26.7 C
Σάμος
02/07/2025
Πολιτικά

Δ. Βίτσας: Να σταματήσει η τιμωρία των παιδιών στη Σάμο

Banner Samos24

 

Ανοιχτή επιστολή ΥΜΕΠΟ Δ. Βίτσα προς τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων της Σάμου

Αξιότιμοι γονείς,

Θέλω να απευθυνθώ σε εσάς, ως γονιός κατά κύριο λόγο και λιγότερο ως Υπουργός.

Με απογοήτευση και θλίψη πληροφορήθηκα στις 5 Μαρτίου την απόφαση Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων για αποχή των παιδιών από τα μαθήματα, λόγω της λειτουργίας Δομής Υποστήριξης και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) σε Δημοτικό Σχολείο στο Βαθύ.

Θέλω εξ αρχής να τονίσω πως αυτή η συμπεριφορά και στάση είναι εσφαλμένη και με βρίσκει απολύτως αντίθετο.

Το ζήτημα δεν έχει να κάνει με το προσφυγικό – μεταναστευτικό, ας μην γελιόμαστε. Το νησί μας έχει υποστεί ένα δυσανάλογο βάρος, κάνουμε συνεχείς προσπάθειες να ελαττώσουμε έως μηδενισμού την πίεση και συγχρόνως να υπάρξει στήριξη με πολλούς τρόπους.

Το ζήτημα έχει να κάνει με το γεγονός ότι κάποιοι προσπαθούν να σπείρουν με τη βία κλίμα ξενοφοβίας και ρατσισμού σε ένα νησί με δημοκρατικό φρόνημα, άσχετα με το ποια πολιτική παράταξη υποστηρίζει ο καθένας και η καθεμιά. Αυτό φαίνεται και από το ότι παρόμοια γεγονότα εμφανίζονται και σε άλλες περιοχές που δεν υφίστανται τη δική σας πίεση (Βίλια, Κόνιτσα, Γέρακας).

Ας τούς απομονώσουμε. Είναι ξεκάθαρο πως εμείς θα προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα. Δεν θα υποταχθούμε σε φωνές που έχουν μονάχα «κάτι σάπιο να πουλήσουν».

Εκτός από το αυτονόητο και πανανθρώπινα σεβαστό δικαίωμα όλων ανεξαιρέτως των παιδιών στη μόρφωση, η απόφασή αυτή βλάπτει πρώτα και κύρια τα ίδια τα παιδιά της Σάμου.

Σας καλώ να σταματήσετε πλέον να τιμωρείτε τα παιδιά. Η στέρηση της μόρφωσης, της κοινωνικοποίησης και της πληρότητας που προσφέρει η αίσθηση ότι ανήκει στην ομάδα της σχολικής κοινότητας, αποτελεί μια σκληρή και άδικη τιμωρία για οποιοδήποτε παιδί.

Μη βάζετε τα παιδιά σε τέτοιου είδους διαδικασίες. Μη φυτεύετε στις τρυφερές ψυχές τους τη μισαλλοδοξία. Γίνετε εσείς πρώτοι παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά σας. Δείξτε τους έμπρακτα τι σημαίνει ανθρωπιά, αλληλεγγύη, βοήθεια στον συνάνθρωπο.

Τα παιδιά έχουν τους δικούς τους τρόπους και κώδικες, είμαι σίγουρος πως θα βρουν τις δικές τους ισορροπίες.

Το λάθος αυτό έχει ήδη διαρκέσει πολύ. Ελάτε τώρα να το διορθώσουμε μαζί. Ελάτε να απομονώσουμε το φόβο και την ανασφάλεια. Να δείξουμε στα παιδιά μας πως μπορούμε με αυτοπεποίθηση να κοιτάμε στο μέλλον, χωρίς διακρίσεις, χωρίς αποκλεισμούς.

Πρέπει όμως πρώτα να συμφωνήσουμε σταθερά στο πλαίσιο των αρχών και αξιών που θεωρούμε αδιαπραγμάτευτες: αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο και αναφαίρετο δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση, χωρίς καμία εξαίρεση.

 

Related posts

Επίσκεψη Υπουργού Ναυτιλίας Βασίλη Κικίλια στη Σάμο

admin

Ανακοινώθηκε η τελική σύνθεση του Κυβερνητικού Κλιμακίου για τη Σάμο

admin

Τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

admin

Ο Θάνος Πλεύρης στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

admin

Παραιτήσεις Βορίδη, Χατζηβασιλείου, Σταμενίτη, Μπουκώρου και Στρατάκου μετά τη δικογραφία ΟΠΕΚΕΠΕ

admin

Επίσκεψη Κυβερνητικού Κλιμακίου: Ο Μιχάλης Αγγελόπουλος ζητά συγκρότηση Επιτροπής Παρακολούθησης

admin

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Εκλογές Κεντρικής Επιτροπής στο Βόρειο Αιγαίο – Το εκλογικό κέντρο στη Σάμο

admin

Αναβάλλεται η επίσκεψη του Κυβερνητικού Κλιμακίου στη Σάμο λόγω πυρκαγιάς στη Χίο

admin

Πορεία ΚΚΕ στη Σάμο κατά της εμπλοκής της Ελλάδας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις

admin