25.6 C
Σάμος
13/07/2025
Πολιτιστικά

Η Τέχνη Συμμαχεί με την Επιστήμη για την Προστασία των Θαλασσών μας !

Banner Samos24

Το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος» ένωσε το φετινό καλοκαίρι τις δυνάμεις του με το Art Space Pythagorion, στο πλαίσιο της έκθεσης με τίτλο 13,700,000 km^3 (ο αριθμός αναφέρεται στον όγκο, σε κυβικά χιλιόμετρα, των υδάτων της Μεσογείου). Κοινός μας στόχος είναι η ανάπτυξη συνεργειών ανάμεσα στις τέχνες και τις θαλάσσιες επιστήμες, με σκοπό την ενεργοποίηση του κοινού σε δράσεις που σχετίζονται με την προστασία των θαλασσών μας.

Όπως αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης Κατερίνα Γρέγου, ο θαλάσσιος βυθός της Μεσογείου είναι τώρα το νέο πεδίο όπου αποκτούμε πρόσβαση, καθώς κινδυνεύει πλέον όλο και πιο πολύ από την ανθρώπινη εκμετάλλευση. Οι θάλασσες είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για τη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη. Καθορίζουν το κλίμα και περιέχουν το 97% του νερού της Γης και αμέτρητα είδη (πολλά από τα οποία παραμένουν άγνωστα). Η έκθεση13,700,000 km3 μέσα από τα έργα διακεκριμένων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο εξετάζει τον αντίκτυπο που έχουν οι ανθρώπινες δραστηριότητες και τα συμφέροντα στην ευαίσθητη ισορροπία του οικοσυστήματος του πλανήτη και στα γεωπολιτικά ζητήματα των θαλασσών και τις επιπτώσεις τους. Η έκθεση διοργανώνεται από το Schwartz Foundation.

Plastic Reef – το γλυπττό από πλαστικά απορρίματα

Ένα από τα ξεχωριστά εκθέματα της έκθεσης αποτελεί το «Plastic Reef» ένα γλυπτό του Βέλγου καλλιτέχνη Maarten Vanden Eynde, που αποτελείται από πλαστικά απορρίμματα που προέρχονται από τις 5 μεγάλες ωκεάνιες δίνες σκουπιδιών (oceanic gyres), που μοιάζουν με τεράστια κινούμενα «πλαστικά» νησιά. Σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη, ερευνητές του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος συνέλεξαν θαλάσσια απορρίμματα από ακτές του Αιγαίου τα οποία προστέθηκαν στο γλυπτό και πλέον αποτελούν μόνιμο μέρος του. Το «Plastic Reef» είναι ένα γλυπτό παρουσιάζεται σε εκθέσεις σε όλο τον κόσμο, μεταφέροντας το προβληματισμό για την περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλεί η ανθρωπότητα στον πλανήτη.

Ομιλίες από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος

Στις ομιλίες που έγιναν στο πλαίσιο της έκθεσης, η Αναστασία Μήλιου, Διευθύντρια Έρευνας του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» και ο Διδάκτωρ Κτηνιατρικής Guido Pietroluongo, Επικεφαλής Έρευνας Θαλάσσιων Θηλαστικών, εξερεύνησαν μαζί με το κοινό από την Ελλάδα και από κάθε γωνιά του πλανήτη, τη βιοποικιλότητα της Μεσογείου και του Αιγαίου, τις επιπτώσεις που προκαλεί η ανθρωπογενής πίεση σε αυτό το μοναδικό περιβάλλον, καθώς και τη σημασία της συμμετοχής όλων μας στον περιορισμό της ολοένα αυξανόμενης ανθρώπινης επίδρασης στις θάλασσές μας.


Η δύναμη της τέχνης μπορεί να είναι ένα πολύτιμος σύμμαχος της επιστήμης και μέσα από την οπτικοποίηση των δεδομένων να ενεργοποιεί και να ευαισθητοποιεί το κοινό, για την προστασία των θαλασσών και του πλανήτη μας.

Related posts

Η Σάμος τιμά την Καίτη Γκρέυ: Μια βραδιά γεμάτη τραγούδια και ιστορίες!

admin

Συγκίνηση και πολιτισμός στο 23ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

admin

Πανελλήνια Πρεμιέρα στη Σάμο για τον «Φίλο μου τον Λευτεράκη»!

admin

Samos Young Artists Festival: 7-13 Αυγούστου 2025 στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου

admin

“Καπετάν Λαχανάς” – 23ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στη Σάμο

admin

27 – 29 Ιουνίου – 3ο Φεστιβάλ Agatha Αστυνομικής Λογοτεχνίας Σάμου

admin

Έναρξη 2ου Θερινού Σχολείου Μαθηματικών στη Σάμο με κεντρικό ομιλητή τον Τεύκρο Μιχαηλίδη

admin

Το πρόγραμμα της Ναυτικής Εβδομάδας στη Σάμο

admin

Με επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου του Χρίστου Λάνδρου για τη Σαμιακή Επανάσταση

admin