20/04/2025
Δήμος

ΑΚΙΣ – Εκκένωση κατοικημένων τόπων υπό την απειλή πυρκαγιάς

Πρόταση για το δύσκολο έργο της εκκένωσης του πληθυσμού από τα χωριά και τους οικισμούς της Σάμου, σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, κατέθεσε η ΑΚΙΣ στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ, στον απόηχο της θλιβερής αποτίμησης των απωλειών ζωής κατά την πρόσφατη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.

Η πρόταση αφορούσε στην ύπαρξη έγκυρων και πρακτικώς εφαρμόσιμων μνημονίων (όπου δεν υπάρχουν), ως συνέχεια της εφαρμογής του σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ», γραμμένων από την αντίστοιχη υπηρεσία του Δήμου, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες αρχές και συμπληρωμένων από τα τοπικά συμβούλια των κοινοτήτων.

Τονίστηκε ότι κάθε κοινότητα της Σάμου θα πρέπει να διαθέτει το δικό της μνημόνιο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, τέτοιο ώστε να μπορούν οι εκτελεστές του σχεδίου να μπορούν να αντιμετωπίσουν την απειλή με κάθε λεπτομέρεια και υπό τις δυσμενέστερες συνθήκες, σε ότι αφορά την ένταση και την κατεύθυνση του ανέμου, τις συνθήκες φωτός και τις μεγάλες συγκεντρώσεις πληθυσμού. Για παράδειγμα ίσως να χρειαστεί να γίνει εκκένωση πληθυσμού υπό την απειλή μίας πυρκαγιάς που ξεσπά σε ημέρα πανηγυριού, με τους κατοίκους συγκεντρωμένους εντός ή εγγύς κατοικημένου χώρου, χωρίς επαρκές οδικό δίκτυο, κατά τη νύκτα και υπό θυελλώδεις ανέμους.

Πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους εμάς, που ασχολούμαστε με τα κοινά, αλλά και σε όλους όσους έχουν επιφορτιστεί με το δύσκολο έργο της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ολιγωρεί σε ζητήματα σχεδίασης, πρόληψης και καταστολής μιας απειλής.

Πρέπει επίσης να γίνει γνωστό ότι, στις περιπτώσεις αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, μία μικρή λεπτομέρεια που παραλείπεται κατά το στάδιο της σχεδίασης μπορεί να μας στοιχίσει σε ανθρώπινες ζωές κατά το στάδιο αντιμετώπισης της απειλής.

 

Αντώνιος Σίμος

Δημοτικός Σύμβουλος

Related posts

Υπόμνημα διαμαρτυρίας για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια κατέθεσε ο Δήμος Ανατολικής Σάμου

admin

Επίσκεψη στο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Καρλοβασίου

admin

Ανα.Σ.Α.: Στο επίκεντρο ο ΧΥΤΑ και η καθημερινότητα των πολιτών ενόψει του Δημοτικού Συμβουλίου

admin

Ανατολική Σάμος: Ελέγχθηκε η ποιότητα του νερού σε οκτώ σημεία

admin

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου τη Μ. Δευτέρα

admin

Φράγμα Καρβούνη: Υπογράφηκε η σύμβαση για την ωρίμανση των μελετών

admin

“Α.Ε. KARLOVASI CUP 2025”: Διήμερο Ποδοσφαίρου στη Σάμο

admin

Σάμος: Ισχυρές Βροχές και Καταιγίδες από Κυριακή 06/04 έως Δευτέρα 07/04

admin

Αιχμές Καρρά για την δημοτική αρχή Ανατολικής Σάμου: Η “αδιαφορία” οδήγησε σε απώλεια θέσεων εργασίας

admin