Με τέσσερα άμεσα βήματα, επιχειρεί το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση να αναμορφώσουν το ΕΚΑΒ. Με τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο 4633/19, το ΕΚΑΒ αναβαθμίζεται, αναλαμβάνοντας και τον στρατηγικό ρόλο που μέχρι πρόσφατα κατείχε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ).
Οι προθέσεις, ωστόσο, και η νομοθεσία δεν επαρκούν στο να τού δώσουν μία νέα πνοή. Τα προβλήματα είναι μεγάλα, οι ελλείψεις περισσότερες και η αδράνεια που υπήρξε το προηγούμενο διάστημα τα χειροτέρεψε στο έπακρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας (φωτογραφία κάτω δεξιά) βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου (φωτογραφία κάτω αριστερά), ο οποίος διαθέτει πολύ μεγάλη εμπειρία σε θέματα επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας και διαχείρισης κρίσεων.
Στόχος είναι να προχωρήσουν άμεσα μία σειρά από κρίσιμες παρεμβάσεις, οι οποίες είναι οι εξής:
Η πρόσληψη 300 έως 350 διασωστών μέσω του ΑΣΕΠ. Η υποστελέχωση του ΕΚΑΒ απειλεί να τινάξει στον αέρα κάθε προσπάθεια αναβάθμισής του. Οι συγκριμένες θέσεις θα καλύψουν τα κενά, καθώς την περίοδο 2015 – 2019 βγήκαν στη σύνταξη 219 διασώστες.
Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν θα μπορέσουν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες και τον επιπλέον φόρτο εργασίας, ο οποίος ανατέθηκε στο ΕΚΑΒ το 2014. Πρόκειται για τις αρμοδιότητες των νοσοκομείων, σύμφωνα με τις οποίες το Κέντρο έχει αναλάβει το έργο που είχαν τα παλαιά ασθενοφόρα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό επιβαρύνει σημαντικά την καθημερινότητα του ΕΚΑΒ, το οποίο καλείται να μεταφέρει ασθενείς από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για αξονική τομογραφία ή ακόμη και να μεταφέρει φαγητό ή σεντόνια!
Εάν στο νοσοκομείο Γρεβενών χαλάσει ο αξονικός τομογράφος, το ΕΚΑΒ πρέπει να μεταφέρει ασθενείς για εξέταση στην Κοζάνη, 46 χιλιόμετρα μακριά. Εκτός από το προσωπικό που απασχολείται, τα ασθενοφόρα επιβαρύνονται έως και με δεκαπλάσια (!) χιλιόμετρα, ενώ η περιοχή ευθύνης τους μένει ακάλυπτη…
Διαδικασίες
Οι 300 έως 350 θέσεις που πρόκειται να προκηρυχθούν, υπερβαίνουν κατά τι το αριθμό των αποχωρησάντων, αλλά παραμένει άγνωστο εάν τελικά επαρκούν. Θα καλυφθούν περίπου έναν χρόνο μετά την προκήρυξη, εξαιτίας των γνωστών διαδικασιών που ισχύουν στο Δημόσιο.
Μέχρι τότε, η διοίκηση του ΕΚΑΒ έχει προτείνει στο υπουργείο Υγείας να προσληφθούν 70 άτομα, μέσω του προγράμματος PHILOS 2, που αναμένεται να υλοποιηθεί από τον ΕΟΔΥ. Το προσωπικό αυτό θα καλύψει επείγουσες ανάγκες σε έξι νησιά με μεταναστευτικές ροές: τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο, την Κω, τη Λέρο και τη Ρόδο.
Έχει, επίσης, προταθεί να προσληφθούν 60 έως 80 άτομα επικουρικό προσωπικό διετούς θητείας. Το κόστος μισθοδοσίας τους θα καλυφθεί από πόρους του ΕΚΑΒ, οι οποίοι υπάρχουν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.
Την ίδια ώρα, βρίσκεται στα σκαριά ευρύ πρόγραμμα ποιοτικής αναβάθμισης της εκπαίδευσης των διασωστών.
Η διοίκηση του ΕΚΑΒ σχεδιάζει πρόγραμμα αναβάθμισης των σπουδών των διασωστών (σε επίπεδο ΤΕΙ), με παράλληλη κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων. Με τον τρόπο αυτό, θα δοθεί υψηλότερη ποιότητα στο προσωπικό που υπηρετεί ή πρόκειται να προσληφθεί, με έμφαση στην υγιεινή και στην ασφάλειά του.
Βάρδιες
Τα κενά είναι τεράστια σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, όπου οι βάρδιες κυριολεκτικά δεν βγαίνουν. Για να καλυφθούν, έστω και υποτυπωδώς, πρέπει να υπηρετούν τουλάχιστον τέσσερα άτομα ανά τομέα.
Σε πολλά παραρτήματα του ΕΚΑΒ υπηρετούν λιγότεροι και από τέσσερις, ενώ ανησυχία προκαλεί πως αυτό αφορά και πολλά νησιά.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως στα τμήματα Ίου, Καλλονής και Καρπάθου υπηρετούν μόλις δύο άτομα.
Απολύτως οριακή είναι η κατάσταση σε άλλα νησιά, όπως στην Κάλυμνο όπου υπηρετούν μόλις 5 άτομα και στην Κω (6 άτομα), ενώ μεγάλα νησιά, όπως η Τήνος έχουν μόλις 7 άτομα, Νάξος και η Λέρος 9 διασώστες.
Ασθενοφόρα
Εκτός από τις ελλείψεις σε προσωπικό, χρόνιο πρόβλημα για το ΕΚΑΒ είναι η ανανέωση του στόλου των ασθενοφόρων. Η πρόσφατη δωρεά 143 οχημάτων από το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” έδωσε λύση σε μία αδιέξοδη, επί πολλά έτη, διαδικασία προμήθειας.
Ανάγκη αντικατάστασης υπάρχει και για τα 100 ασθενοφόρα που είχαν δωρίσει προ δεκαετίας οι Έλληνες εφοπλιστές. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να απευθυνθεί εκ νέου στους κορυφαίους Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι εκτιμάται πως δεν θα αρνηθούν μία νέα προσφορά προς το ΕΚΑΒ.
Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή κατάσταση πρέπει να προβληματίσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και να αναζητήσει έναν επαρκή τρόπο προμήθειας ασθενοφόρων.
Οι διαγωνισμοί που γίνονται σήμερα από το ΕΚΑΒ ή τις Περιφέρειες καθυστερούν επί πολλά χρόνια, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να προκύψει αργότερα μία δικαστική απόφαση, η οποία να ανατρέπει το όποιο αποτέλεσμα.
Στο μεταξύ, για κάθε χρόνο καθυστέρησης, τα ασθενοφόρα “φορτώνονται” με εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα…
Πηγή Πρώτο θέμα