχης θέσης ευθύνης). Το πρόγραμμα του Συνδυασμού συνετάχθη προεκλογικά κατόπιν συνεργασίας των μελών του ανά ομάδες και υλοποιείται αντίστοιχα με αγαστή συνεργασία αιρετών και υπαλλήλων. Εξ αρχής ο συνδυασμός μας ήταν και παραμένει πολυφωνικός. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που οι διαφορετικές απόψεις των μελών του παρερμηνεύτηκαν ως αδυναμία ή ακόμη και ως ανταρσία. Εντούτοις διαψεύστηκαν οι «ερμηνείες» αυτές, καθότι ο συνδυασμός παραμένει λειτουργικός και η δημοτική αρχή παραγωγική. Ουδέποτε υπεδείχθη σε οιονδήποτε εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο τί ή πώς να ψηφίσει σε οποιοδήποτε θέμα. Αυτό εύκολα αποδεικνύεται από τις ψηφοφορίες του Δημοτικού Συμβουλίου. Ουδέποτε φιμώθηκε δημοτικός σύμβουλος. Ουδέποτε απαξιώθηκε οποιοσδήποτε για οποιονδήποτε λόγο. Ουδέποτε υποτιμήθηκε η ικανότητα οποιουδήποτε. Ουδέποτε υπονομεύθηκε η διάθεση προσφοράς. Το αντίθετο. Ακούγεται κάθε άποψη, ακόμη και αυτή της οξείας ή κακόπιστης κριτικής. Προάγεται ο εποικοδομητικός διάλογος. Υποστηρίζεται η συνεργασία και επιζητάται η συνέργεια από και προς κάθε κατεύθυνση. Η ελευθερία έκφρασης και η ψήφος κατά συνείδηση αποτελούν βασικές δημοκρατικές αρχές που διαχρονικά διέπουν τον συνδυασμό μας και τη θητεία μας ως δημοτική αρχή. Άλλωστε οτιδήποτε αντίθετο σε αυτά αντίκειται στις αρχές του συνδυασμού, ενώ θα ήταν υποτιμητικό για τα ίδια τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, που μετά βεβαιότητας δεν θα ανέχονταν τέτοια προσβολή της αξιοπρέπειάς τους, δεδομένου ότι όλοι έχουν δείξει δείγματα γραφής στη μέχρι σήμερα μακρά επαγγελματική, κοινωνική και πολιτική τους ζωή.

Ειδικότερα όσον αφορά την κυρία Τζεβρένη: Με την ανάληψη των καθηκόντων της Δημοτικής Αρχής, της προτάθηκε από τον Δήμαρχο και έγινε από την ίδια αποδεκτή η εκ μέρους της ανάληψη καθηκόντων Εντεταλμένης Συμβούλου Κοινωνικής Πρόνοιας και Αδέσποτων Ζώων. Ακολούθως ζητήθηκε από την ίδια η απαλλαγή της από τις αρμοδιότητες που αφορούσαν στα Αδέσποτα Ζώα και το αίτημά της ικανοποιήθηκε, αφαιρουμένων των σχετικών ευθυνών από εκείνη και ανατιθέμενων σε έτερο δημοτικό σύμβουλο, με απόφαση Δημάρχου. Εν συνεχεία, η παραίτησή της από την άνω ιδιότητά της για προσωπικούς της λόγους, έγινε σεβαστή. Της ανατέθηκαν επίσης καθήκοντα Εντεταλμένης Συμβούλου για το ΚΑΠΗ τα οποία αποδέχθηκε και εν συνεχεία ζητήθηκε πάλι από την ίδια η απαλλαγή της. Παράλληλα προτάθηκε από τη Δημοτική Αρχή, έγινε από την ίδια αποδεκτή και ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η συμμετοχή της στην Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δήμου Δυτικής Σάμου, στην οποία Προήδρευσε, με συνεπακόλουθο τη συμμετοχή της στην ομώνυμη Επιτροπή της ΚΕΔΕ. Προσφάτως ζητήθηκε από τον Δήμαρχο η υποψηφιότητά της για τη Δημοτική Επιτροπή, στην οποία η ίδια συνήνεσε, ενώ κατόπιν ψηφοφορίας του Δημοτικού Συμβουλίου εκλέχθηκε πλειοψηφήσαν μέλος αυτής. Με την ανάληψη των σχετικών καθηκόντων της η κυρία Τζεβρένη επιχείρησε να λάβει την ιδιότητα της Αντιπροέδρου της Επιτροπής. Παρά τη διαφορετική νομοθετική πρόβλεψη, και αυτή η επιθυμία της υλοποιήθηκε. Υποστηρίχθηκε κάθε εγχείρημά της, υλοποιήθηκε κάθε δράση που επιδίωξε, εισακούστηκε και υιοθετήθηκε κάθε εφικτή πρότασή της.

