22/07/2026
Δήμος

Παρέμβαση Δημάρχου Δυτικής Σάμου προς τον αρχηγό του ΛΣ για τη παράνομη δραστηριότητα Τουρκικών Αλιευτικών στη Σάμο

c7f0a36f-5e53-4044-b450-63a27cda91d3 (1)

Ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου, Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους, απέστειλε αναφορά προς τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής σχετικά με την αυξανόμενη δραστηριότητα τουρκικών αλιευτικών σκαφών εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Στην αναφορά του, ο Δήμαρχος επισημαίνει ότι τον τελευταίο καιρό, επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη προερχόμενα από την Τουρκία ασκούν αλιευτική δραστηριότητα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Η προσέγγιση αυτών των σκαφών στις ακτές της νοτιοδυτικής Σάμου, και συγκεκριμένα προς τον δίαυλο Φούρνων και αντίστροφα, πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση και σε απόσταση έως 0,27 μιλίων από την ελληνική ακτογραμμή.

Ο αριθμός των αλιευτικών σκαφών που συμμετέχουν σε αυτές τις δραστηριότητες υπερβαίνει τα 25, και οι πλόες τους πραγματοποιούνται χωρίς την απαραίτητη αστυνόμευση από τις τοπικές Λιμενικές Αρχές.

Ο Δήμαρχος αναφέρει ότι γίνεται χρήση απαγορευμένων αλιευτικών εργαλείων, καταστρέφοντας τα λιβάδια ποσειδωνίας των θαλασσών και εξαντλώντας το αλιευτικό απόθεμα της περιοχής. Ζητά άμεσα μέτρα αστυνόμευσης και προστασίας των παράκτιων θαλασσίων αλιευτικών πεδίων, καθώς και ενέργειες για την αποτροπή της προσέγγισης ξένων αλιευτικών σκαφών από χώρες που δεν αναγνωρίζουν το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο αλιείας και αμφισβητούν με τις δράσεις τους την ελληνική κυριαρχία στην παράκτια θαλάσσια ζώνη του νησιού.

G≡ Ακολουθήστε μας στο Google News Προσθήκη στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Ομόφωνο «ναι» στην 99ετή παραχώρηση χρήσης του Μουσείου Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών του Αιγαίου στο ΥΠΠΟ

Στο τραπέζι του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Σάμου η παραχώρηση του Μουσείου Ναυπηγικών Τεχνών στο Υπουργείο Πολιτισμού

Αποχαιρετιστήρια επίσκεψη του διοικητή του 649 ΤΕ στον δήμαρχο Δυτικής Σάμου

Το Δημοτικό Κολυμβητήριο Καρλοβάσου ανοίγει τις πόρτες του: Ωράριο, τιμές και εγγραφές

4 προσλήψεις συνοδών απορριμματοφόρου στον Δήμο Δυτικής Σάμου

Ανατολική Σάμος: Αυτή είναι η σύνθεση του Προεδρείου και της Δημοτικής Επιτροπής