07/11/2025
Σαμιακά

Το «κόκκινο σκαθάρι» κατατρώει τους φοίνικες στο λιμάνι Καρλοβάσου

Σοκάρει η εικόνα στο παρκινγκ του νέου Λιμένα Καρλοβάσου με τα φοινικόδεντρα που έχουν φυτευτεί εκεί, να έχουν λυγίσει τα κλαδιά τους και να φαίνονται σαν μαραμένα.

Απ’ ό,τι φαίνεται το κόκκινο σκαθάρι (επιστημονικά «ρυγχωτός κάνθαρος, Rhynchophorus ferrugineus») σκοτώνει τους φοίνικες στη περιοχή.

Περιστατικά προσβολής σε φοίνικες υπηρχαν και στο παρελθόν στη Σάμο πχ με το πρόσφατο να καταγράφετε στα φοινικόδεντρα στην Πλατειά Πυθαγόρα.

Ο δημος Σαμου αναγκάστηκε να τα κόψει, μιας και ξεράθηκαν εντελώς εξαιτίας του κόκκινου σκαθαριού.

Το θηλυκό σκαθάρι γεννά ως και 500 αβγά και ο πληθυσμός αυξάνεται γεωμετρικά εφόσον το έντομο δεν έχει κανέναν φυσικό εχθρό. Ακόμη και όταν ένας νεκρός φοίνικας κοπεί, τα ανθεκτικά έντομα πετούν σε ακτίνα 500 μέτρων και αρχίζουν να τρώνε τους ιστούς των γειτονικών φοινίκων – έχει δε αναφερθεί ότι το «κόκκινο σκαθάρι» μπορεί να πετάξει έως και σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων.

Related posts

Υποχρεωτικές μάσκες και περιορισμένο επισκεπτήριο στο Νοσοκομείο Σάμου

admin

Νέες ρυθμίσεις για ωράρια, υπερωρίες και 13ωρο στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου Σάμου

admin

Παρουσιάζεται το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Σάμου

admin

Συνάντηση Διοικητή Νοσοκομείου Σάμου με τον Ιατρικό Σύλλογο

admin

Σάμος: Έλεγχος βηματοδοτών με τη συνδρομή της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

admin

Ασθενής σεισμική δόνηση στη θαλάσσια περιοχή του Καρλοβάσου

admin

Κώστας Μουτζούρης: «Υποδειγματική και ταχύτατη κατασκευή του αλιευτικού έργου στην Αγία Παρασκευή Σάμου»

admin

Κλείνει κάθε Τετάρτη ο διάδρομος του «Αρίσταρχος ο Σάμιος» για τεχνικές παρεμβάσεις

admin

Μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις σε Σάμο και Ικαρία ενάντια στο κλείσιμο των ΕΛΤΑ

admin