32.2 C
Σάμος
17/07/2024
Αστυνομικά - Λιμενικά

“Safe house” στη Διεύθυνση Αστυνομίας Σάμου για θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Ένα σημαντικό βήμα στην προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με την ίδρυση ενός “Safe house” στη Διεύθυνση Αστυνομίας Σάμου. Το νέο αυτό καταφύγιο στοχεύει στην παροχή ασφαλούς χώρου για τα θύματα, προσφέροντας τους την αναγκαία υποστήριξη και προστασία για να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν.

Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί μια από τις πιο σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σύγχρονη κοινωνία. Με στόχο την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία έχουν αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της πρόληψης και της αντιμετώπισης των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζονται πέντε νέα ενημερωτικά βίντεο, τα οποία αναδεικνύουν τα βασικά στοιχεία και τη φιλοσοφία των δράσεων που υλοποιούνται με αυτόν τον σκοπό.

Από το 2019, η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας έχει αναδειχθεί ως προτεραιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Το Νοέμβριο του ίδιου έτους δημιουργήθηκαν οι πρώτες επιτελικές Υπηρεσίες, οι οποίες αποτέλεσαν την αφετηρία για την ανάπτυξη ενός εξειδικευμένου πλέγματος υπηρεσιών και δράσεων. Από τις αρχές του 2020, οι καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας υπερδιπλασιάστηκαν, καταδεικνύοντας την εμπιστοσύνη των θυμάτων στον μηχανισμό ανταπόκρισης του κράτους.

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 17.000 αστυνομικούς πανελλαδικά, προτεραιοποιώντας τις υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας κατά την επικοινωνία με την Άμεση Δράση. Παράλληλα, έχει εκπονήσει το πρώτο ειδικό επιχειρησιακό πρωτόκολλο διαχείρισης περιστατικών. Τα περισσότερα από 10.000 περιστατικά ετησίως οδήγησαν στην ίδρυση των πρώτων επιχειρησιακών Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη το 2021. Τον Οκτώβριο του 2022, ιδρύθηκαν 12 νέα γραφεία στην Περιφέρεια, ενώ τον Μάρτιο του 2023 ένα νέο τεχνολογικό εργαλείο, το Panic Button, τέθηκε σε λειτουργία στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη.

Τους πρώτους πέντε μήνες του 2024 καταγράφηκαν 7.494 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και πραγματοποιήθηκαν 4.409 συλλήψεις, μια αύξηση της τάξης του 67,45% σε σχέση με το 2023. Το πλαίσιο ανταπόκρισης της Ελληνικής Αστυνομίας ενισχύθηκε περαιτέρω:

  • Το Panic Button επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα.
  • Σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας δημιουργήθηκε τουλάχιστον ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος “safe house”.
  • Δημιουργήθηκε δεκάλογος με βασικές ενέργειες αστυνομικής ανταπόκρισης.
  • Καταρτίστηκε οδηγός με πληροφορίες για τη νομοθεσία και τα δικαιώματα των θυμάτων.

Τον Ιούνιο του 2024 ιδρύθηκαν και ξεκίνησαν τη λειτουργία τους 45 νέα επιχειρησιακά γραφεία, τουλάχιστον ένα σε κάθε Διεύθυνση Αστυνομίας. Το προσωπικό αυτών των γραφείων έχει παρακολουθήσει στοχευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία δίνουν έμφαση στην ενίσχυση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων και της ενσυναίσθησης.

Related posts

Επεισόδιο στη ΚΕΔΝ Σάμου: 27χρονος αλλοδαπός τραυμάτισε 24χρονο με μεταλλικό σωλήνα

admin

Δύο τροχαία ατυχήματα στη Σάμο

admin

32χρονος αλλοδαπός συνελήφθη για βία κατά υπαλλήλων στην Κλειστή Δομή της Σάμου

admin

Επακούμβηση περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με τουρκικό αλιευτικό στη Ζουράφα

admin

Σύλληψη οδηγού μετά από τροχαίο με εγκατάλειψη

admin

Δύο τροχαία ατυχήματα στη Σάμο

admin

«Τζάμπολ Αγάπης» στη Σάμο: Περιβαλλοντική και Αθλητική Δράση από τη Γενική Γραμματεία Ναυτιλίας και Λιμένων

admin

Στο Gov.gr Wallet η άδεια χειριστή ταχύπλοου σκάφους

admin

Τροχαίο ατύχημα στο Καρλόβασι με τραυματισμό 20χρονου

admin