11/05/2025
Σαμιακά

“Η Τέχνη της Σούμας στη Σάμο – Ένα ταξίδι από Γεύσεις και Παράδοση”

Η αγροτική ζωή κρατά ακόμη γερά στην παραμεθόριο Σάμο, με την αμπελοκαλλιέργεια στα δύσβατα αμπελοτόπια του νησιού να πρωτοστατεί. Από την επιμελή φροντίδα των ορεινών αμπελιών και τη συντήρηση των περίτεχνων ξερολιθιών, μέχρι τον πολύωρο χειρωνακτικό τρύγο του μικρόρωγου Μοσχάτου, οι Σαμιώτες αμπελουργοί συντηρούν μέχρι και σήμερα με πολύ μόχθο και μεράκι μία παράδοση χρόνων.

Επιστέγασμα της σκληρής δουλειάς τους είναι η συγκομιδή, ενώ τα τρικούβερτα φαγοπότια που την ακολουθούν ανταμείβουν τους κόπους της χρονιάς. Κάθε φθινόπωρο, αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος του τρύγου και κοπάσει η φρενίτιδα της τουριστικής σεζόν, έρχεται η περίοδος των καζανιών, για να δώσει σειρά στην καλοπέραση των ντόπιων. Γλέντια με τσιμπούσια, μουσική και οινοποσίες λαμβάνουν χώρα απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού, με την περίφημη σούμα πανταχού πρωταγωνίστρια.

O λόγος για το άχρωμο, μυρωδάτο απόσταγμα που παράγουν τα Σαμιώτικα Μοσχάτα. Από τα τέλη Οκτωβρίου ως τις αρχές Δεκεμβρίου, το νησί «βράζει» και αναθυμιάζει, καθώς οι ντόπιοι αμπελουργοί μεταφέρουν τα τσίπουρα από τα πατημένα σταφύλια τους στα καζάνια για να ξεκινήσει η διαδικασία της απόσταξης. «Εικάζεται ότι η απόσταξη της σούμας είναι απόρροια της οινικής παράδοσης του νησιού, δηλαδή προέκυψε σαν παράπλευρο του κρασιού, λόγω της άφθονης πρώτης ύλης. Οι παραγωγοί εκμεταλλεύονται τα στέμφυλα είτε για ζωοτροφές και λιπάσματα στις καλλιέργειες, είτε τα αφήνουν και ζυμώνουν προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν για την εξαγωγή σούμας», σημειώνει η οινολόγος του Ενιαίου Οινοποιητικού Συνεταιρισμού (ΕΟΣ) Σάμου, Μαρία Βουλαρίνου.

Το «τελετουργικό» των καζανιών

Σε βάθος χρόνου, το καζάνισμα της σούμας έχει θεσμοθετηθεί ως ένα έθιμο με μεγάλη κοινωνική αξία, ένα τελετουργικό δρώμενο άρρηκτα συνδεδεμένο με την πολιτιστική ταυτότητα του νησιού και τη ντόπια λαογραφία. «Τα καζάνια είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της κοινωνικής ζωής στο νησί. Μόλις περάσει το καλοκαίρι, τελειώσει η σεζόν και φύγουν οι τουρίστες, όλοι περιμένουνε να ξεκινήσουν τα καζάνια, να βρεθούμε εκεί με μουσικές, χορό, φαΐ. Μπαίνουν και τα πρώτα κρύα οπότε το σηκώνει ο καιρός», συμπληρώνει η κ. Βουλαρίνου.

Ο καζανιέρης Φώτης Ματθαίου με έδρα την Υδρούσσα στα δυτικά του νησιού, τριγυρνάει μες στα καζάνια απ’ όταν μπορεί να θυμηθεί τον εαυτό του. «Από παιδιά μες στ’ αμπέλια και τα καζάνια μεγαλώσαμε. Αυτή είναι η ζωή μας. Πάντα, θυμάμαι, περιμέναμε πως και πως να έρθει η εποχή αυτή των καζανιών, να έρθουμε όλοι κοντά, να βρεθεί μαζί το χωριό, οι φίλοι, οι παρέες». Και πράγματι, όταν με υποδέχτηκε στο καζάνι του, αισθάνθηκα αυτή την παρεΐστικη διάθεση που περιέγραφε να διαποτίζει τον χώρο με μια γλυκιά ζεστασιά.

Διαβάστε περισσότερα στο ειδικό αφιέρωμα του travel.gr

Related posts

Λήξη κατηχητικής περιόδου στην Αγία Ειρήνη Σάμου με πάνω από 200 παιδιά

admin

Μάκο στη Σάμο: Η στιγμή που ψαράς έπιασε τον ταχύτατο καρχαρία και τον απελευθέρωσε

admin

Δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Εθνικό Σχέδιο Εναέριας Διάσωσης (ΕΣΕΔΑ) – Οριστικός Κατάλογος Βάσεων Ετοιμότητας, εκτός η Σάμος

admin

Έλλειψη Κερμάτων στη Σάμο: Παρέμβαση του Επιμελητηρίου στην Τράπεζα της Ελλάδος

admin

Καρλόβασι: Εορτασμός Ύψωσης Σημαίας Σαμιακής Επανάστασης 1821

admin

Tour De Samos 2025: Η 5η έκδοση του Αγώνα Ακριβείας Κλασικών Αυτοκινήτων έρχεται 6-9 Ιουνίου στη Σάμο

admin

Χρυσή Βαρδινογιάννη και Νικόλαος Ντε Γκρες στους Φούρνους με την Axion Hellas

admin

AQUA BLUE: Δρομολόγια πλοίου για Εύδηλο και Καρλόβασι έως 31/10/2025

admin

Ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικής Αλ. Κουβακάς για φωτιά ΧΥΤΑ Σάμου: «Βελτιώνεται η κατάσταση»

admin