31.7 C
Σάμος
16/07/2024
Περιφερειακά

Απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δάση και ευπαθείς περιοχές του Νομού Σάμου

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, εξέδωσε απόφαση για την απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δάση και ευπαθείς περιοχές του Νομού Σάμου, από τις 6 το απόγευμα έως τις 6 το πρωί εως τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου στις 31 Οκτωβρίου 2024.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

 

  1. Την υλοποίηση της απόφασης του Περιφερειακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΠΕ. Σ.Ο.Π.Π) κατά την συνεδρίαση της 14/06/2024, για την απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δάση και ευπαθείς περιοχές του Νομού Σάμου, από τις 6 κάθε βράδυ έως τις  6 το πρωί και για το διάστημα από την Υπογραφή της Παρούσης μέχρι την λήξη της αντιπυρικής περιόδου στις 31/10/2024.

H παραπάνω απαγόρευση θα ισχύει στις περιπτώσεις που ο ημερήσιος χάρτης  κινδύνου πυρκαγιών που δημοσιεύεται στην αρχική σελίδα του ιστοτόπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας  του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.gscp.gr), παρουσιάζει για τις περιοχές που εφαρμόζεται η απαγόρευση κατάσταση κινδύνου 3 (υψηλή), 4 (πολύ υψηλή), ή 5 (κατάσταση συναγερμού). Στην απαγόρευση δεν συμπεριλαμβάνεται η κυκλοφορία εντός των ασφαλτοστρωμένων επαρχιακών οδών (και μόνο για τον χώρο που καταλαμβάνει το πλάτος της οδού), των οδών εντός των κατοικημένων τόπων, των  αγροτικών οδών  οι οποίοι συνδέουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις πλησίον των κατοικημένων τόπων, καθώς επίσης εξαιρούνται οι κάτοικοι των ανωτέρω περιοχών, οι έχοντες εργασία και οι παρόδιοι κτηματίες, τα μηχανήματα και οχήματα των Υπηρεσιών, των Δήμων, ως και τα οχήματα παροχής βοηθείας, όπως επίσης και οι υπάλληλοι των Υπηρεσιών και των Δήμων όταν εκτελούν υπηρεσία.

 

  1. Την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και διέλευσης και παραμονής εκδρομέων – πολιτών το ίδιο χρονικό διάστημα από Υπογραφή της Παρούσης μέχρι και 31/10/2024 επί  εικοσιτετράωρου βάσεως στις περιπτώσεις που ο ημερήσιος χάρτης  κινδύνου πυρκαγιών που δημοσιεύεται στην αρχική σελίδα του ιστοτόπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας  του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.gscp.gr), παρουσιάζει για τις περιοχές που εφαρμόζεται η απαγόρευση κατάσταση κινδύνου 3 (υψηλή), 4 (πολύ υψηλή), ή 5 (κατάσταση συναγερμού), πέριξ   και εντός της  περιοχής  natura GR4120008   όρος Κέρκη από τα Σεϊτάνια μέχρι του Δάσους Καστανίας.

 

  1. Την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και της παρουσίας πολιτών το ίδιο χρονικό διάστημα από την Υπογραφή της Παρούσης μέχρι και 31/10/2024 επί εικοσιτετράωρου βάσεως και ανεξάρτητά του δείκτη  κινδύνου πυρκαγιών που δημοσιεύεται στην αρχική σελίδα του ιστότοπου   της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη  πέριξ   και εντός των:     α) ΧΥΤΑ ευθύνης του Συνδέσμου Ανατολικής Σάμου στην περιοχή Καμάρα Δ.Ε. Βαθέος και   β) των ΧΑΔΑ Ραχών και Ευδήλου  ευθύνης του Δήμου Ικαρίας. Στην απαγόρευση δεν συμπεριλαμβάνεται η κυκλοφορία εντός των ασφαλτοστρωμένων επαρχιακών οδών (και μόνο για τον χώρο που καταλαμβάνει το πλάτος της οδού), των οδών εντός των κατοικημένων τόπων, των  αγροτικών οδών  οι οποίοι συνδέουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις πλησίον των κατοικημένων τόπων, καθώς επίσης εξαιρούνται οι κάτοικοι των ανωτέρω περιοχών, οι έχοντες εργασία και οι παρόδιοι κτηματίες, τα μηχανήματα και οχήματα των Υπηρεσιών, των Δήμων, ως και τα οχήματα παροχής βοηθείας, όπως επίσης και οι υπάλληλοι των Υπηρεσιών και των Δήμων όταν εκτελούν υπηρεσία.

