Κρασί, μέλι, ελαιόλαδο, ούζο, λικέρ, βότανα και μυρωδικά, βιολογικά οπωροκηπευτικά και σαλιγκάρια, μαρμελάδες και γλυκά, σάλτσες και είδη οικοτεχνίας. Η φύση και ο άνθρωπος. Το σήμερα και η παράδοση. Ο τόπος και η κουλτούρα της Σάμου.Η γαστρονομία και η μακραίωνη οινική της παράδοση. Τα στοιχεία που την διαφοροποιούν και την προσδιορίζουν θα «ξεδιπλώσουν» μια σύνθετη πολιτιστική και τουριστική εικόνα επί τρεις ολόκληρες μέρες στην παραλιακή λεωφόρο της Σάμου.
Για ένα τριήμερο (11, 12 και 13 Αυγούστου) και σε ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα αλλά και στην Κεντρική σκηνή μιας διοργάνωσης που φιλοδοξεί να προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον όχι μόνο των επισκεπτών και των μόνιμων κατοίκων, αλλά και όλων των tour operators και destination managers από τους Ευρωπαϊκούς προορισμούς αλλά και από τη γειτονική μας χώρα.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 11-13 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017
Παρασκευή 11 Αυγούστου
Αφιέρωμα στο κρασί και τα τοπικά προϊόντα.
Έναρξη: 20.30
Χαιρετισμός και καλωσόρισμα Αντιπεριφερειάρχη
20.40: « Συστήνοντας τα τοπικά προϊόντα…»,γενική παρουσίαση των τοπικών προϊόντων με ιστορικές αναδρομές από τη δημοσιογράφο Μαργαρίτα Ικαρίου.
21.00: « Η ιστορία του ντόπιου κρασιού από την αρχιαιότητα», παρουσίαση του σαμιώτικου και ικαριώτικου κρασιού από τον Άρη Σκλαβενίτη, τον καλύτερο Έλληνα οινοχόο (sommelier) 2016 σύμφωνα με τον διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων και εκπρόσωπο της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό οινοχόων για το 2017 στο Bordeaux.
21.15: Γαστρονομική παρουσίαση του κρασιού από τους Chef της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας, κ. Βαγγέλη Μπιλιμπά και κ. Ασλάνη Παντερλή, παρουσία του Προέδρου της Λέσχης Αρχιμαγείρων κ. Αναστάσιο Πρωτοψάλτη και του πρ. Προέδρου της Λέσχης Αρχιμαγείρων κ. Μιλτιάδη Καρούμπα – Food Taste.
22.00: Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Master Chef 2017 Λάμπρου Βακιάρου μετά τη μεγάλη του επιτυχία. Βράβευσή του από τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου και δημιουργία πιάτου με τοπικά προϊόντα αφιερωμένο στη Σάμο.
* Όλες οι παρουσιάσεις θα μεταφράζονται στα αγγλικά και τα γερμανικά.
Σάββατο 12 Αυγούστου
Αφιέρωμα στο λάδι, το μέλι, το ούζο & το λικέρ.
‘Εναρξη: 20.30
« Το ούζο της Σάμου- Η ανοδική πορεία του Λικέρ», ομιλία για τις ιδιαιτερότητες του ούζου από τον Άρη Σκλαβενίτη και τη νέα τάση για το λικέρ, τον καλύτερο Έλληνα οινοχόο (sommelier) 2016 σύμφωνα με τον διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων και εκπρόσωπο της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό οινοχόων για το 2017 στο Bordeaux.
20.45: « Το μέλι και τα παραγωγά του, ένας πραγματικός διατροφικός θυσαυρός», παρουσίαση των ευεργετικών ιδιοτήτων του μελιού από πρ. Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων κ. Μιλτιάδη Καρούμπα.
20.55: « Το λάδι στη μεσογειακή διατροφή» από τον Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων κ. Αναστάσιο Πρωτοψάλτη.
21.00: Γαστρονομικές δημιουργίες με βάση το ούζο και το μέλι από τη chef Αλεξάνδρα Μαγκλή, πρωτεργάτη του Tinos Food Festival.
Κυριακή 13 Αυγούστου
Αφιέρωμα στα βότανα και στα τοπικά προϊόντα
Έναρξη: 20.30
« Τα οφέλη των βοτάνων στον οργανισμό μας», ομιλία για τα πλεονεκτήματα των βοτάνων στον οργανισμό από την Ολυμπιάδα Μαρία Ολυμπίτη, δημοσιογράφο και παρουσιάστρια της καθημερινής τηλεοπτικής εκπομπής «Γεύσεις από Ελλάδα» στην ΕΡΤ2.
20.45: Γαστρονομικές δημιουργίες από τη chef Φωτεινή Φουρτούνη με τη βοήθεια της δημοσιογράφου Ολυμπιάδας Ολυμπίτη.
21.30: Δημιουργία cocktail με βάση το σαμιώτικο κρασί από τον bartender Ιωακείμ Ζαβουδάκη.
· Όλες τις μέρες θα υπάρχει και παράλληλη μετάφραση στα αγγλικά.
· Τα περίπτερα των παραγωγών θα είναι ανοικτά από τις 18.00 εως τις 24.00 και θα έχουν δικαίωμα πώλησης των προϊόντων.
· Θα πραγματοποιηθούν και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις από κάποιους παραγωγούς.