Η Antonia-Paula Lavric και ο σύζυγός της, ερωτευμένοι με τη Σάμο, ξεκίνησαν καμπάνια στο GoFundMe για να απομακρύνουν τα σκουπίδια από την παραλία Ασπροχόρτι, που βρήκαν γεμάτη πλαστικά και μπάζα.
Έναν έρανο για να καθαρίσουν την παραλία Ασπροχόρτι της Σάμου ξεκίνησαν με δική τους πρωτοβουλία ο Alex και η Antonia, ένα ζευγάρι που, όπως λένε, αγαπά το νησί και θέλει να κάνει κάτι θετικό για μια παραμελημένη γωνιά του.
Το ζευγάρι περιγράφει ότι σε πρόσφατη επίσκεψή του σοκαρίστηκε από την κατάσταση της παραλίας. Πλαστικά μπουκάλια, παπούτσια, ρούχα, σκοινιά, λάστιχα και άλλα απορρίμματα έχουν συσσωρευτεί κατά μήκος της ακτής. Όπως αναφέρουν, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από όσο φαίνεται με την πρώτη ματιά, καθώς σε μεγάλο τμήμα της παραλίας υπάρχει ένα παχύ στρώμα από φύκια και θαλάσσια βλάστηση, που φτάνει σε σημεία το μισό μέτρο, με σκουπίδια παγιδευμένα μέσα και από κάτω.
«Κάποιος πρέπει να κάνει την αρχή. Έτσι αποφασίσαμε ότι θα το κάνουμε εμείς», γράφουν στην καμπάνια τους.
Ο στόχος του εράνου
Ο Alex και η Antonia διευκρινίζουν ότι δεν έχουν πίσω τους κάποια οργάνωση ή φιλανθρωπικό φορέα, αλλά είναι απλώς ένα ζευγάρι που θέλει να προσφέρει. Ο αρχικός τους στόχος είναι περίπου 1.200 λίρες, ώστε να αγοράσουν προστατευτικά γάντια, ανθεκτικές σακούλες, εργαλεία περισυλλογής, τσουγκράνες και φτυάρια, καθώς και να καλύψουν τη μεταφορά και τη σωστή διάθεση των απορριμμάτων που θα συλλέξουν.
Προτεραιότητά τους, όπως αναφέρουν, είναι να απομακρύνουν όσο το δυνατόν περισσότερα ανθρωπογενή σκουπίδια, δουλεύοντας προσεκτικά στο υλικό κατά μήκος της ακτής και σεβόμενοι το φυσικό περιβάλλον. Στόχος τους είναι να ξαναδώσουν στο Ασπροχόρτι μια υγιή και περιποιημένη εικόνα.
Διαφάνεια και επόμενα βήματα
Το ζευγάρι δεσμεύεται να καταγράψει τον καθαρισμό με φωτογραφίες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά, και να ενημερώνει για την πορεία και τη χρήση των χρημάτων. Όπως σημειώνουν, αν συγκεντρωθούν περισσότερα από όσα χρειάζονται ή περισσέψουν χρήματα μετά την ολοκλήρωση, τα υπόλοιπα θα διατεθούν είτε για τη συνέχιση της φροντίδας της παραλίας Ασπροχόρτι και της γύρω ακτής, είτε θα δωριστούν σε αξιόπιστη περιβαλλοντική οργάνωση, με πλήρη διαφάνεια.
«Κάθε δωρεά, όσο μικρή κι αν είναι, μας βοηθά να κάνουμε ένα ακόμη βήμα. Κι αν δεν μπορείτε να συνεισφέρετε, ακόμη και μια απλή κοινοποίηση βοηθά πολύ», καταλήγουν ο Alex και η Antonia.
.
Όσοι θέλουν να στηρίξουν την προσπάθεια μπορούν να επισκεφθούν την καμπάνια στο GoFundMe:
Ο έρανος στο GoFundMe: https://www.gofundme.com/f/restore-a-forgotten-gem-of-samos-greece
