24/05/2026
Σαμιακά

Με λαμπρότητα πανηγύρισε η Ιστορική Ιερά Μονή Μεγάλης Παναγίας Σάμου

Σάμος — Εκατοντάδες προσκυνητές κατέκλυσαν την Ιστορική Ιερά Μονή Μεγάλης Παναγίας Σάμου, η οποία ιδρύθηκε το 1586, για να εορτάσουν την Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Την παραμονή της εορτής, Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό, ο οποίος τελέστηκε υπαίθρια και εκφώνησε ομιλία. Ακολούθως, προέστη στην Ακολουθία του Επιταφίου της Θεοτόκου και στη λιτάνευση πέριξ του Καθολικού της Ιεράς Μονής.

Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 23 Αυγούστου, ο σεπτός μας Ποιμενάρχης χοροστάτησε στον Όρθρο, ιερούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο. Στην ομιλία του, ανέφερε την ιστορία της Ιεράς Μονής Μεγάλης Παναγίας ή των πέντε οσπιτίων, υπογραμμίζοντας ότι το μοναστήρι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία, την παράδοση και τους μακροχρόνιους απελευθερωτικούς αγώνες του σαμιακού λαού. Ευχαρίστησε επίσης τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής, Αρχιμανδρίτη π. Μιχαήλ, για την προσφορά του και την οργάνωση της πανηγύρεως.

Στην εορτή παρέστησαν πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του νησιού, πλήθος ιερέων και ευσεβών προσκυνητών, συμβάλλοντας στην επιτυχία και τη λαμπρότητα των εκδηλώσεων.

G≡ Ακολουθήστε μας στο Google News Προσθήκη στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Ξεκινούν οι ψεκασμοί για τα κουνούπια σε Σάμο, Ικαρία και Φούρνους – αναλυτικά το πρόγραμμα

Εκλογές στον Σύλλογο Φίλων Υποστηρικτών Καρκινοπαθών Νομού Σάμου «ΕυΠο» στις 13 Ιουνίου

Σύλληψη στο Βαθύ για κλοπή 2.800 ευρώ από σπίτι

Αντίδραση του Συλλόγου Επαγγελματιών Πυθαγορείου μετά τον βανδαλισμό σε παραλιακή επιχείρηση

Οφθαλμολογικό ιατρείο «Διόραση»: Υψηλού επιπέδου φροντίδα όρασης στη Σάμο

Διεθνείς διακρίσεις για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου: 12 μέλη ΔΕΠ στους κορυφαίους ερευνητές