9.4 C
Σάμος
10/02/2025
Σαμιακά

“Η Τέχνη της Σούμας στη Σάμο – Ένα ταξίδι από Γεύσεις και Παράδοση”

Η αγροτική ζωή κρατά ακόμη γερά στην παραμεθόριο Σάμο, με την αμπελοκαλλιέργεια στα δύσβατα αμπελοτόπια του νησιού να πρωτοστατεί. Από την επιμελή φροντίδα των ορεινών αμπελιών και τη συντήρηση των περίτεχνων ξερολιθιών, μέχρι τον πολύωρο χειρωνακτικό τρύγο του μικρόρωγου Μοσχάτου, οι Σαμιώτες αμπελουργοί συντηρούν μέχρι και σήμερα με πολύ μόχθο και μεράκι μία παράδοση χρόνων.

Επιστέγασμα της σκληρής δουλειάς τους είναι η συγκομιδή, ενώ τα τρικούβερτα φαγοπότια που την ακολουθούν ανταμείβουν τους κόπους της χρονιάς. Κάθε φθινόπωρο, αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος του τρύγου και κοπάσει η φρενίτιδα της τουριστικής σεζόν, έρχεται η περίοδος των καζανιών, για να δώσει σειρά στην καλοπέραση των ντόπιων. Γλέντια με τσιμπούσια, μουσική και οινοποσίες λαμβάνουν χώρα απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού, με την περίφημη σούμα πανταχού πρωταγωνίστρια.

O λόγος για το άχρωμο, μυρωδάτο απόσταγμα που παράγουν τα Σαμιώτικα Μοσχάτα. Από τα τέλη Οκτωβρίου ως τις αρχές Δεκεμβρίου, το νησί «βράζει» και αναθυμιάζει, καθώς οι ντόπιοι αμπελουργοί μεταφέρουν τα τσίπουρα από τα πατημένα σταφύλια τους στα καζάνια για να ξεκινήσει η διαδικασία της απόσταξης. «Εικάζεται ότι η απόσταξη της σούμας είναι απόρροια της οινικής παράδοσης του νησιού, δηλαδή προέκυψε σαν παράπλευρο του κρασιού, λόγω της άφθονης πρώτης ύλης. Οι παραγωγοί εκμεταλλεύονται τα στέμφυλα είτε για ζωοτροφές και λιπάσματα στις καλλιέργειες, είτε τα αφήνουν και ζυμώνουν προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν για την εξαγωγή σούμας», σημειώνει η οινολόγος του Ενιαίου Οινοποιητικού Συνεταιρισμού (ΕΟΣ) Σάμου, Μαρία Βουλαρίνου.

Το «τελετουργικό» των καζανιών

Σε βάθος χρόνου, το καζάνισμα της σούμας έχει θεσμοθετηθεί ως ένα έθιμο με μεγάλη κοινωνική αξία, ένα τελετουργικό δρώμενο άρρηκτα συνδεδεμένο με την πολιτιστική ταυτότητα του νησιού και τη ντόπια λαογραφία. «Τα καζάνια είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της κοινωνικής ζωής στο νησί. Μόλις περάσει το καλοκαίρι, τελειώσει η σεζόν και φύγουν οι τουρίστες, όλοι περιμένουνε να ξεκινήσουν τα καζάνια, να βρεθούμε εκεί με μουσικές, χορό, φαΐ. Μπαίνουν και τα πρώτα κρύα οπότε το σηκώνει ο καιρός», συμπληρώνει η κ. Βουλαρίνου.

Ο καζανιέρης Φώτης Ματθαίου με έδρα την Υδρούσσα στα δυτικά του νησιού, τριγυρνάει μες στα καζάνια απ’ όταν μπορεί να θυμηθεί τον εαυτό του. «Από παιδιά μες στ’ αμπέλια και τα καζάνια μεγαλώσαμε. Αυτή είναι η ζωή μας. Πάντα, θυμάμαι, περιμέναμε πως και πως να έρθει η εποχή αυτή των καζανιών, να έρθουμε όλοι κοντά, να βρεθεί μαζί το χωριό, οι φίλοι, οι παρέες». Και πράγματι, όταν με υποδέχτηκε στο καζάνι του, αισθάνθηκα αυτή την παρεΐστικη διάθεση που περιέγραφε να διαποτίζει τον χώρο με μια γλυκιά ζεστασιά.

Διαβάστε περισσότερα στο ειδικό αφιέρωμα του travel.gr

Related posts

Η Σάμος στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού EMITT 2025 στην Κωνσταντινούπολη

admin

Λαμπρός Εσπερινός για την Εορτή του Αγίου Χαραλάμπους στη Σάμο

admin

Απεργία 12 Φεβρουαρίου – Ο Σύλλογος Εστίασης Σάμου κλείνει τα καταστήματα

admin

Το μέλλον της Σάμου vs. Βιομηχανικά Αιολικά Πάρκα – Παρέμβαση του Ν. Μπελαβίλα

admin

Αγέλη σκύλων επιτίθεται και δαγκώνει άνδρα κατά τη διάρκεια Τζόγκινγκ

admin

Γιώργος Στάντζος: Το ‘Tsunami Ready’ βελτιώνει την ασφάλεια στη Σάμο»

admin

Προσλήψεις προσωπικού στο Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία Καρλοβάσου “Η Μέλισσα”

admin

Τροποποιημένα δρομολόγια Blue Star Chios

admin

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου: Όλοι στον αγώνα για δημόσια Υγεία

admin