17/09/2025
Σαμιακά

Οι Τούρκοι θέτουν θέμα αποστρατικοποίησης της Σάμου

Με τίτλο «Αυτά είναι πέντε στρατηγικά νησιά που έχει εξοπλίσει η Ελλάδα» η τουρκική εφημερίδα Takvim, επαναλαμβάνει τους πάγιους ισχυρισμούς της Άγκυρας για στρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών του Αιγαίου, παρουσιάζοντας και πληροφορίες για τις στρατιωτικές δυνάμεις

Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως η Ελλάδα παραβίασε τις Συνθήκες Ειρήνης της Λωζάνης (1923) και των Παρισίων (1947), μετατρέποντας 18 από τα 23 νησιά σε στρατιωτικές βάσεις, που σήμερα αποτελούν … «απειλή» για την Τουρκία. «Έχοντας αναπτύξει χιλιάδες στρατιώτες στα νησιά, η Αθήνα τοποθέτησε αντιαεροπορικά, άρματα μάχης, πυροβόλα και συστήματα αεροπορικής άμυνας» αναφέρει η Takvim, παρουσιάζοντας στη συνέχεια αμφιλεγόμενα αριθμητικά στοιχεία για τις ελληνικές δυνάμεις που όπως υποστηρίζει υπάρχουν σήμερα στα νησιά Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος, Κως και Ρόδο, ενώ αναφέρονται και πληροφορίες για την κατάσταση σε μικρότερα νησιά.

Η εφημερίδα αναφέρει πως λόγω της κατάστασης η Τουρκία προτίθεται ν’ αυξήσει την παρουσία της στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, δημιουργώντας ναυτική και αεροπορική βάση, ενώ κάνει αναφορά και στα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες της περιβόητης λίστας EGAYDAAK, που η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως την ελληνική κυριαρχία τους. «Τονίζεται πως υπάρχουν 152 νησιά και νησίδες στο Αιγαίο, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταφερθεί στην Ελλάδα, και αυτά πρέπει να εγγραφούν στον ΟΗΕ» γράφει συγκεκριμένα.

Πηγή Πρώτο Θέμα 

Related posts

«Μας διέλυσαν»: Οργή και απόγνωση αγρότη στη Σάμο για τις ζημιές από αγριογούρουνα

admin

Παράδοση – παραλαβή στην ΑΣΔΕΝ με πρωταγωνιστές δύο Σαμιώτες αξιωματικούς

admin

Κάλεσμα σωματείων και συλλόγων στη Σάμο για την υγεία – Συγκέντρωση 16/9 στην Πλατεία Πυθαγόρα

admin

Eορτάζει το εκκλησάκι των Αγίων Σοφίας, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης, στο αίθριο του Ιστορικού Αρχείου της Σάμου

admin

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί Σάμου κατά της αξιολόγησης

admin

Σάμος: Η σκληρή αλήθεια μέσα από τα μάτια των πολιτών

admin

Το «Ariadne» αντικαθιστά τα «Lefka Ori»

admin

Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης: «Όχι στα αργύρια του τουρισμού για το ΝΑΤΟ»

admin

Blue Star Myconos: Τα δρομολόγια από 15/9 έως 31/10

admin