27.2 C
Σάμος
20/08/2025
Σαμιακά

Πρόγραμμα Ιερών ακολουθιών Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής

Περιγραφή εικόνας

Με πνευματική κατάνυξη και προσμονή, η Ορθόδοξη Εκκλησία προετοιμάζεται για την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, περίοδο νηστείας, προσευχής και πνευματικού αγώνα. Οι πιστοί καλούνται να συμμετάσχουν στις ιερές ακολουθίες και να εντείνουν την πνευματική τους άσκηση, ακολουθώντας το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε.

Κάθε Κυριακή των έξι εβδομάδων της Τεσσαρακοστής, στις 18:00, θα τελείται ο Κατανυκτικός Εσπερινός, συνοδευόμενος από διδακτικές ομιλίες πνευματικού και θεολογικού περιεχομένου. Οι ακολουθίες θα λάβουν χώρα στους εξής ναούς:

  • Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Βαθέος (Αρχιερατική Περιφέρεια Βαθέος).
  • Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Καρλόβασι) και στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Όρμου Καρλοβασίων (εναλλάξ, Αρχιερατική Περιφέρεια Καρλοβασίων).
  • Στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Πυθαγορείου (Αρχιερατική Περιφέρεια Πυθαγορείου-Μυτιληνιών).
  • Στον Ιερό Ναό Οσίου Αντωνίου Μαραθοκάμπου (Αρχιερατική Περιφέρεια Μαραθοκάμπου).
  • Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στον Άγιο Κήρυκο (Ικαρία).
  • Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Φούρνων (Φούρνοι).

Εξαίρεση αποτελεί ο Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός, ο οποίος θα τελεστεί στην Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού (Πυθαγόρειο) και στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Μεσαίου Καρλοβάσου, λόγω της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της Τεσσαρακοστής, οι πιστοί ενθαρρύνονται να συμμετέχουν στις καθημερινές ακολουθίες του Όρθρου και του Μεγάλου Αποδείπνου (Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη απόγευμα) καθώς και στο Μικρό Απόδειπνο με τους Χαιρετισμούς της Θεοτόκου (Παρασκευή απόγευμα). Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συχνή Θεία Κοινωνία κατά τις Θείες Λειτουργίες των Προηγιασμένων Δώρων (Τετάρτη απόγευμα, Παρασκευή πρωί) και τις Θείες Λειτουργίες του Σαββάτου και των Κυριακών.

Σύντομα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα για το Μυστήριο της Μετανοίας και Εξομολογήσεως, για την καλύτερη πνευματική προετοιμασία των πιστών.

Related posts

Αυτοκτόνησε ασθενής στο νοσοκομείο Σάμου

admin

Ιστορική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Ποτάμι

admin

Τιμητική εκδήλωση για τα 30 χρόνια προσφοράς του Μητροπολίτη Σάμου, κ.κ. Ευσεβίου

admin

“Αρχιπέλαγος”: Άμεσος Κίνδυνος Θανατηφόρων Ατυχημάτων στους κεντρικούς δρόμους Αγίου Κωνσταντίνου και Κάμπου Βουρλιωτών

admin

Άμεση κινητοποίηση του λιμενικού για σκάφος με εισροή υδάτων στη Σάμο

admin

Σάμος: Αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου από θύμα του γυμνασιάρχη

admin

Επιστολή για τον βιολογικό της πόλης: “Ένας ντόπιος μου είπε: έτσι μυρίζει εδώ, θα το συνηθίσεις”

admin

Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι – Κινητοποιήσεις για την Παλαιστίνη

admin

Συνελήφθη 29χρονος στη Σάμο για διευκόλυνση παράνομης εισόδου υπηκόων τρίτων χωρών

admin