25 C
Σάμος
04/07/2025
Σαμιακά

Στο προσκήνιο και πάλι η συζήτηση για επανέναρξη δρομολογίων προς και από την Τουρκία

Banner Samos24

Παράθυρο για την επανέναρξη των ακτοπλοϊκών δρομολογίων από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων,  δημιουργεί η πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Δημάρχου του Μπόντρουμ Αχμέτ Άρας στην Κω, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Δημάρχου του νησιού Θεοδόση Νικηταρά.

Με αφορμή την επίσκεψη αυτή ο εκπρόσωπος του Δήμου Κώ, Δημήτρης Σαράντης σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων τόνισε ότι «επίκειται από τον Μήνα Μάρτιο να ξαναρχίσουν δρομολόγια πλοίων μεταξύ Ελληνικών νησιών του Αν. Αιγαίου και των απέναντι τουρκικών λιμανιών και ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι (στην Κω) για τη καλή λειτουργία του Τελωνείου και τη στελέχωση της πύλης Σένγκεν κλπ».

Σχετικά με τα δρομολόγια υπενθυμίζεται ότι μετά την μετάβαση στη Σμύρνη για το 9ο Τουριστικό Φόρουμ Ελλάδας – Τουρκίας, του Υπουργού Κικίλια, τον περασμένο Νοέμβριο, παρόλο που δεν έγινε καμιά επίσημη ανακοίνωση, διάχυτες είναι οι φήμες ότι απ’ το τέλος Μαρτίου θα ξαναγίνονται δρομολόγια, ανοίγοντας τα σύνορα στο Αιγαίο.

Και ερώτηση στη Βουλή

Την ίδια ώρα ερώτηση στους Υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη και Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με την Τουρκία, κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου, Γιάννης Μπουρνούς, την οποία υπέγραψε και ο Βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Στην ερώτηση επισημαίνεται η κομβική σημασία του εισερχόμενου από την Τουρκία τουρισμού για την οικονομία και τις επιχειρήσεις του Ανατολικού Αιγαίου, ιδίως κατά τα τελευταία χρόνια, που μειώθηκαν οι αφίξεις Ευρωπαίων τουριστών λόγω των προσφυγικών ροών.

Με τα σημερινά δεδομένα, οι τουρίστες από την Τουρκία, ανεξαρτήτως ιθαγένειας, εισέρχονται στη χώρα είτε αεροπορικώς, είτε οδικώς από τον Έβρο με πιστοποίηση εμβολιασμού ή νόσησης και με υποχρέωση τεστ αντιγόνου ή μοριακού τεστ πριν το ταξίδι τους, αλλά και μετά την άφιξή τους, σε περίπτωση που δεν διαθέτουν τα παραπάνω πιστοποιητικά.

Συνεπώς, εφαρμόζονται μέτρα απολύτως επαρκή για την αποτροπή εισαγωγής κρουσμάτων, ενώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των δύο χωρών, το επιδημιολογικό φορτίο στην Τουρκία είναι σήμερα χαμηλότερο από την Ελλάδα – βάσει κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού (στις 17/01/2022 ήταν 123.000 ανά εκατομμύριο για την Τουρκία, 160.000 ανά εκατομμύριο για την Ελλάδα).

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται στην ερώτηση, οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις, που εξυπηρετούν τον τουρισμό των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, έχουν διακοπεί από την αρχή της πανδημίας, με πρόσφατη εξαίρεση μόνο τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων από την Κωνσταντινούπολη και το Κουσάντασι, καθώς και ιδιωτικών σκαφών αναψυχής (γιοτ) από τα τέλη Αυγούστου.

Πλήττονται ακόμα και κάτοικοι των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που έχουν επιχειρηματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την Τουρκία ή επιθυμούν να επισκεφθούν τους τόπους καταγωγής των προγόνων τους στα μικρασιατικά παράλια.

Με δεδομένη την ανάγκη έγκαιρου σχεδιασμού και προετοιμασίας τουριστικών πρακτόρων, ξενοδοχειακών μονάδων και λοιπών επιχειρήσεων που σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με τον τουριστική κίνηση από την Τουρκία εν όψει της επίσημης τουρκικής αργίας στις 2-4 Μαΐου 2022 (τέλος του Ραμαζανίου), στην ερώτηση ζητείται από την κυβέρνηση να γνωστοποιήσει άμεσα τις προθέσεις της για την επανέναρξη των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με τα λιμάνια της Τουρκίας.

 

Πηγή: politischios.gr

Related posts

Παρουσιάστηκε το Αναπτυξιακό Σχέδιο των 1,038 δισ. € για Σάμο, Ικαρία, Φούρνους!

admin

Εργατικό Κέντρο Σάμου:Αγωνιστική «υποδοχή» του κυβερνητικού κλιμακίου στη Σάμο

admin

Πρώτη άφιξη του Superstar II της Seajets στο Καρλόβασι

admin

Κίνημα Δημοκρατίας Σάμου : Υποβάθμιση του Νοσοκομείου Σάμου – Ζητάμε λύσεις, όχι φιέστες!

admin

Αγροτική διαμαρτυρία στο Μαλαγάρι με αφορμή την επίσκεψη Κυβερνητικού Κλιμακίου

admin

ΠΒΑ: Χρηματοδότηση 20.000€ για τον Σύλλογο «Η Μέλισσα»

admin

Εγγραφές και δικαιολογητικά για το Τμήμα Βοηθού Νοσηλευτικής Σάμου

admin

ΣΕΠΠ Κοσμαδαίων: «Ότι οι άλλοι δεν έμαθαν να σέβονται, εμείς το διορθώνουμε και το κάνουμε πάλι όμορφο»

admin

Το Κ.Α.Α.Ε.Κ.Τ. Σάμου Α.Ε. διοργανώνει εργαστήριο οινοτουρισμού στο Μαλαγάρι

admin