Οι Κάτοικοι της τοπικής κοινότητα του Νεοχωρίου , σε επιστολή προς τον πρόεδρο κ. Πέτρο Νίνο, ζητούν ολοκληρωμένη μελέτη για να λυθεί το πρόβλημα υδροδότησης των Σκουρέϊκων και της ευρύτερης περιοχής αλλά ταυτόχρονα να μην χαθούν οι αρδευόμενες εκτάσεις και βέβαια να επιβιώσει ο υδροβιότοπος του Αμφύλισου.
Η διαμαρτυρία των κατοίκων του Νεοχωρίου.
Ως Κάτοικοι του χωριού μας διαμαρτυρόμαστε σε εσάς κύριε εκπρόσωπε και θέλουμε μέσω της ιδιότητας σας να προωθήσετε την διαμαρτυρία μας σε όλα τα ΜΜΕ καθώς και στις σχετικές οικολογικές και περιβαλλοντολογικές οργανώσεις όπως και συλλόγους. Αναλυτικά σας ενημερώνουμε τα εξής. Ανατολικά του χωριού μας περνά το ρέμα του Αμφύλισου, που ξεκινά από τον Καρβούνη και εκβάλει στο ν Μπάλο Κουμέϊκων. Κάτω ακριβώς από το χωριό μας πηγάζει η πηγή ‘’Φλεβίτσα’’ και τροφοδοτεί με νερό όλο το χρόνο τα αρδευόμενα χωράφια και των τριών χωριών (Νεοχώρι, Σκουρέικα, Κουμέϊκα). Περίπου δύο μήνες ο Δήμος Σάμου εκτελεί έργο υδροδότησης για λογαριασμό της Κοιν. ΣκουρέΪκων, η οποία πράγματι αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα νερού, ειδικά στους παραθαλάσσιους οικισμούς (Πεύκος,Κάμπος,Πέρρη).
Ερώτημα: Οι εκτός οικισμού κατοικίες τροφοδοτούνται εκ του περισσεύματος ύδρευσης και δημιουργείται πρόβλημα μέσα στο κυρίως χωριό??? Ελέγχεται τυχόν αλόγιστη χρήση αυτού??? Το πρόβλημα μας είναι ότι ο Δήμος έχει ξεκινήσει ένα έργο χωρίς καμία ενημέρωση χωρίς μελέτες άδειες δασαρχείου ογκομετρήσεις της ποσότητας του νερού και ότι άλλο σχετικό με την κατασκευή έργου σε σημερινές και μελλοντικές συνθήκες πληρότητας που θα προκύψουν στο μέλλον.
Πρέπει δε να τονίσουμε ότι οι αναλύσεις του νερού είναι διαφορετικές των Σκουρέϊκων με αυτές του Νεοχωρίου. Οι σωλήνες ύδρευσης είναι οι προβλεπόμενες εκ του νόμου??? Γίνεται δε γνωστό ότι στην κοίτη του Αμφύλισου πέφτουν οι αποχετεύσεις Νεοχωρίου και μέρος της αποχέτευσης του Πύργου και στις όχθες του ρέματος υπάρχουν αρδευόμενες ιδιοκτησίες κατοίκων και των τριών χωριών (Νεοχωρίου-Σκουρέϊκων-Κουμέϊκων).
Ταυτόχρονα πολλοί αντλούν νερό για αγροτική χρήση σε άνυδρες τοποθεσίες πέρα από τις όχθες του ρέματος. Μειώνεται λοιπόν , από τα παραπάνω σημαντικά το νερό που ρέει στην κοίτη και αν ο Δήμος προβεί στην παραχώρηση κάποιας ποσότητας νερού από την πηγή φλεβίτσα στην Κοιν. Σκουρέϊκων, το ήδη βρώμικο νερό του Αμφύλισου θα γίνει ακόμη πιο βρώμικο άρα ακατάλληλο για άρδευση. Πρέπει δε να σημειώσετε ότι ο οικισμός Μπάλος –Κουμέϊκων έχει ανάγκη νερού ύδρευσης και άρδευσης .
Ας προβληματιστούμε όλοι μας τα τελευταία χρόνια η Σάμος δεν έχει πολλές βροχοπτώσεις και αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα ότι θα καταστραφεί ένας από τους λίγους υδροβιότοπους του νησιού μας αυτός του Αμφύλισου .
Η σκέψη μας οδηγείται σε γεωτρήσεις με σωστό και επιλεγμένο έλεγχο σε περιοχές όπου ο υδροφόρος ορίζοντας έχει δυναμική και μπορεί να δώσει αρκετό και καλό νερό ,ένας απ’ αυτούς είναι και το Νεοχώριο. Πληροφορίες υπάρχουν ότι θα δοθούν άδειες για γεωτρήσεις.
Προς το σκοπό αυτό ζητάμε να πρυτανεύσει η λογική ,να γίνει σωστή και ολοκληρωμένη μελέτη να λυθεί το πρόβλημα των Σκουρέϊκων και της ευρύτερης περιοχής αλλά ταυτόχρονα να μην χαθούν οι αρδευόμενες εκτάσεις και βέβαια να επιβιώσει ο υδροβιότοπος του Αμφύλισου.
Την κατάθεση της παραπάνω διαμαρτυρίας στο Κοινοτικό Κατάστημα υπέβαλαν οι πιο κάτω κάτοικοι: Ακολουθούν τα είκοσι επτά (27) ονόματά τους…
1) Βαρόνος Ιωάννης
2) Βαρόνος Μανώλης
3) Κωστάκη Σταματία
4) Θεόφιλος Γιακαλάρας
5) Κατσίκα Στέλλα
6) Κατσίκας Νικόλαος
7) Βαρόνου Ευσταθία
8) Σοφιανός Γεώργιος
9) Σταφυλάκη Μαριγώ
10) Σταφυλάκης Μανώλης
11) Σουρρής Αθανάσιος
12) Σταφυλάκης Σταμάτης
13) Ζαφείρης Παράσχος
14) Γιακαλάρα Μαργιώ
15) Τριανταφύλλου Σοφία
16) Ζαφείρης Κωνσταντίνος
17) Ζαφείρης Ιωάννης
18) Σταφυλάκης Αθανάσιος
19) Σταφυλάκης Σταμάτιος
20) Γιακαλάρα Δάφνη
21) Αθηναίου Νικόλαος
22) Ξανθός Ιωάννης
23) Γεώργαρος Δημήτριος
24) Γεώργαρου Δέσποινα
25) Γιακαλάρας Χρυσόστομος
26) Πούλου Όλγα
27)Βαρόνος Κωνσταντίνος