Ως αντιπαιδαγωγικές και μη ανθρωπιστικές χαρακτηρίζει τις απόψεις των γονέων, οι οποίοι δεν επιθυμούν την εγγραφή και φοίτηση μαθητών προσφύγων σε σχολεία της Σάμου, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, λέγοντας πως «επικαλούνται και προτάσσουν, ως δικαιολογία, διάφορους λόγους, μη εκπαιδευτικούς και πραγματικούς, για τη μη φοίτηση και εκπαίδευση μαθητών προσφύγων σε σχολεία της Σάμου».
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου αναφέρει πως για την εκπαίδευση των ελληνόπουλων, των παιδιών πολιτών τρίτων χωρών και παιδιών προσφύγων την αποκλειστική αρμοδιότητα έχει και διατηρεί η Ελληνική Πολιτεία διά του αρμόδιου υπουργείου Παιδείας και ουδείς άλλος. Για την εκπαίδευση, όλων, ισχύουν και εφαρμόζονται οι κείμενες διατάξεις. Ειδικά για την εκπαίδευση παιδιών τρίτων χωρών – προσφύγων λαμβάνονται υπόψη και ο Νόμος 2101/1992 με τον οποίο κυρώθηκε η «Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού» και ο Νόμος 3304/2005 για την «Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού».
«Οι τυχόν πράξεις παρεμπόδισης λειτουργίας σχολικών μονάδων είναι παράνομες, γιατί εκτός της παρεμπόδισης της λειτουργίας Δημόσιας Υπηρεσίας, αντιβαίνουν και τους παραπάνω Νόμους. Οι Νόμοι, αποφάσεις και εγκύκλιοι του Υπουργείου Παιδείας αποστέλλονται σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας και ενημερώνονται ταυτοχρόνως όλοι οι εκπαιδευτικοί, οι Διευθυντές/ντριες των Διευθύνσεων και των σχολείων, ενώ αναρτώνται και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου. Οπότε, οι αρμόδιοι Διευθυντές/ντριες μπορούν (όπως το έχουν πράξει) να ενημερώσουν κάθε καλοπροαίρετο ερωτώντα, ειδικά τους γονείς των μαθητών», αναφέρει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και συνεχίζει: “Ως Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου αποδοκιμάζουμε τις αντιπαιδαγωγικές και μη ανθρωπιστικές απόψεις, κάποιων γονέων, οι οποίοι δεν επιθυμούν την εγγραφή και φοίτηση μαθητών προσφύγων σε σχολεία της Σάμου. Ομοίως αποδοκιμάζουμε τις κάθε μορφής επιθέσεις, λεκτικές και μη, κάποιων γονέων προς εκπαιδευτικούς.
Όσοι εκφράζουν διαφωνία για τη φοίτηση μαθητών προσφύγων στα σχολεία της Σάμου ας πληροφορηθούν κι ας γνωρίσουν, από την πρόσφατη ιστορία του νησιού, τη λειτουργία σχολείων σαμιωτόπουλων προσφύγων στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, όπου κατέφυγαν χιλιάδες ααμιώτες κατά την περίοδο της Κατοχής.
Με αίσθημα παιδαγωγικής και διοικητικής ευθύνης θα συνεχίσουμε την προσπάθεια της φοίτησης και ένταξης των παιδιών προσφύγων στο ελληνικό σχολείο, (όπως πράττουμε από το 2016) όχι μόνο ως τυπική, νομική υποχρέωση , αλλά ως ανθρωπιστικό καθήκον”.
Τέλος η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου καλεί τους εκπροσώπους της Εκκλησίας, των δημόσιων και δημοτικών φορέων, να συμβάλλουν κατά περίπτωση, με τη δυνατότητα που έχουν, ώστε να υποστηριχθεί η εκπαίδευση των προσφύγων μαθητών και έτσι να παραμεριστούν οι όποιες διαφωνίες και αντιρρήσεις.