18/06/2026
Σαμιακά

Μάκο στη Σάμο: Η στιγμή που ψαράς έπιασε τον ταχύτατο καρχαρία και τον απελευθέρωσε

Ένα σπάνιο και εντυπωσιακό θέαμα αντίκρισε ο ψαράς Μανώλης Μουρίκης, ο οποίος έπιασε έναν Ρυγχοκαρχαρία, γνωστό και ως καρχαρία Μάκο, στα ανοιχτά της Σάμου, στην περιοχή Μεγάλο Σεϊτάνι. Το επιβλητικό ψάρι πιάστηκε σε βάθος 160 μέτρων.

Ο ίδιος ο κ. Μουρίκης, σε ανάρτησή του, εξέφρασε τον ενθουσιασμό και τον σεβασμό του για το ταχύτερο ψάρι του κόσμου, δηλώνοντας: «Σήμερα νιώθω ευλογημένος που έπιασα έναν Ρυγχοκαρχαρία, αλλιώς Μάκο. Και φυσικά τον επέστρεψα στη θάλασσα». Η απόφασή του να απελευθερώσει τον καρχαρία υπογραμμίζει τη σημασία της προστασίας της θαλάσσιας ζωής.

Ο καρχαρίας Μάκο (γένος Isurus, οικογένεια Λαμνίδες) είναι γνωστός για την ταχύτητα και την ευκινησία του. Υπάρχουν δύο επιζώντα είδη: ο ρυγχοκαρχαρίας (shortfin mako) και ο μακρυπτέρυγος ρυγχοκαρχαρίας (longfin mako). Πρόκειται για μεγάλους καρχαρίες, με μήκος που κυμαίνεται συνήθως από 3 έως 4,5 μέτρα. Είναι από τους ταχύτερους κολυμβητές των ωκεανών, ικανοί να φτάσουν ταχύτητες έως και 65 χιλιόμετρα την ώρα και να πραγματοποιήσουν εντυπωσιακά άλματα, ύψους έως και 7 μέτρων, έξω από το νερό.

G≡ Ακολουθήστε μας στο Google News Προσθήκη στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Επτά συλλήψεις για παράνομη συνδρομητική τηλεόραση, έρευνες και στη Σάμο

789 υπογραφές για τους αγριόχοιρους κατέθεσε στην Εισαγγελία ο Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος

Τα ονομαστήρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ.κ. Ευσεβίου

Σύσκεψη για το μεταναστευτικό χωρίς δημοσιογράφους – ο Δήμος Ανατολικής Σάμου διαβεβαιώνει «ουδέν κρυπτόν»

Ο Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιος στα ονομαστήρια του Ιερωνύμου

Το Σμύρνα ντι Λεβάντε στα δρομολόγια του Λευκά Όρη από τις 25 Ιουνίου έως και τις 11 Ιουλίου