30 C
Σάμος
20/07/2024
Περιφερειακά

Επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη προς τον Βουλευτή Σαμου για το μεταναστευτικό

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου, κ. Νικόλαος Κατρακάζος, απέστειλε σήμερα  επιστολή στον βουλευτή Σάμου, κ. Δημήτρη Σεβαστάκη, ζητώντας την άμεση παρέμβασή του του ώστε να προχωρήσει με κυβερνητική απόφαση η άμεση αποσυμφόρηση του νησιού μας με την μεταφορά όλων των επιπλέον από την επίσημη χωρητικότητα του κέντρου  μεταναστών και προσφύγων στην ενδοχώρα.

Κύριε Βουλευτά,

Η κοινωνία της Σάμου τόσο του νησιού μας, αλλά ιδιαίτερα της πόλης της Σάμου βρίσκεται δικαιολογημένα σε κατάσταση έντονης ανησυχίας και προβληματισμού  και θα έλεγα και σε κατάσταση σιωπηλής οργής.

Η ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών το τελευταίο μήνα έχει δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση. Στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης αλλοδαπών, κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, στοιβάζονται χιλιάδες μετανάστες. Σε μια φιλήσυχη πόλη, όπως είναι η Σάμος (Βαθύ), κυριαρχεί πλέον ο φόβος και η ανασφάλεια αφού τα φαινόμενα παραβατικής συμπεριφοράς πληθαίνουν, παρατηρούνται καθημερινές συμπλοκές ακόμη  και εμπρησμοί στα όρια του κέντρου. Η τοπική οικονομία που παραδοσιακά στην πόλη στηρίζεται στον τουρισμό πλήττεται ανεπανόρθωτα, ενώ τα όποια οφέλη λίγων είναι προσωρινά. Παρά το γεγονός ότι έχει περάσει πλέον τόσος χρόνος από την έναρξη του προβλήματος οι ΜΚΟ – και παρά τις όποιες υποσχέσεις – εξακολουθούν να έχουν κυρίαρχο ρόλο στη διαχείριση του προβλήματος.

Να σημειώσω επίσης ότι έντονος είναι ο προβληματισμός όλων μας κατά πόσο είναι αποτελεσματική η φύλαξη των συνόρων μας από τις Ευρωπαϊκές και άλλες δυνάμεις, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο γίνεται.

Η  κυβέρνηση, αφού χαρακτήρισε με δημόσιες δηλώσεις στελεχών της ως «ακραίους»  τους εκφραστές της τοπικής κοινωνίας, γιατί  κάναμε το αυτονόητο και αυτό που είναι το βασικό μας καθήκον, δηλαδή να εκφράζουμε την τοπική κοινωνία και τη βούλησή της, διέκοψε κάθε επαφή με την τοπική αυτοδιοίκηση του νησιού μας σε ό,τι αφορά το μεγάλο αυτό ζήτημα  του μεταναστευτικού-προσφυγικού. Υπουργοί, Υφυπουργοί, Γενικοί  Γραμματείς και αξιωματούχοι έρχονται, ενεργούν και αποφασίζουν μονομερώς χωρίς  να υπολογίζουν τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Χαρακτηριστικά να σας αναφέρω ότι ουδέποτε μέχρι σήμερα από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της η διοικήτρια  του κέντρου ένοιωσε την ανάγκη και την υποχρέωση να συναντηθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση του νησιού μας και κατ’ επέκταση με τους κατοίκους αυτού του τόπου.

Σας ζητώ λοιπόν, ως  βουλευτής του νομού μας που έχετε εκλεγεί με το κυβερνών κόμμα  να παρέμβετε άμεσα στους Υπουργούς που έχουν και την ευθύνη των αποφάσεων, πιέζοντας για την εφαρμογή της μιας και μοναδικής λύσης : άμεση στελέχωση των υπηρεσιών ασύλου και άμεση αποσυμφόρηση του νησιού μας με τη μεταφορά του συνόλου των επιπλέον από την επίσημη χωρητικότητα του κέντρου μεταναστών στην ενδοχώρα. Η μακροχρόνια παραμονή των ανθρώπων αυτών στα νησιά μας δεν γίνεται αποδεκτή.

Σύντομα έρχεται ο χειμώνας και κατανοείτε ότι είναι αδύνατον οι άνθρωποι αυτοί να μπορέσουν να διαβιώσουν με αυτές τις τραγικές συνθήκες.  Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι σε καμία περίπτωση η τοπική  κοινωνία δε θα αποδεχτεί την επανάληψη της περυσινής χρονιάς με τα τεράστια και πολυεπίπεδα προβλήματα που δημιούργησε στη ζωή της πόλης και του νησιού μας.

 

                                                                                 Με εκτίμηση,

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΡΑΚΑΖΟΣ

 

Related posts

Νέα πρωτοβουλία Μουτζούρη για ίδρυση σφαγείου στη Σάμο – Ο ρόλος του Νίκου Μάρκου

admin

Επικούρειο Σάμου: 14 εκδηλώσεις για το Φθινόπωρο του 2024

admin

Συνάντηση Περιφερειάρχη με Θεοδωρικάκο και Λιβάνιο και επίσκεψη εργασίας στην Σάμο

admin

Επιστολή παρέμβαση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης για την ακρίβεια

admin

Ο Μιχάλης Ταμβακέλλης νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

admin

Επίσκεψη Αντιπεριφερειάρχη Σάμου στο Αλιευτικό Καταφύγιο της Αγίας Παρασκευής

admin

Υπογραφή σύμβασης για προμήθεια φορητής μονάδας αφαλάτωσης στη Θύμαινα

admin

Ανάληψη καθηκόντων προέδρου Περιβαλλοντικής Επιτροπής και Χωροταξίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

admin

Η Λαϊκή Συσπείρωση Β. Αιγαίου για τα μεγάλα και χρονίζοντα ζητήματα των ατόμων με αναπηρία

admin