28.7 C
Σάμος
21/07/2025
Σαμιακά

Εβδομαδιαία Ποιμαντική Επίσκεψη του Μητροπολίτη σε Φούρνους και Ικαρία

Περιγραφή εικόνας

 

Εβδομαδιαία ποιμαντική επίσκεψη πραγματοποιήσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Ευσέβιος στους Φούρνους και την Ικαρία, από την Κυριακή 13 Ιουλίου ως και το Σάββατο 19 Ιουλίου 2025.
Το πρωί της Κυριακής 13 Ιουλίου, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο νησί των Φούρνων, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και ιερούργησε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Φούρνων δίδοντας ευλογίες και πνευματικές παραινέσεις.
Το απόγευμα, επισκέφθηκε το χωριό της Χρυσομηλιάς, όπου τέλεσε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής την Ακολουθία του Μικρού Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο, και μίλησε πατρικά στους κατοίκους του χωριού.
Τη Δευτέρα 14 Ιουλίου, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, στον Ιερό Ναό των Αγίων ενδόξων Μαρτύρων Κηρύκου και Ιουλίττης, πολιούχων της Ικαρίας και ακολούθως προέστη της Λιτανεύσεως της θαυματουργού εικόνος και των ιερών λειψάνων των Αγίων, με τη συμμετοχή πλήθους ευσεβών Χριστιανών και των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών της Νήσου.
Τη Τρίτη 15 Ιουλίου, χοροστάτησε στον Όρθρο και ιερούργησε, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της ιεράς Μητροπόλεώς μας Πανοσ. Αρχιμ. Σωτήριο Κοσμόπουλο όπου και κήρυξε τον θ. λόγο και Ιερείς από την Σάμο και την Ικαρία. Εν συνεχεία ο Προιστάμενος του Ιερού Ναού Οικονόμος π. Στυλιανός Πούλος, με την ευκαιρία συμπληρώσεως του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας 30 ετών Αρχιερατείας του προσέφερε επιγονάτιο φέρον τους Αγίους ενδόξους Μάρτυρας Κήρυκο και Ιουλίττα. Ακολούθως τέλεσε επιμνημόσυνο Τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Μητροπολίτου Ικαρίας κυρού Νεοφύτου Κοτζαμανίδη (+1931).
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση, για τα 250 χρόνια ζωής και Πνευματικής προσφοράς, της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού Θεοτόκου Λευκάδος Ικαρίας, η οποία διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολή μας.
Η εκδήλωση παρουσιάστηκε από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και πλαισιώθηκε από τέσσερις εισηγήσεις με εισηγητές τους: τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, Πανοσ. Αρχιμ. π. Σωτήριο Κοσμόπουλο, τον Καθηγητή Λαογραφίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Εμμανουήλ Βαρβούνη, τον Διδάσκαλο κ. Κανέλλο Κωνσταντίνο, την εισήγηση του οποίου ανέγνωσε ο Αρχιδιάκονος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας π. Καλλίνικος Τζαφέρης και την Οσιωτάτη Γερόντισσα της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Σάμου Ευνίκη Μοναχή.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας απηύθυνε πατρικό χαιρετισμό, ευχαρίστησε τους ομιλητές και όσους κοπίασαν για την άριστη έκβαση της εκδηλώσεως. Επιπλέον επαίνεσε και συνεχάρη όλους όσους διακονούν παντοιοτρόπως ώστε το Μοναστήρι μας να μένει ζωντανό και τίμησε την διακεκριμένη καλλιτέχνιδα Ικαριακής καταγωγής Παρασκευή (Βούλα) Χονδρουδάκη για την διαχρονική προσφορά της στην Ιερά Μονή.
Την εκδήλωση παρηκολούθησαν οι Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές της Νήσου, Πρόεδροι και μέλη Ικαριακών Συλλόγων και πλήθος κόσμου, με σεβασμό και συγκίνηση.
Τη Τετάρτη 16 Ιουλίου, ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε το στρατόπεδο ΔΑΝ Ικαρίας, όπου συνάντησε τα στρατευμένα νιάτα της Πατρίδος μας. Ευλόγησε και με λόγους πνευματικούς ενίσχυσε τους Υπηρετούντας και προσέφερε την Ιερά Εικόνα των Ικαρίων Αγίων. Ακολούθως παρεκάθησε σε εορταστική τράπεζα.
Το απόγευμα, χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης, στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού Θεοτόκου Λευκάδος Ικαρίας και κήρυξε τον θ. λόγο.
Τη Πέμπτη 17 Ιουλίου, χοροστάτησε στον Όρθρο και ιερουργησε στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λευκάδος Ικαρίας, επί τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης.
Έπειτα, προέστη της επισήμου Δοξολογίας επί τη εορτή των Ελευθερίων της Νήσου στον Ιερό Ναό των Αγίων ενδόξων Μαρτύρων Κηρύκου και Ιουλίττης, και ακολούθως τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των πεσόντων της πόλεως.
Τη Παρασκευή 18 Ιουλίου, συγκάλεσε Ιερατική Σύναξη με όλους τους ιερείς της Ικαρίας, όπου συζητήθηκαν ποιμαντικά θέματα, με πνεύμα ενότητος και συνεργασίας.
Το Σάββατο 19 Ιουλίου, χοροστάτησε στον Όρθρο και στην Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Λακέδες Αγ. Κηρύκου.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της Ποιμαντικής επισκέψεώς του ο Σεβασμιώτατος συναντήθηκε με Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές των Νησιών μας συζήτησε μαζί τους κοινού ενδιαφέροντος θέματα, με Εκκλησιαστικούς Επιστρόπους, με τους Ιερείς-Εφημερίους οι οποίοι καθημερινά αναλώνονται στον αγώνα τον πνευματικό στον Αμπελώνα του Κυρίου μας και πολλούς χριστιανούς εντοπίους, αποδήμους και επισκέπτες.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Related posts

Το οδικό δίκτυο στις εκτός σχεδίου περιοχές – Παρόν και Μέλλον              

admin

Εργατικό Κέντρο: Όχι στο 13ωρο – Καλεί σε σύσκεψη σωματεία και φορείς

admin

Προγραμματισμένες εργασίες σε Αεροδρόμια: Τι ισχύει για Σάμο και άλλα νησιά

admin

Νεκρός μετανάστης μετά από προσάραξη σκάφους στο Αγαθονήσι

admin

Εργαζόμενοι Νοσοκομείου Σάμου: «Αντιποίηση ιατρικής ειδικότητας και ένας νοσηλευτής ανά βάρδια»

admin

Σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Σάμου: Ψήφιση Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ)

admin

Το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου τιμά τον Άγιο Παντελεήμονα

admin

Νέο πλοίο στη γραμμή Βαθύ – Κουσάντασι: Το SAN NICOLAS ξεκινά δρομολόγια από 18 Ιουλίου

admin

Ύποπτη δραστηριότητα με 32 Τουρκικά Αλιευτικά: Παραμένουν επί εβδομάδες σε Αιγαίο και Ιόνιο

admin