23.9 C
Σάμος
23/05/2025
Σαμιακά

«Κουρκούτα»: Η Σαμιώτικη μουσταλευριά

Η παραδοσιακή σαμιώτικη μουσταλευριά, ή «κουρκούτα» όπως τη λέμε στη Σάμο, θεωρείται το ωραιότερο «κέρασμα» στο τέλος της εποχής του τρύγου.

Είναι μια απολαυστική κρέμα, ολόγλυκη και μυρωδάτη, από το υπέροχο σαμιώτικο μοσχάτο άσπρο σταφύλι, που δίνει άλλωστε και τα ονομαστά κρασιά.

Σύμφωνα με την παραδοσιακή σαμιώτικη συνταγή, «κόβουμε» το μούστο, δηλαδή ρίχνουμε ανά λίτρο μούστου ένα κουταλάκι στάχτη καθαρή από ξύλα ελιάς ή κληματόβεργες.

Φωτογραφία Δημήτρης Τσακουμάγκος

Βράζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα, «ξαφρίζοντας» διαρκώς. Αφήνουμε το μούστο να «ξεκουραστεί» για ένα βράδυ. Στη συνέχεια, μεταγγίζουμε τον καθαρό και «κομμένο» μούστο σε άλλη κατσαρόλα.

Η αυθεντική σαμιώτικη συνταγή μιλά για το «μαγικό» αριθμό 5 προς 1. Δηλαδή, ανά 5 ποτήρια μούστου προσθέτουμε 1 ποτήρι αλεύρι και ανακατεύουμε διαρκώς με ξύλινη κουτάλα καθώς βράζει, ώστε να μη «σβολιάσει». Βράζουμε μέχρι να γίνει παχύρευστη η «κουρκούτα» και τότε τη σερβίρουμε αμέσως σε μπωλ, πασπαλίζοντας με κοπανισμένο καρύδι ή αμύγδαλο, σουσάμι και κανέλα.

Τα πιο παλιά χρόνια στη Σάμο, οι νοικοκυρές για να μπορούν να προσφέρουν αυτό το υγιεινό και φυσικό γλύκισμα για περισσότερο καιρό, έβαζαν την κουρκούτα σε ταψί, την ξέραιναν για μια μέρα στον ήλιο και αφού την έκοβαν σε μπακλαβαδωτά κομμάτια, σαν παστέλι, τη φούρνιζαν για λίγο.

Τη φύλαγαν σε γυάλινα βάζα, όσο βέβαια τα μικρά και τα… μεγάλα παιδιά, δεν μπαινόβγαιναν στην κουζίνα για να την… κλέψουν!

Πηγή: www.samiaampelos.gr

Related posts

Ματαίωση των εξετάσεων «τύπου PISA» και στα δύο δημοτικά σχολεία στη Σάμο

admin

Τραγωδία στη Σάμο: 67χρονος εντοπίστηκε νεκρός στους Βουρλιώτες

admin

2o Θερινό Σχολείο Μαθηματικών

admin

Σάμος: Άνοιξαν το φέρετρο και αντίκρισαν άλλη γυναίκα- Τραγικό λάθος

admin

ΔΙΑ-ΠΥΡΟΣ 2025» και στη Σάμο: Μεγάλη άσκηση δασοπυρόσβεσης σήμερα σε 4 νησιά του Β. Αιγαίου

admin

Πρόγραμμα 2ου ψεκασμού κουνουπιών 2025: Αναλυτικά οι ημερομηνίες και οι περιοχές για Σάμο, Ικαρία και Φούρνους

admin

Διάψευση από την Ιερά Μητρόπολη Σάμου και Ικαρίας για εκδρομή στην Τήνο

admin

ΚΑΑΕΚΤ Σάμου: Επιτυχής η πρώτη φάση της δράσης «οι τοίχοι που μιλάνε» – Έρχεται συνέχεια με ντόπιους καλλιτέχνες

admin

Στ. Θωμασούλη για τις Δωρεάν Εξετάσεις στη Σάμο: “Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η ζήτηση” – Λίγα τα διαθέσιμα ραντεβού

admin