Μετά ταύτα, είναι απορίας άξιον με ποιο τρόπο και για ποια αιτία η έμπρακτη αναγνώριση των ικανοτήτων και της προσφοράς της κυρίας Τζεβρένη, η ανάδειξή της σε θέσεις ευθύνης και η υποστήριξη κάθε πρωτοβουλίας της μεταφράστηκε σε τάχα «έλλειψη συνεργασίας, απαξίωση θεσμικών ρόλων, επιλεκτική αναγνώριση προσφοράς αιρετών κλπ», όπως αναφέρει στη δήλωση ανεξαρτητοποίησής της. Κυρίως όμως παντελώς αβάσιμα, αναπόδεικτα και ψευδέστατα είναι τα δριμύ κατηγορώ που εξαπέλυσε η κυρία Τζεβρένη, ψέγοντας τους πάντες και τα πάντα για δήθεν «απαξιωτικές, προσβλητικές και υποτιμητικές συμπεριφορές, διακρίσεις σε βάρος του γυναικείου φύλου, περιβάλλοντα εκφοβιστικά, μειωτικά, εχθρικά» και άλλα παρόμοια παντελώς ανυπόστατα και κατασυκοφαντικά. Τέτοιες μομφές, που μόνο στόχο έχουν τη δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές ούτε μπορούν να μείνουν αναπάντητες, καθότι ουδεμία σχέση έχουν με την αλήθεια, την οποία οφείλουμε να αποκαταστήσουμε. Τέτοια συμπεριφορά από μέλος του συνδυασμού μας, μετά από όσα προαναφέρθηκαν, προκαλεί απογοήτευση, γεννά πολλά ερωτηματικά και αφήνει ποικίλες υπόνοιες ως προς τη σκοπιμότητά της.

Εντούτοις, θα ευχαριστήσουμε την κυρία Τζεβρένη για τη μέχρι τώρα προσφορά της και τη συνεργασία μας, και θα της ευχηθούμε καλή τύχη στην εντεύθεν πορεία της. Η δημοτική αρχή παραμένει συνεπής στις αξίες της, προσηλωμένη στο έργο της και ανοιχτή στους δημότες της.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΦΑΝΟΥΣ»

G≡ Ακολουθήστε μας στο Google News Προσθήκη στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Ανεξαρτητοποιήθηκε η Φλώρα Τζεβρένη από την παράταξη του Δημάρχου Δυτικής Σάμου – Καταγγέλλει απαξιωτική συμπεριφορά

Καστανιά Μαρτυρικό Χωριό: Εκδηλώσεις μνήμης για τους 44 εκτελεσμένους, 29-30 Αυγούστου

Η Δυτική Σάμος ξεμπλοκάρει την ταφή τριών μεταναστών που έμεναν για χρόνια στα ψυγεία του νοσοκομείου

Πάνω από 11.000 ευρώ σε δύο δικαιούχους από το Κληροδότημα Γερογιαννάκη στη Σάμο

Βανδάλισαν το κυτίο του απινιδωτή στο Δημαρχείο Ανατολικής Σάμου

202η Επέτειος της Ναυμαχίας της Σάμου – Πρόγραμμα Εκδηλώσεων 5ης και 6ης Αυγούστου