Η διάσπαση προσοχής, ειδικά στις μικρές ηλικίες, είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο. Ωστόσο, τα τελευταία 20 χρόνια τα περιστατικά στα σχολεία έχουν αυξηθεί σημαντικά, με πολλά και διαφορετικά αίτια που επιδεινώνουν αυτή την ψυχο-νευρολογική κατάσταση. Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής (ΔΕΠΥ) μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες, όπου ενδέχεται να μην έχει αναγνωριστεί από νωρίς, παρότι τα συμπτώματα υπήρχαν από την παιδική ηλικία. Στο παρελθόν, δεν υπήρχαν τα κατάλληλα μέσα για τη διάγνωση και τη διαχείρισή της, ιδιαίτερα στους ενήλικες.
Άτομα με ΔΕΠΥ συχνά δυσκολεύονται να διαχειριστούν τον χρόνο τους και να ολοκληρώσουν τις καθημερινές τους υποχρεώσεις. Η παρορμητικότητά τους τα εμποδίζει να ακολουθούν ένα σταθερό πρόγραμμα. Για τον λόγο αυτό, χρειάζονται περισσότερη πειθαρχία και συγκέντρωση ώστε να ολοκληρώνουν τις εργασίες τους χωρίς να αποσπάται η προσοχή τους.
Τα τελευταία χρόνια, με τη βοήθεια ειδικών ψυχολόγων και νευρολόγων, έχουν αναπτυχθεί κατάλληλα εργαλεία — ακόμα και σε ψηφιακή μορφή — που βοηθούν τα άτομα με ΔΕΠΥ να οργανώσουν καλύτερα την καθημερινότητά τους. Από μικρή ηλικία, τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιούν απλά και αποδοτικά μέσα, όπως τα σημειωματάρια https://flexbook.gr/el/5-simiomatario και τα ημερολόγια https://flexbook.gr/el/6-imerologio , τα οποία μπορούν να έχουν μαζί τους τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο.
Αυτά τα εργαλεία τα βοηθούν να καταγράφουν τις εργασίες της ημέρας και να τις ολοκληρώνουν χωρίς άγχος ή σύγχυση. Η οπτική αναπαράσταση των υποχρεώσεων στο χαρτί συμβάλλει στη σωστή διαχείριση του χρόνου και μειώνει την απόσπαση της προσοχής.

Τα παιδιά μπορούν να χρωματίζουν, να τοποθετούν αυτοκόλλητα και να διακοσμούν το ημερολόγιό τους, καταγράφοντας τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Έτσι, δημιουργούν μια ευχάριστη και οπτικά ξεκάθαρη λίστα με το «τι έχω να κάνω σήμερα», απαλλαγμένοι από πίεση και στρες.
Για εφήβους και ενήλικες, τα σημειωματάρια και τα ημερολόγια αποτελούν πολύτιμο εργαλείο για τη διαχείριση του χρόνου και την αποτελεσματική διεκπεραίωση των καθημερινών καθηκόντων, ενισχύοντας την απόδοση τόσο στον χώρο εργασίας όσο και στο σπίτι ή στο σχολείο.
Τα άτομα με ΔΕΠΥ μπορούν να χρησιμοποιούν σημειωματάρια για την καταγραφή σκέψεων, στόχων και υπενθυμίσεων, ώστε να επιστρέφουν σε αυτές όταν χρειάζεται. Η καθημερινή χρήση ενός ημερολογίου τους μαθαίνει να οργανώνουν και να ταξινομούν τις προτεραιότητές τους, να σπάνε τις μεγάλες εργασίες σε μικρότερες και να παρακολουθούν την πρόοδό τους.
Αυτή η διαδικασία βοηθά στη συγκέντρωση και μειώνει την παρορμητική συμπεριφορά, ενώ τους προσφέρει αίσθηση ελέγχου και σταθερότητας στην καθημερινή ζωή.
Ακόμα και ένα απλό εργαλείο, όπως μια λίστα «to-do», μπορεί να υποστηρίξει σημαντικά τη μνήμη και τη διαχείριση του χρόνου. Δίπλα σε κάθε εργασία, μπορεί να υπάρχει ένα κουτάκι ή μια υποσημείωση, όπου σημειώνεται η ολοκλήρωσή της με ένα “τικ” ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση και προσφέροντας μια αίσθηση επίτευξης.
Άλλες τεχνικές περιλαμβάνουν checklists με στήλες όπως «Έκανα», «Δεν έκανα» και «προτεραιότητα». Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχέδια διάθεσης και διαλείμματα με χρονόμετρο, με βάση τη μέθοδο Pomodoro. Όλες αυτές οι πρακτικές μπορούν να ενσωματωθούν είτε σε ένα έτοιμο ημερολόγιο είτε σε ένα σημειωματάριο τύπου bullet journal, προσαρμοσμένο στις ανάγκες κάθε ατόμου.