26.1 C
Σάμος
08/07/2025
Πολιτικά

Επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών για την αποκατάσταση των σχολείων της Σάμου

Banner Samos24

Προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

 

Θέμα: Για την πλήρη και άμεση αποκατάσταση των σχολείων της Σάμου, τα οποία υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον σεισμό

 

Στις 30 Οκτώβρη συμπληρώθηκαν δυο χρόνια από το φονικό σεισμό στη Σάμο. Αυτά τα δυο χρόνια πολλοί κυβερνώντες και αρμόδιοι παρήλασαν, μοιράζοντας ανέξοδες υποσχέσεις, εμπαίζοντας στην κυριολεξία τον σαμιώτικο λαό.

Τα σχολικά κτίρια, υπέστησαν σοβαρές ζημίες, καθώς η χρόνια υποχρηματοδότηση έχει ως συνέπεια να παραμένουν για χρόνια υποσυντήρητα, αφήνοντας τα ανοχύρωτα σε κάθε σεισμό, με κίνδυνο την ίδια την ασφάλεια και την ζωή μαθητών και εκπαιδευτικών.

Διαχρονικά τα σχολικά κτίρια σε όλη την χώρα δεν ελέγχονται περιοδικά, ούτε έχουν γίνει αντισεισμικοί έλεγχοι ώστε να κατεδαφιστούν τα ακατάλληλα και να χτιστούν νέα, να ανακατασκευαστούν και να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις στα υπόλοιπα.

Σήμερα, είναι σε εξέλιξη εργασίες που αφορούν σχολεία που είχαν κατηγοριοποιηθεί ως και την κατηγορία Γ σε σχέση με τις ζημιές που είχαν υποστεί. Είναι γεγονός ότι η αποκατάσταση των ζημιών στα συγκεκριμένα σχολεία έχει προχωρήσει με εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς με αποτέλεσμα, δύο χρόνια μετά τον σεισμό, οι μαθητές να κάνουν μάθημα σε ένα πρώην καφενείο (Κουμέικα), μακριά από την περιοχή τους (Παλαιόκαστρο), σε κοντέινερ (Πλάτανος) κλπ.

Την ίδια ώρα σε σχολικές μονάδες που είχαν ενταχθεί στις κατηγορίες Δ και Ε, δηλαδή αυτά που είχαν υποστεί τις μεγαλύτερες καταστροφές, μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι μελέτες ενώ δεν έχει προχωρήσει τίποτα άλλο. Βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση για να ξεκινήσουν τα έργα. Τα σχολεία που αφορά αυτή η κατάσταση είναι τα Δημοτικά Σχολεία Βαθέως, Κοντακέικων, Πυθαγορείου, Χώρας, 1ο ΔΣ Καρλοβάσου (Πορφυριάδα) και το νηπιαγωγείο Βαθέως.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε άμεσα να δοθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση για να προχωρήσει η πλήρης αποκατάσταση των σχολείων και να επιστρέψουν οι μαθητές με ασφάλεια σε αυτά.

 

Η Βουλευτής

                                                                                                  Κομνηνάκα Μαρία

                                                                                              

Related posts

ΟΙ «ΠΙΝΟΚΙΟ»…ΚΙ’ ΕΜΕΙΣ-άρθρο του Κ.Τζίχα, μέλους της ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ

admin

Στεφανάδης: Για πρώτη φορά, δέκα ανώτατοι Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ήρθαν στο νησί μας

admin

Ο ΣΥΡΙΖΑ Σάμου στο πλευρό των ιδιοκτητών συνεργείων

admin

Επίσκεψη Υπουργού Ναυτιλίας Βασίλη Κικίλια στη Σάμο

admin

Ανακοινώθηκε η τελική σύνθεση του Κυβερνητικού Κλιμακίου για τη Σάμο

admin

Τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

admin

Ο Θάνος Πλεύρης στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

admin

Παραιτήσεις Βορίδη, Χατζηβασιλείου, Σταμενίτη, Μπουκώρου και Στρατάκου μετά τη δικογραφία ΟΠΕΚΕΠΕ

admin

Επίσκεψη Κυβερνητικού Κλιμακίου: Ο Μιχάλης Αγγελόπουλος ζητά συγκρότηση Επιτροπής Παρακολούθησης

admin