 

Ενημερώνονται οι πολίτες ότι μέχρι και 31/10/2024 υπάρχει ενδεχόμενο ελέγχου,  από  εξουσιοδοτημένα  όργανα  (Πυροσβεστική  –  Αστυνομία  – Λιμενικό – Στρατός   –Δασαρχείο) και γι’ αυτό παρακαλούμε για τη συνεργασία τους, ώστε η κοινή  αντιπυρική προσπάθεια να έχει θετικό αποτέλεσμα.

Η πραγματοποίηση πολιτιστικών και θρησκευτικών  εκδηλώσεων στις     προαναφερόμενες περιοχές,  κατά  τη  διάρκεια  των  ωρών  απαγόρευσης,  απαιτεί  ειδική  άδεια  από  την Πυροσβεστική  Υπηρεσία  και  αφού  ληφθούν  τα μέτρα  πυρασφάλειας,  που  από  αυτή κρίνονται αναγκαία.

H εφαρμογή της απόφασης ανατίθεται στις κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές, στις Δασικές και στις  Πυροσβεστικές  Υπηρεσίες  µε  περιοχή  ευθύνης  τους  Δήμους των  αντίστοιχων περιοχών.

Οι τοπικές ομάδες πυρασφάλειας, πρέπει να εντάξουν στις περιπολίες τους & τις περιοχές όπου ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας, ιδιαίτερα όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν εκδήλωση πυρκαγιάς, επίπεδο 3 (υψηλό), 4 (πολύ υψηλό), ή 5 (κατάσταση συναγερμού) του Χάρτη  πρόβλεψης υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς της ∆/νσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Οι παραβάτες της απαγόρευσης διώκονται και τιμωρούνται συμφώνα µε το άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα.

Καλούμε τους πολίτες του Νομού Σάμου  να συνδράμουν στην προσπάθεια των κρατικών, αυτοδιοικητικών αρχών και των εθελοντικών οργανώσεων, για την αντιπυρική προστασία του Νομού.»

 

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ

ΑΙΓΑΙΟΥ

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ

Related posts

Νέα πρωτοβουλία Μουτζούρη για ίδρυση σφαγείου στη Σάμο – Ο ρόλος του Νίκου Μάρκου

admin

Επικούρειο Σάμου: 14 εκδηλώσεις για το Φθινόπωρο του 2024

admin

Συνάντηση Περιφερειάρχη με Θεοδωρικάκο και Λιβάνιο και επίσκεψη εργασίας στην Σάμο

admin

Επιστολή παρέμβαση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης για την ακρίβεια

admin

Ο Μιχάλης Ταμβακέλλης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

admin

Επίσκεψη Αντιπεριφερειάρχη Σάμου στο Αλιευτικό Καταφύγιο της Αγίας Παρασκευής

admin

Υπογραφή σύμβασης για προμήθεια φορητής μονάδας αφαλάτωσης στη Θύμαινα

admin

Ανάληψη καθηκόντων προέδρου Περιβαλλοντικής Επιτροπής και Χωροταξίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

admin

Η Λαϊκή Συσπείρωση Β. Αιγαίου για τα μεγάλα και χρονίζοντα ζητήματα των ατόμων με αναπηρία

admin