Η συμμετοχή του Βορείου Αιγαίου στο “16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας” ολοκληρώθηκε με ισχυρή παρουσία, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της νησιωτικής μελισσοκομίας. Από τις 5 έως τις 7 Δεκεμβρίου, στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, περισσότερες από 30 επιχειρήσεις από τα νησιά συμμετείχαν με προϊόντα υψηλής ποιότητας και αυθεντικής ταυτότητας.
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έδωσε δυναμικό παρών, με δύο μεγάλα περίπτερα 76 τ.μ. συνολικά, προβάλλοντας μελισσοκομικά και παράγωγα προϊόντα από Λέσβο, Λήμνο, Χίο, Σάμο, Ικαρία και Φούρνους. Παρόντες και ενεργοί σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης ήταν οι τρεις Αντιπεριφερειάρχες Ανάδειξης και Προώθησης Προϊόντων:
ο Δημήτρης Καλλίας (Λέσβου – Λήμνου),
ο Νίκος Νύκτας (Χίου)
και η Άννη Ανδρεάδου (Σάμου – Ικαρίας).
Τη συνολική οργάνωση της συμμετοχής και την παρουσία των επιχειρήσεων συντόνισε ο Πάνος Πίτσιος. Την καθημερινή υποστήριξη των περιπτέρων ανέλαβαν εθελόντριες από τα νησιά, υποδεχόμενες επισκέπτες και επαγγελματίες, πραγματοποιώντας γευσιγνωσίες και καταγραφή ενδιαφέροντος.
Τα περίπτερα της Περιφέρειας τίμησε με την παρουσία του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Αδριανός, που τέλεσε και τα εγκαίνια της διοργάνωσης. Μεγάλος χορηγός ήταν ο όμιλος ATTICA GROUP, που διατηρεί ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα νησιά μέσω των εταιρειών Blue Star Ferries και Hellenic Seaways.
Στόχος της συμμετοχής ήταν η ενίσχυση της εικόνας του Βορείου Αιγαίου ως περιοχής παραγωγής μελιού εξαιρετικής ποιότητας. Οι παραγωγοί των νησιών συνεχίζουν να εφαρμόζουν παραδοσιακές μεθόδους μελισσοκομίας, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα, στοιχείο που διαφοροποιεί τα προϊόντα τους και ενισχύει τη μοναδικότητά τους.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν και παράλληλες εκδηλώσεις. Δύο παραγωγοί από τη Λήμνο διακρίθηκαν στον 5ο Διαγωνισμό Ελληνικού Μελιού Ανώτερης Ποιότητας: η Αικατερίνη Κουκούλα με πλατινένιο βραβείο και ο Παναγιώτης Χαβιάς με χρυσό, αμφότεροι στην κατηγορία θυμαρίσιου μελιού.
Επίσης, πραγματοποιήθηκε το 16ο Πανελλήνιο Μελισσοκομικό Συνέδριο, με θέμα “Η Σημασία της Σωστής Διατροφής των Μελισσών”, στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι συνεταιρισμών και παραγωγοί από τα νησιά.
Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η γαστρονομική παρουσίαση μπροστά από το περίπτερο της Περιφέρειας, με την επιμέλεια της Τζένης – Ιωάννας Παλαιολόγου και της Ευαγγελίας Σταυροπούλου. Παρασκευάστηκαν ζωντανά δύο συνταγές με μέλι και πρώτες ύλες από τα νησιά: “Πίτες της Σάτζης” και “Γκιουζλεμέδες ανεβατοί”, τις οποίες δοκίμασαν εντυπωσιασμένοι οι επισκέπτες.
Από τη Σάμο συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι επιχειρήσεις “Gia… Giamas” (Αφοί Αγαδάκη – παραδοσιακά αναψυκτικά Καρλοβασίου) και η οικογένεια Κοντοριανού (παραγωγή αγνού μελιού Καρλοβασίου).
Σε δήλωσή τους μετά το πέρας της διοργάνωσης, οι τρεις αντιπεριφερειάρχες επεσήμαναν την ανάγκη σταθερής στήριξης του κλάδου:
«Η μελισσοκομία στο Βόρειο Αιγαίο αποτελεί μέρος της ταυτότητας των νησιών μας. Με την ποιότητα των προϊόντων μας και τη μοναδική χλωρίδα της περιοχής, μπορούμε να διεκδικήσουμε ουσιαστική θέση στις αγορές. Η Περιφέρεια θα συνεχίσει να ενισχύει τον τομέα, ιδιαίτερα ως προς την προώθηση και εμπορία, ώστε οι μικρές μονάδες να αποκτήσουν βιώσιμη δυναμική».

