9.4 C
Σάμος
24/11/2024
Πολιτιστικά

«Μικρασιάτες πρόσφυγες στη Σάμο (1922-1940)» – Διαδικτυακή διάλεξη με ομιλητή τον δρ. Μανόλη Γιαννούτσο

Η Ιόνιος Εταιρεία Ιστορικών Μελετών και το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου σας προσκαλούν σε διαδικτυακή διάλεξη με τίτλο «Μικρασιάτες πρόσφυγες στη Σάμο (1922-1940): Κοινωνική ένταξη, οικονομική δραστηριότητα, πολιτική συμπεριφορά».

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί από τον δρ Μανόλη Κ. Γιαννούτσο την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 19:00 και εντάσσεται στον κύκλο διαλέξεων της Ιονίου Εταιρείας Ιστορικών Μελετών με αντικείμενο την Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την παρακολουθήσουν από τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://ionio-gr.zoom.us/j/93182719038?pwd=QTJZR1VVN2VNWmtTVWd4L3hnK1ZBQT09

Meeting ID: 931 8271 9038

Passcode: 654578

Η συγκεκριμένη διάλεξη θα εστιάσει στις βασικές όψεις του προσφυγικού φαινομένου στη Σάμο κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, που αφορούν αρχικά τη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης, η οποία προέκυψε ως επακόλουθο της πολυπληθούς προσφυγικής παρουσίας στο νησί τους φθινοπωρινούς μήνες του 1922. Στη συνέχεια θα γίνει αναφορά στην αντιμετώπιση ζητημάτων προσωρινής στέγασης, εξαρτώμενης σίτισης, αλλά και των πρώτων προσπαθειών βιοπορισμού από τους ίδιους τους πρόσφυγες. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν ζητήματα που αφορούν την προσφυγική δημογραφική παρουσία στη Σάμο του Μεσοπολέμου, καθώς και των τρόπων με τους οποίους επιχειρήθηκε η αστική και η αγροτική τους αποκατάσταση στο νησί. Τέλος, θα αποτυπωθεί η πολιτική συμπεριφορά των προσφύγων στη Σάμο του Μεσοπολέμου, αλλά και θα αναδειχθούν οι βασικές μέθοδοι με τις οποίες οι πρόσφυγες κατέλαβαν χώρο στη σαμιακή δημοσιότητα.

Ο ομιλητής δρ Μανόλης Κ. Γιαννούτσος αποφοίτησε το 2000 από το Τμήμα Ιστορίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου, ενώ το 2005 απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Νεότερη και Σύγχρονη, Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ιστορία, από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εκπόνησε και υποστήριξε με επιτυχία το 2016 τη διδακτορική του διατριβή με θέμα «Μικρασιάτες πρόσφυγες στη Σάμο (1922-1940): Κοινωνική ένταξη, οικονομική δραστηριότητα, πολιτική συμπεριφορά» στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, με επιβλέποντα τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ιστορικής και Πολιτικής Κοινωνιολογίας, Νίκο Βαφέα. Η συγκεκριμένη διατριβή εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2022 από τις εκδόσεις Απόπλους. Από το 2017 μέχρι και το 2020, υπήρξε μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Σ.Ε.Π.), στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με τίτλο: «Αθλητικές σπουδές: Κοινωνιολογία, Ιστορία, Ανθρωπολογία». Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη Νεότερη και Σύγχρονη, Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ιστορία, στην Ιστορία της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού, καθώς και στην τοπική ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Σάμου. Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες στη Σάμο, στην Κρήτη και στην Αθήνα. Έχει δημοσιεύσει μελέτες του σε πρακτικά συνεδρίων και στον περιοδικό τύπο. Εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στη Σάμο.

Related posts

Ο Καθηγητής Μανόλης Βαρβούνης Μέλος του «Συμβουλίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς»

admin

Εορταστική Εκδήλωση από τη “Μούσα των Σαμίων”

admin

Μ’ ένα ηχηρό μήνυμα ολοκληρώθηκε η 35η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου στην Κω

admin

Θεατρική Ομάδα Σάμου: Μία παράσταση “Περιμένοντας τον Γκοντό”

admin

«Το ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΜΟΣΧΑΤΟ ως διαχρονικό στοιχείο πολιτιστικής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της Σάμου»

admin

admin

Συνάντηση Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου με Συνοριοφύλακες

admin

Ανακάλυψε το Μπριτζ

admin

«Η Μούσα των Σαμίων»: “Σύγχρονη Αρχαιολογία. Μια Ανθρωπιστική [Τέχνο]Επιστήμη”

admin