12.2 C
Σάμος
27/11/2024
Περιφερειακά

Μανώλης Κάρλας: Ο στρατηγός άνεμος και οι πολιτικές της θύελλας

Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΑΝΕΜΟΣ  ΚΑΙ ΟΙ  ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤHΣ ΘΥΕΛΛΑΣ

                                               Ο κυριότερος κίνδυνος για τον άνθρωπο είναι ο ίδιος ο άνθρωπος.

                                               Πριονίζουμε  διαρκώς το κλαδί που μας στηρίζει και μας θρέφει.

                                                                                                                   Κορνήλιος Καστοριάδης

Από το στρατηγό άνεμο με τους 63 νεκρούς  και τις ανυπολόγιστες ζημιές στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της Ηλείας  το 2007 , στην τραγωδία το 2018  στο Μάτι Αττικής  με τα 101 αθώα θύματα , στην ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή  τα τελευταία πέντε χρόνια στη Βόρεια Εύβοια του ολέθρου, στην  πολύπαθη Ηλεία , ξανά και ξανά ακόμα και φέτος, στην Αττική και μόλις τώρα στην οικολογική και οικονομική συμφορά στη Ρόδο, ευτυχώς  χωρίς ανθρώπινα θύματα.

Δυστυχώς,  ο πύρινος εφιάλτης δεν σταμάτησε εκεί.

Πέρασε από την Κέρκυρα  και την Κάρυστο όπου οι ήρωες της εναέριας δασοπυρόσβεσης έδωσαν τη ζωή τους  για να μη διαβεί τον τόπο ο θάνατος και  η ολοκληρωτική καταστροφή.

Το δόγμα «Πρώτα η ανθρώπινη ζωή»  είναι παλιό και  απόλυτα σωστό, δεν χωρεί καμμιά αμφιβολία.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπεται  στο έλεος του Θεού το φυσικό και δομημένο περιβάλλον, το  ατομικό και το κοινό μας σπίτι.

Σε κάθε περίπτωση χρειάζονται η  υπεύθυνη στάθμιση, η ψύχραιμη  εκτίμηση και η σφαιρική προσέγγιση που, δυστυχώς,  σχεδόν κατά κανόνα απουσιάζουν..

Και όταν, λόγω της υπερβολής και της ευθυνοφοβίας , το  ιδιόηχο  του112  χάνει την αξιοπιστία και την χρησιμότητά του και το κηρύκειο   «Εκκενώστε τους οικισμούς και τα περίχωρα » καθίσταται πάγια  τακτική  ακόμα και εκεί που υπάρχει αντικειμενικά δυνατότητα διάσωσης  τόσο της ανθρώπινης  ζωής όσο και  του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος,  της περιουσίας των πολιτών, του Δημοσίου και της ευρύτερης Κοινωνίας, τότε είναι προφανές ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες μετρήσιμες και κρίσιμες.

«Η προστασία της ανθρώπινης ζωής κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς είναι πάντα η πρώτη προτεραιότητα γι’ αυτό και η πολιτική διαχείρισης που εφαρμόζεται κατά κόρον σε πολλές χώρες προτείνει την έγκαιρη προληπτική απομάκρυνση ως την ασφαλέστερη επιλογή για τους κατοίκους όταν αυτοί απειλούνται.

Ωστόσο, κάθε χρόνο ανοίγει η συζήτηση σχετικά με την αποδοτικότητα εφαρμογής του μέτρου αντιπαραβαλλόμενη με το δικαίωμα στην προστασία και της περιουσίας τους» αναφέρει ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής , Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών κ. Ευθύμιος Λέκκας και συμπληρώνει: «Η οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών δεν είναι η μοναδική επιλογή και δεν μπορεί να εφαρμοσθεί γενικά.

Εφ’ όσον όμως δεν πληρούνται στο ακέραιο κάποιες προϋποθέσεις οποιαδήποτε ατομική επιλογή παραμονής των κατοίκων κρίνεται εξαιρετικά επισφαλής για την ανθρώπινη ζωή» .

Ο συνολικές επιπτώσεις από τις δασικές πυρκαγιές αντιστοιχίζονται με πολλές και σοβαρές   λειτουργικές  συνέπειες  στην πανίδα, στη χλωρίδα, στον αέρα, στο έδαφος (διάβρωση- ερημοποίηση- κατολισθήσεις), στο υπέδαφος, στα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα (ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση-  πλημμύρες- ξηρασία )  και  αποτελούν αντικείμενο  διαρκούς επιστημονικής έρευνας και αξιολόγησης.

Πεδίο ανάλογης  τεχνολογικής, οικονομικής , κοινωνικής, οικολογικής και βιολογικής προσέγγισης αποτελούν επίσης  η  διαχείριση των δασών, η πρόβλεψη εξέλιξης της δασικής πυρκαγιάς ,η πορεία αναγέννησης του δάσους, ο επανασχεδιασμός των υποδομών και των κρίσιμων δικτύων για την πρόληψη των κινδύνων και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων..

Τουλάχιστον τρία πoρίσματα για την αντιμετώπιση των  δασικών  πυρκαγιών  ζητούν επικαιροποίηση και άμεση εφαρμογή:

Α)Το ομόφωνο πόρισμα της διακομματικής Επιτροπής της Βουλής επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1993,

Β) Το  ανάλογο κείμενο  της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής υπό την προεδρία του σημερινού πρωθυπουργού, απλού  βουλευτή τότε της Ν.Δ . το 2008 και

Γ) Το περίφημο πόρισμα- Έκθεση της Επιτροπής  Goldammer  που ολοκληρώθηκε κατά τα έτη 2018-19 επί Πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα..

Από τη σύμμειξη της εμπειρίας και της επιστήμης στην ορθή πρακτική, όσο είναι καιρός..

Το περιβάλλον  υπέρτατο  κοινωνικό αγαθό,  η προστασία του  ανυποχώρητο πρόταγμα  ζωής και η συντήρηση και αξιοποίηση του,  υπέρ των πολλών, διαρκές πολιτικό και κοινωνικό διακύβευμα .

Και βέβαια, όπως ακριβώς  για την Υγεία έτσι και γι’ αυτό ,  ισχύει το αξίωμα  ότι  ο ασφαλέστερος δρόμος για τη διάσωση και τη διατήρηση του  είναι  η συνεχής  πρόληψη από τους κάθε είδους ανθρωπογενείς και φυσικούς  κινδύνους που πάγια εμφιλοχωρούν  και ελλοχεύουν. .

Ιδιαίτερα σήμερα  στην εποχή της κλιματικής κρίσης…

Μανώλης Νικ. Κάρλας

Περιφερειακός Σύμβουλος

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

 

 

 

..

Related posts

Παρουσίαση Μελετών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για τη Σάμο

admin

Κτηματολόγιο: Παράταση προθεσμίας ζητά η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

admin

Κώστα Μουτζούρη, είναι πολλά τα χιλιόμετρα!!!

admin

Κώστας Μουτζούρης: Προκλήσεις, Προτεραιότητες και η Στροφή στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό

admin

Νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης για ΜμΕ υπέγραψε ο Περιφερειάρχης

admin

5η Ειδική Συνεδρίαση λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής του Βορείου Αιγαίου

admin

Χρηματοδότηση 3,5 εκατ. € για το Βόρειο Αιγαίο

admin

H Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο 15ο Φεστιβάλ Προϊόντων Μέλισσας

admin

Οι θέσεις του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου στο Συνέδριο ΕΝΠΕ Αλεξανδρούπολης

admin