12.8 C
Σάμος
20/01/2025
Σαμιακά

Διάσωση Χρυσού Τσακαλιού με αίσιο τέλος στη Σάμο

Διάσωση Χρυσού Τσακαλιού με αίσιο τέλος.

Ένα νεαρό τσακάλι εντοπίστηκε σε τραυματισμένο στην άκρη του δρόμου στο Άνω Βαθύ της Σάμου, πιθανότατα λόγω πρόσκρουσης με αυτοκίνητο. Για το περιστατικό αυτό που έλαβε χώρα τις μέρες των γιορτών, ενημερωθήκαμε τις πρώτες πρωινές ώρες από το Αστυνομικό Τμήμα Σάμου. Ερευνητές του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος μετέβησαν άμεσα στο σημείο, όπου και συνέλεξαν το τσακάλι και το μετέφεραν στην ερευνητική βάση του Ινστιτούτου κοντά στο Πυθαγόρειο. Έπειτα από 2 ημέρες παρακολούθησης και βασικής περίθαλψης, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν είχε τραύματα και ξεπέρασε το σοκ από την πρόσκρουση, το τσακάλι επανεντάχθηκε και πάλι στο φυσικό του περιβάλλον.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τους αστυνομικούς που μας ειδοποίησαν εγκαίρως για το περιστατικό, αλλά ακόμα περισσότερο για την παραμονή τους για 1,5 ώρα στην περιοχή (παρόλο το κρύο και την δυσκολία της ώρας), προστατεύοντας το τσακάλι μέχρι να μεταβούν στο σημείο οι ερευνητές του Αρχιπελάγους.

Οι πρωτοβουλίες από τους κατοίκους και του φορείς του νησιού για την προστασία της μοναδικής φύσης της Σάμου, αλλά και για την άμεση αναφορά στο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος περιστατικών τραυματισμένων άγριων ζώων (χερσαίων και θαλάσσιων), είναι ιδιαίτερης σημασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Σάμο επιβιώνει ο μοναδικός νησιωτικός πληθυσμός Χρυσού Τσακαλιού στην Ελλάδα – ένας από τους ελάχιστους στην Ευρώπη. Ο πληθυσμός αυτός είναι γενετικά μοναδικός σε σχέση με όλους τους άλλους πληθυσμούς χρυσών τσακαλιών στα Βαλκάνια, όπως αποδεικνύεται από έρευνα στην οποία συμμετείχε το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PlosOne.

Αποτελεί επίσης μία ξεχωριστή περίπτωση μεγάλου θηλαστικού που ζει στα όρια των οικισμών, χωρίς να γίνεται εύκολα αντιληπτό (πέραν από τους ήχους που παράγει), αλλά και χωρίς να προκαλεί ζημιές στον άνθρωπο, ή στα οικόσιτα και τα σταβλισμένα παραγωγικά ζώα. Το χρυσό τσακάλι είναι δραστήριο κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ την ημέρα βρίσκεται κρυμμένο σε λαγούμια ή φωλιές που βρίσκονται είτε μέσα σε πυκνή βλάστηση, ή σε μικρές υπόγειες στοές.

Όπως αποδεικνύεται από πρόσφατη επιστημονική ανακοίνωση του Αρχιπελάγους το χρυσό τσακάλι της Σάμου τρέφεται κυρίως με φρούτα και λαχανικά (ελιές, μούρα, άγρια σύκα) και σε μικρότερο βαθμό με τρωκτικά και έντομα – κυρίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Έτσι συμβάλλουν στη μείωση του πληθυσμού των τρωκτικών στη Σάμο και έμμεσα συμβάλλουν στην προστασία της αγροτικής καλλιέργειας και στις φυσικές διεργασίες αναδάσωσης.

Το γεγονός ότι μία μικρή μειοψηφία ανθρώπων ακόμα προσπαθεί με δηλητηριασμένα δολώματα να θανατώσει αυτά τα σπάνια ζώα, θα πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά όλους.

Δείτε παρακάτω ένα βίντεο από τα Χρυσά Τσακάλια της Σάμου όπως καταγράφηκε από ειδικές κάμερες στο πλαίσιο της δράσης για την αειφόρο διαχείριση του πληθυσμού του είδους στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Σάμου https://www.youtube.com/watch?v=qBoLVlkMbt4

και το σχετικό άρθρο http://archipelago.gr/aiforos-diachirisi-tou-chrysou-tsakaliou-sto-aerodromio-samou.

 

Related posts

Οι νέες τηλεφωνικές γραμμές στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου

admin

Αύξηση απο σήμερα στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια στη γραμμή Σάμος-Πειραιάς

admin

Συλλυπητήριο Μήνυμα της Ε.Λ.Μ.Ε Σάμου για την εκπαιδευτικό Μαρία Παλαβούζη

admin

Κυνηγός αυτοτραυματίστηκε με την καραμπίνα του

admin

Τροχαίο ατύχημα στην οδό Γυμνασιάρχου Κατεβαίνη

admin

Ο Γύρος της Σάμου 2025 επέστρεψε !

admin

Αεροδιακομιδή από Σάμο και Ρόδο με συντονισμό του ΕΚΑΒ – Η εκπομπή «Πρωταγωνιστές» κατέγραψε ζωντανά την επιχείρηση

admin

Με επιτυχία η εκδήλωση Κοπής Πίτας του Συλλόγου «ΕυΠο»

admin

Ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου καταγγέλλει τις συνεχείς μετακινήσεις των ιατρών προς το Αγαθονήσι

admin