20.5 C
Σάμος
12/03/2025
Πολιτικά

ΚΕΔ Σάμου: «Φυλακή» για ανήλικους, καταγγέλλει ο Ψυχογιός

Εικόνα με Link Προληπτικές Εξετάσεις

Στη Βουλή, ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός, έθεσε επίκαιρη ερώτηση σχετικά με τις συνθήκες κράτησης ανηλίκων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΕΔ) Σάμου, όπως αυτές αναδείχθηκαν από ρεπορτάζ του NEWS 24/7. Η συζήτηση ανέδειξε σοβαρά προβλήματα και αντιπαραθέσεις σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος στην Ελλάδα.

Οι καταγγελίες του βουλευτή:

Ο κ. Ψυχογιός περιέγραψε την  ΚΕΔ Σάμου ως “φυλακή” και όχι ως δομή υποδοχής, καταγγέλλοντας απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης. Επισήμανε τον υπερπληθυσμό, την έλλειψη πρόσβασης σε νερό και αποχέτευση, την ανεπαρκή πυρασφάλεια και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην κατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων, που κρατούνται υπό άθλιες συνθήκες, χωρίς πρόσβαση σε βασικές ανάγκες και εκπαίδευση.

Ο βουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδιαφορία και για τη μετατροπή της Ελλάδας σε “αποθήκη ψυχών”. Πρότεινε εναλλακτικές λύσεις, όπως μικρές, ανοιχτές δομές, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και μετεγκαταστάσεις εντός της Ευρώπης. Κριτική άσκησε και στο Σύμφωνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μετανάστευση, το οποίο, όπως είπε, επιδεινώνει την κατάσταση.

Ο κ. Ψυχογιός ζήτησε άμεσες ενέργειες από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου για τη βελτίωση των συνθηκών στη ΚΕΔ Σάμου, την προστασία των ανηλίκων και την αύξηση του προσωπικού που ασχολείται με το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Κάλεσε την κυβέρνηση να απαιτήσει ένα ενιαίο Ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και υποδοχής.

Η απάντηση του Υπουργού:

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αναγνώρισε ότι οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές λόγω υπερπληθυσμού, αλλά απέδωσε την κατάσταση στον μεγάλο αριθμό αφίξεων και σε ζημιές που προκαλούνται από τους φιλοξενούμενους. Ανέφερε ότι το υπουργείο εργάζεται για την ανακούφιση του υπερπληθυσμού με μεταφορές στην ενδοχώρα.

Επίκαιρη Ερώτηση Γ. Ψυχογιού για τις συνθήκες υποδοχής στις Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές των νησιών – YouTube

Proteas Blu Resort

Related posts

Κίνημα Δημοκρατίας για Νοσοκομείο Σάμου: Εφημερίες στο «κόκκινο» και ο διοικητής στο Βερολίνο

admin

Συνάντηση Στεφανάδη-Βρούτση

admin

Χρήστος Τριαντόπουλος: Παραιτήθηκε από υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας

admin

Τέμπη: Παραιτήθηκε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου

admin

“Νοσεί η Υγεία στα νησιά της Σάμου και της Ικαρίας” – Η αναφορά του βουλευτή Ιωάννη Τσιμάρη

admin

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στη Σάμο: Αναλυτικό πρόγραμμα επίσκεψης

admin

Νέα Δημοκρατία Σάμου: Πρωτοχρονιάτικη πίτα με ανασκόπηση, πολιτικές αιχμές και παρουσία της Μαρίας Συρεγγέλα

admin

Ο πρώην δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, ομιλητής στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ στη Μυτιλήνη

admin

Ο Νίκος Ανδρουλάκης καλεί απο τη Σάμο σε κοινό αγώνα για προοδευτική αλλαγή

admin