26/02/2025
Σαμιακά

Το Άγιο Πάσχα

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.

Κάθε χρόνο όλη η Ορθοδοξία γιορτάζει με κατάνυξη τη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, το Άγιο Πάσχα. Ο συμβολισμός της θυσίας του Θεανθρώπου Κυρίου είναι πολλαπλός.

Η γιορτή του Πάσχα είναι συνυφασμένη με τη θρησκευτικότητα του ελληνικού λαού και με την ελληνική ύπαιθρο. Η προετοιμασία θρησκευτική και ψυχολογική ξεκινά μετά την καθαρή Δευτέρα με τη «σαρακοστή». Είναι η περίοδος της νηστείας των σαράντα ημερών μέχρι την Κυριακή των Βαΐων. Παράλληλα κάθε Παρασκευή απόγευμα και για πέντε εβδομάδες τελείται η θρησκευτική λειτουργία των χαιρετισμών.

H Κυριακή των Βαΐων σηματοδοτεί την αφετηρία της Μεγάλης Εβδομάδας των Άγιων Παθών του Χριστού και την πορεία προς την Ανάσταση. Όλος ο ελληνισμός ακολουθεί με ευλάβεια το θρησκευτικό τελετουργικό και την παράδοση που έχει σχέση με τα διατροφικά έθιμα και τη γιορτή την Κυριακή του Πάσχα, τη Λαμπρή όπως ονομάστηκε στα ελληνικά, λόγω του φωτός της Ανάστασης και της φωτεινότητας της φύσης που φέρνει η Άνοιξη.

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα.

width="500" height="500" />

Related posts

Πρόγραμμα Ιερών ακολουθιών Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής

admin

Νοσοκομεία Σάμου-Ικαρίας: Το ΚΚΕ αντιδρά στην απάντηση του υπουργού υγείας

admin

Ξεχωριστή βράβευση για τους Σαμιώτες στρατηγούς από τη Μητρόπολη

admin

“Η παιδιατρική κλινική δεν έκλεισε” – Οι δηλώσεις του διοικητή του Νοσοκομείου Σάμου

admin

Έντονη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου για το κλείσιμο της Παιδιατρικής Κλινικής

admin

ΕΝΗΜΑΕΚ: Ελλείψεις προσωπικού στα αεροδρόμια Σάμου και Ικαρίας

admin

Ξεκινούν τα δρομολόγια τον Μάρτιο: Dodekanisos Pride από το Πυθαγόρειο!

admin

Το Εργατικό Κέντρο για το κλείσιμο της Παιδιατρικής στο Νοσοκομείο της Σάμου

admin

Εκδήλωση για τον Οινοτουρισμό στη Σάμο: «Χαρίζοντας Οινοτουριστικές Εμπειρίες»

admin