12/08/2026
Σαμιακά

Πρόγραμμα Ιερών ακολουθιών Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής

Κεριά εκκλησίας

Με πνευματική κατάνυξη και προσμονή, η Ορθόδοξη Εκκλησία προετοιμάζεται για την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, περίοδο νηστείας, προσευχής και πνευματικού αγώνα. Οι πιστοί καλούνται να συμμετάσχουν στις ιερές ακολουθίες και να εντείνουν την πνευματική τους άσκηση, ακολουθώντας το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε.

Κάθε Κυριακή των έξι εβδομάδων της Τεσσαρακοστής, στις 18:00, θα τελείται ο Κατανυκτικός Εσπερινός, συνοδευόμενος από διδακτικές ομιλίες πνευματικού και θεολογικού περιεχομένου. Οι ακολουθίες θα λάβουν χώρα στους εξής ναούς:

  • Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Βαθέος (Αρχιερατική Περιφέρεια Βαθέος).
  • Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Καρλόβασι) και στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Όρμου Καρλοβασίων (εναλλάξ, Αρχιερατική Περιφέρεια Καρλοβασίων).
  • Στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Πυθαγορείου (Αρχιερατική Περιφέρεια Πυθαγορείου-Μυτιληνιών).
  • Στον Ιερό Ναό Οσίου Αντωνίου Μαραθοκάμπου (Αρχιερατική Περιφέρεια Μαραθοκάμπου).
  • Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στον Άγιο Κήρυκο (Ικαρία).
  • Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Φούρνων (Φούρνοι).

Εξαίρεση αποτελεί ο Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός, ο οποίος θα τελεστεί στην Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού (Πυθαγόρειο) και στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Μεσαίου Καρλοβάσου, λόγω της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της Τεσσαρακοστής, οι πιστοί ενθαρρύνονται να συμμετέχουν στις καθημερινές ακολουθίες του Όρθρου και του Μεγάλου Αποδείπνου (Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη απόγευμα) καθώς και στο Μικρό Απόδειπνο με τους Χαιρετισμούς της Θεοτόκου (Παρασκευή απόγευμα). Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συχνή Θεία Κοινωνία κατά τις Θείες Λειτουργίες των Προηγιασμένων Δώρων (Τετάρτη απόγευμα, Παρασκευή πρωί) και τις Θείες Λειτουργίες του Σαββάτου και των Κυριακών.

Σύντομα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα για το Μυστήριο της Μετανοίας και Εξομολογήσεως, για την καλύτερη πνευματική προετοιμασία των πιστών.

G≡ Ακολουθήστε μας στο Google News Προσθήκη στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Ιατρική Απόβαση 2026»: φοιτητές Ιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου

Στα 2,7 εκατ. ευρώ η επισκευή και ο εκσυγχρονισμός του Αρχαιολογικού Μουσείου Βαθέος Σάμου

Tροχαίο στον Μεσόκαμπο Σάμου: Στο νοσοκομείο τέσσερις ενήλικες και ένα πεντάχρονο παιδί

Σάμος: Ζευγάρι ξεκινά έρανο για να καθαρίσει την παραμελημένη παραλία Ασπροχόρτι

Εργατικό Κέντρο Σάμου: Παλλαϊκό πανσαμιακό συλλαλητήριο στις 4 Σεπτέμβρη

Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος: «Καταστρεφόμαστε από τα αγριογούρουνα, κάντε κάτι τώρα»