15/10/2025
Σαμιακά

Καινοτόμος δράση εκπαίδευσης στην εφαρμοσμένη περιβαλλοντική προστασία στο Αιγαίο

36 μαθητές και εκπαιδευτικοί από το Culver Academy – ένα από τα κορυφαία ιδιωτικά σχολεία των ΗΠΑ – συμμετείχαν την προηγούμενη εβδομάδα σε μία καινοτόμο δράση εκπαίδευσης του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος με επίκεντρο την εφαρμοσμένη περιβαλλοντική προστασία. Διένυσαν περισσότερα από 10.000 χιλιόμετρα για να έρθουν στο Αιγαίο, στη Σάμο και τους Λειψούς, με στόχο να λάβουν μέρος σε αυτή την πρότυπη εκπαιδευτική δραστηριότητα, αλλά και να γνωρίσουν τη μοναδική βιοποικιλότητα του Αιγαίου και το διεθνούς σημασίας εγχείρημα της δημιουργίας του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου.

Στο πλαίσιο των ερευνών που υλοποιεί το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, έχουν αναπτυχθεί υποχρεωτικά διδακτέα μαθήματα για πανεπιστήμια και εξειδικευμένα σχολεία του εξωτερικού, τα οποία διδάσκονται στις ερευνητικές βάσεις και σκάφη του Αρχιπελάγους. Αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα για το Αρχιπέλαγος, αλλά και ιδιαίτερα σημαντικό για το Αιγαίο, που μπήκε στον παγκόσμιο χάρτη της εκπαίδευσης στην εφαρμοσμένη περιβαλλοντική έρευνα. Είναι όμως ένα δύσκολο εγχείρημα, καθώς υπάρχει διαρκής αξιολόγηση και συνεργασία χειμώνα – καλοκαίρι με εκατοντάδες ανθρώπους, συχνά υπό πολύ δύσκολες συνθήκες.

Πέραν από το εκπαιδευτικό κομμάτι το οποίο έχει σχεδιαστεί για να προετοιμάσει τη νέα γενιά επιστημόνων περιβάλλοντος, θέλουμε τονίσουμε και τον ιδιαίτερα ενδιαφέρον ανθρώπινο παράγοντα, καθώς κάποιες από τις εκπαιδευτικές δράσεις έγιναν από κοινού μαζί με τους 46 μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου των Λειψών.

Σε κάθε αντίστοιχη δράση ενθαρρύνουμε με κάθε ευκαιρία τα τοπικά σχολειά των νησιών να συμμετέχουν σε κοινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες μαζί με τους μαθητές των σχολείων του εξωτερικού. Έτσι με μεγάλη ικανοποίηση είδαμε και στην περίπτωση αυτή, τους μαθητές και εκπαιδευτικούς των σχολείων Culver και Λειψών να βρίσκουν σε ελάχιστο χρόνο κοινά ενδιαφέροντα και ανησυχίες, κάτι που μας φαντάζει ως μία κοινή κουλτούρα των νέων ανθρώπων που έχουν ελάχιστα που τους χωρίζουν. Είναι πολύ ελπιδοφόρο να βλέπουμε τα νέα παιδιά από τόσο διαφορετικά μέρη του κόσμου να μοιράζονται το ίδιο ενδιαφέρον και ανησυχία για την προστασία της φύσης.

Related posts

Γιώργος Καμπούρης: «Στόχος η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας με συλλογική προσπάθεια»

admin

Σύλληψη 45χρονου Τούρκου για παράνομη είσοδο στη χώρα με jet ski

admin

Συνέντευξη: «Η ιδιωτική ασφάλιση υγείας δεν είναι πολυτέλεια — είναι επένδυση στην ασφάλεια και την αξιοπρέπεια»

admin

Αεροδρόμιο Σάμου: Θετικό πρόσημο για τον Σεπτέμβριο – Σταθερή εικόνα στο εννεάμηνο του 2025

admin

Δημόσια Υγεία και κλιματική κρίση

admin

Απεργιακή κινητοποίηση στη Σάμο κατά του νέου εργασιακού νομοσχεδίου

admin

Σφοδρή επίθεση Βολακάκη: «Η ΕΤΕΜ ουσιαστικά δεν υπάρχει – Ολοκλήρωσε το έργο της προεκλογικά για να ρίξει στάχτη στα μάτια»

admin

Αναβολή της δίκης του 47χρονου εκπαιδευτικού για διακεκριμένη προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος ανηλίκων

admin

Νέα αποβίβαση μεταναστών στη Σάμο — Καρέ καρέ η άφιξη στη παραλία Τσάμπου

admin