24.4 C
Σάμος
10/07/2025
Δήμος

Σύστημα ψηφιακής διαχείρισης για 120 ιστορικά κτίρια στο Βαθύ και Άνω Βαθύ

Banner Samos24

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου είναι ένας από τους συμμετέχοντες δήμους στο πρόγραμμα «InterRegional Heritage Management e-System» (IRC-HERMES) το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα InterregBalkan – Mediterranean, με συνολική χρηματοδότηση πράξης 1.026.215,00 ευρώ και στηρίζεται στην εξαιρετικά πετυχημένη μεθοδολογία καταγραφής ιστορικών οικισμών “HERMeS” στην Ερμούπολη (Σύρος).

Στο IRC-HERMES ο Δήμος μας θα αποκτήσει με τη βοήθεια επί τόπου καταγραφών, ένα καινοτόμο σύστημα ψηφιακής διαχείρισης για 120 ιστορικά κτίρια στο Βαθύ και Άνω Βαθύ, από τα οποία θα προκύψουν ιδιαίτερα χρήσιμα συμπεράσματα για την κατάστασή τους, τις απαιτήσεις συντήρησης και προστασίας καθώς και την ιστορική και αρχιτεκτονική τους αξία. Παράλληλα, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτισμού και Περιβάλλοντος (ΕΛΛΕΤ) και του Ερευνητικού Κέντρου«ΑΘΗΝΑ», αναλαμβάνει να αναπτύξει σειρά ψηφιακών εφαρμογών με στόχο την εκπαίδευση στα τοπικά σχολεία της Σάμου αλλά και την ενημέρωση και προσέλκυση επισκεπτών και τουριστών. Στο ίδιο έργο είναι ενταγμένοι ακόμη τρεις (3) οικισμοί της παγκόσμιας λίστας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO: η Κέρκυρα, το Αργυρόκαστρο και η Οχρίδα.

Σήμερα 04 Αυγούστου 2020 ξεκινά η επί τόπου καταγραφή των ιστορικών μας κτιρίων. Οι καταγραφές θα γίνουν τόσο στο εξωτερικό των κτηρίων όσο και στο εσωτερικό. Το συνεργείο καταγραφών θα τηρεί όλα τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας προκειμένου να προστατευθούν τόσο οι ίδιοι όσο και οι κάτοικοι. Παράλληλα, θα γίνει και καταγραφή σε ‘σφαίρες’ υψηλής ανάλυσης (4Κ) του 70% του πολεοδομικού ιστού των οικισμών, με στόχο να δημιουργηθούν εικονικές περιηγήσεις για τουριστική προβολή. Ο Δήμος θα παρακαλούσε τους δημότες και κατοίκους στο Βαθύ και Άνω Βαθύ, να διευκολύνουν τις καταγραφές των ιστορικών κτηρίων που θα γίνουν από το εξειδικευμένο συνεργείο.

Το έργο αυτό στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Σάμου είναι εξαιρετικής σημασίας καθώς εντάσσεται στις ψηφιακές δράσεις που θα συμβάλουν στη μελλοντική τουριστική προβολή των οικισμών σε μια δύσκολη περίοδο, όπου παγκοσμίως παρατηρείται η μετάβαση σε εικονική/διαδικτυακή προβολή των ιστορικών πόλεων. Η Σάμος μας σε αυτή τη μετάβαση θα είναι πρωτοπόρος με τη βοήθεια του “IRC-HERMES”.

Παρακαλούμε τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να ενημερώσουν τους αναγνώστες/ακροατές τους, και οι κάτοικοι να βοηθήσουν στο έργο των συνεργείων καταγραφής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

 

Related posts

Χρηματοδότηση για στατική ενίσχυση Δ.Σ. – Νηπιαγωγείο Βαθέος και Δ.Σ. Πυθαγορείου

admin

42.000€ για δύο συναυλίες στον Δήμο Δυτικής Σάμου

admin

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κουμαιίκων, Ιωάννης Καλούσος – «Δεν αξίζει πλέον τον κόπο»

admin

Τρία χρόνια από την τραγωδία: Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της πυρκαγιάς της 13ης Ιουλίου 2022 στην Πλάκα Παλαιοχωρίου

admin

Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου: «Ανεπαρκής η προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο»

admin

«Απογοητευτική» η εικόνα εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, λέει η ΑΝΑ.Σ.Α

admin

Βαγγέλης Μαρνέζος: “Η Γαλάζια Σημαία γεμίζει χαρά την ακτή μας στο Ποτάμι Καρλοβάσου”

admin

Προσοχή: Άνεμοι έως 9 μποφόρ από το Σάββατο στη Σάμο

admin

Ανατολική Σάμος: Παραιτήθηκε απο Εντεταλμένος Σύμβουλος o Δημήτρης Βλασιάδης

admin