23.9 C
Σάμος
25/05/2025
Περιφερειακά

Τι λέει το ΓΠΑ για την μελλοντική πιστοποίηση της Μπούκνας και του κρεμμυδιού Κουμεϊκων ως προϊόντων ΠΟΠ ή ΠΓΕ

Στα νησιά της ΠΒΑ η βιοποικιλότητα είναι πλούσια, η παράδοση επίσης είναι πολύ πλούσια και υπάρχουν ιδιαίτερα προϊόντα με ιστορική αναδρομή ενώ παράλληλα  συνυπάρχει ο τουρισμός που συνδέεται με την παραγωγική διαδικασία

Η  αγροτική παραγωγή των νησιών μας έχει πολλά προϊόντα υψηλής ποιότητας που ξεχωρίζουν για το  γενετικό υλικό, τους  παραδοσιακούς τρόπους καλλιέργειας και τα  ιδιαίτερα γευστικά και οργανοληπτικά  χαρακτηριστικά τους.

Για την ανάδειξη των τοπικών μας προϊόντων ανετέθη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών η μελέτη με θέμα:

«Έρευνα για τον προσδιορισμό εθνολαογραφικών-παραδοσιακών στοιχείων και φυσικοχημικών-οργανοληπτικών παραμέτρων που αναδεικνύουν τις ιδιαιτερότητες δέκα προϊόντων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και αποδεικνύουν το δεσμό τους με τον τόπο παραγωγής τους: Σύνταξη των φακέλων για την κατοχύρωση τριών εξ αυτών ως προϊόντων ΠΟΠ ή ΠΓΕ»

Ένα πιστοποιημένο προϊόν  Π.Ο.Π.(προϊόν ονομασίας προέλευσης) / Π.Γ.Ε. (Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης), συμβάλλει στην  αειφόρο ανάπτυξη  και στη συγκράτηση νέων στην Περιφέρεια αλλά και βοηθά στη διεκδίκηση τουριστών από την παγκόσμια τουριστική αγορά.

Στα πλαίσια αυτής της μελέτης προτείναμε την αξιολόγηση προς πιστοποίηση των παρακάτω παραδοσιακών προϊόντων τα οποία έχουν μεγάλη προοπτική για να διεκδικήσουν ένα τέτοιο σήμα  και να προχωρήσουν στην κατάκτηση μεριδίου της παγκόσμιας αγοράς:

  1. Σαρδέλα Καλλονής
  2. Μέλι Άναμα Ικαρίας
  3. Άνυδρο Τοματάκι Χίου
  4. Μέλι Χίου
  5. Τριαντάφυλλο Χίου
  6. Καθούρα Ικαρίας
  7. Μπούκνα Σάμου
  8. Κρεμμύδι Κουμεϊκων
  9. Μέλι Ψαρών
  10. Ελιά Κολοβή Λέσβου

Για τα τρία πρώτα εξ αυτών θα συνεχιστεί η έρευνα με στόχο τη σύνταξη φακέλου πιστοποίησης ως προϊόντων ΠΟΠ .

Για τα υπόλοιπα προϊόντα θα  εξεταστεί το εύρος της παραγωγής και οι ιδιαιτερότητές τους  ώστε να  γίνει  περαιτέρω μελέτη τους.

Το παραπάνω κείμενο συνέταξε η κ. Ευμορφία Χριστινίδου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κατόπιν αιτήματός μας προς την κ. Άννη Ανδρεάδου, Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης και Προώθησης Προϊόντων Βορείου Αιγαίου.

 

Ακολουθούν τα αποτελεσματα της μελέτης από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τα προϊόντα του τόπου μας (Μπούκνα Σάμου, Κρεμμύδι Κουμεϊκων, Καθούρα Ικαρίας, Μέλι Άναμα Ικαρίας).

Μια σημαντική προοπτική διαβλέπεται για τα προϊόντα της Σάμου σύκα ποικιλίας Μπούκνα και κρεμμύδια Κουμέικων, κυρίως λόγω της ιδιαιτερότητάς τους η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για τη μελλοντική τους πιστοποίηση.

