28.9 C
Σάμος
26/08/2025
Σαμιακά

Αποζημιώσεις για τους κατοίκους και τους Δήμους του Βορείου Αιγαίου ύψους 750.000 ευρώ

Περιγραφή εικόνας

Αποζημιώσεις για τους κατοίκους και τους Δήμους του Βορείου Αιγαίου ύψους 750.000 ευρώ εκταμιεύτηκαν για να δοθούν μέσω των δήμων από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.  Παράλληλα, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Μετανάστευσης και Ασύλου, αποδίδονται  ανταποδοτικά τέλη 2.607.106 € συνολικά στους Δήμους, που επιβαρύνονται με την φιλοξενία μεταναστών εντός των διοικητικών ορίων τους, για το β’ τρίμηνο του 2020. Οι εν λόγω Δήμοι, βάση του Ν. 4662/20, έχουν ήδη χορηγηθεί 12.269.602€  για το 2019 και το  α’ τρίμηνο του 2020.

Η έκτακτη επιχορήγηση 750.000€ για το 2019 αποδίδεται ως αποζημίωση τυχόν ζημιών που έχουν προκληθεί στους Δήμους ή στην περιουσία τρίτων φυσικών ή νομικών προσώπων από τους διαμένοντες στις μονάδες φιλοξενίας.  Οι δήμοι που θα λάβουν την έκτακτη επιχορήγηση είναι ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, ο Δήμος Μυτιλήνης, ο Δήμος Χίου και οι Δήμοι Ανατολικής και  Δυτικής Σάμου. Στην σχετική ΚΥΑ καθορίζονται αναλυτικά τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την κάλυψη αποζημιώσεων.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε τα εξής:

«Συνεχίζουμε την καταβολή ανταποδοτικών τελών στους Δήμους που φιλοξενούν δομές αιτούντων άσυλο, τέλη που θεσμοθετήσαμε το 2020. Επίσης καταβάλουμε στους Δήμους Μυτιλήνης, Χίου, Δυτικής Λέσβου, Ανατολικής και  Δυτικής Σάμου κονδύλια για την πληρωμή αποζημιώσεων και προς τους κατοίκους και προς τους Δήμους για ζημιές του 2019. Συστηματικά εργαζόμαστε για την μείωση των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες».

Related posts

Τ.Ε.Ε.: Σεισμόπληκτα Σάμου: «Το τέρας της γραφειοκρατίας καθιστά τη δουλειά μας ακατόρθωτη»

admin

Ο Τρύγος του Μοσχάτου στη Σάμο: Εξαιρετική σοδειά παρά τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής

admin

Σάμος: Τρεις συλλήψεις σε δύο μέρες για ηχορρύπανση

admin

Επιστολή Γιάννη Καλτάκη προς Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

admin

Eπιχείρηση διάσωσης στο Καρλόβασι: Η Speedy βρήκε τον αγνοούμενο

admin

24ωρη απεργία στο Δημόσιο από την ΑΔΕΔΥ Σάμου κατά του νέου πειθαρχικού νομοσχεδίου

admin

Η «Nature’s Classroom Summer Camp» της Σάμου στην IP Exhibition της Αθήνας

admin

Τροποποιήσεις στα δρομολόγια του “BLUE STAR MYCONOS” τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

admin

Αναχώρηση του «Blue Star Mykonos» με καθυστέρηση

admin