Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών η Βέφα Αλεξιάδου, η οποία τον τελευταίο καιρό νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.
Μια ζωή αφιερωμένη στη μαγειρική τέχνη
Η Βέφα Αλεξιάδου γεννήθηκε στις 13 Μαρτίου 1933 στον Βόλο. Σπούδασε χημεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια συνέχισε τις σπουδές της στο Berkeley University των ΗΠΑ, με ειδίκευση στην υγιεινή των τροφών, τη διακόσμηση του τραπεζιού και τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη.
Ήταν σύζυγος του Κωνσταντίνου Αλεξιάδη, καθηγητή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με τον οποίο απέκτησε δύο κόρες, την Αλεξία και την Άντζελα, οι οποίες έφυγαν από τη ζωή το 2014 και το 2015 αντίστοιχα.
Η συμβολή της Βέφας Αλεξιάδου στη μαγειρική διακρίνεται από τη συγγραφή πολλών βιβλίων που κατέκτησαν διεθνείς διακρίσεις. Δύο από αυτά τιμήθηκαν με βραβεία στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μαγειρικής στο Perigueux της Γαλλίας το 1998 και το 2000. Η ίδια απέσπασε το τιμητικό βραβείο “Best Culinary Business Professional” το 2000.
Η Βέφα Αλεξιάδου υπήρξε πηγή έμπνευσης για πολλές γενιές, εισάγοντας τη μαγειρική τέχνη σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό με απλότητα και υψηλή αισθητική.