Όμως, για την περαιτέρω συνέχιση της διαδικασίας πιστοποίησης των προϊόντων αυτών υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί που συνδέονται κυρίως με το εύρος της παραγωγής τους και ίσως κάποια σημεία της ιδιαιτερότητας που θα πρέπει να διευκρινιστούν περαιτέρω, κυρίως για το κρεμμύδι. Έτσι, απαιτείται άμεση συνεννόηση-συνεργασία με τοπικούς παράγοντες και -σε μεταγενέστερο χρόνο- η διενέργεια περαιτέρω έρευνας.

Αντίστοιχα είναι και τα δεδομένα που συλλέχθηκαν για την Καθούρα της Ικαρίας, ένα τυρί που θα μπορούσε μελλοντικά να αποτελέσει προϊόν προς κατοχύρωση και ανάδειξη αφού όμως ολοκληρωθεί μια σειρά μελετών για το προϊόν, τη διατροφική του αξία και την ιδιαιτερότητά του. Επίσης, εάν ληφθεί υπόψη ότι η πιστοποίηση στοχεύει στην επέκταση του όγκου της παραγωγής (και την αύξηση των παραγωγών-τυροκόμων) ερώτημα αποτελεί η δυνατότητα αύξησης της παραγωγής με δεδομένα τα όρια του νησιού και της τοπικής κτηνοτροφίας.,

Το μέλι Άναμα Ικαρίας είναι ένα από τα πλέον φημισμένα μέλια της Ελλάδας. Η παραγωγή του λαμβάνει χώρα στην Ικαρία, ένα νησί που βρίσκεται δυτικά της Σάμου και του συμπλέγματος των Φούρνων. Πολλές μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί ως προς τη βιοποικιλότητά και την πανίδα του. Η ερείκη είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φυτά του νησιού και το φυτό από το οποίο παράγεται το μέλι Άναμα.

Το συγκεκριμένο μέλι, αποτελεί τμήμα της διατρφοής των κατοίκων του νησιού και από πολλούς θεωρείται ότι η ευεργετική του ικανότητα είναι ένας από τους βασικούς λόγους της μακροζωίας αυτών. Ξεχωρίζει από μέλια άλλων ανθοφοριών και περιοχών με βάση τα οργανοληπτικά και φυσικοχημικά του χαρακτηριστικά. Ξεκινώντας από το χρώμα του, το οποίο είναι σκούρο καστανό και τη γεύση του που είναι έντονη. Πρόκειται για ένα μέλι λατρευτό από όσους γνωρίζουν από γευσιγνωσία.

 

 Φωτογραφία άρθρου από τον παραγωγό Βαγγέλη Καρρά.

Αναλυτικά η μελέτη .ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΠ ΠΓΕ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ (4)

 

Related posts

Άνοιγμα του Βορείου Αιγαίου στην τουρκική αγορά: Παρουσιάσεις, συναντήσεις και νέες συνεργασίες σε Αϊβαλί και Σμύρνη

admin

Εκδηλώσεις Τιμής στη Σάμο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – Κυριακή 25 Μαΐου

admin

ΚΑΑΕΚΤ Σάμου: Επιτυχής η πρώτη φάση της δράσης «οι τοίχοι που μιλάνε» – Έρχεται συνέχεια με ντόπιους καλλιτέχνες

admin

Συνέντευξη Τύπου Μουτζούρη: Όλες οι λεπτομέρειες για την τουριστική προβολή του Β. Αιγαίου στο Αϊβαλί

admin

Επιστολή-Καταπέλτης Καλτάκη στο Υπουργείο Ναυτιλίας: “Αναλάβετε τις ευθύνες σας για την Ακτοπλοΐα ή θα κινηθούμε με νόμιμα μέσα

admin

Εργασίες καθαρισμού στην Εθνική Οδό Σάμου – Καρλοβάσου: Προσοχή στους οδηγούς από Αυλάκια έως Κοκκάρι

admin

Συλλυπητήρια δήλωση Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου

admin

Ομόφωνη στήριξη για Μουσικό Σχολείο στην Ικαρία από το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου

admin

Αντιπεριφερειάρχης Σάμου προς Υπ. Ναυτιλίας: “SOS” για τις αυξήσεις στα ναύλα – “Πολίτες β’ κατηγορίας οι νησιώτες”

admin