15.5 C
Σάμος
22/01/2025
Δήμος

Νίκος Ζάχαρης: Δεσμευόμαστε για την τοπική ανάπτυξη του νησιού μας

Τη στρατηγική του ώστε η Σάμος να αλλάξει, να μπει ξανά στο προσκήνιο ως νησί που συμβάλλει με τις δυνάμεις του στην παραγωγική ανάπτυξη της χώρας, αναπτύσσει στην “Αυγή” της Κυριακής ο υποψήφιος δήμαρχος Νίκος Ζάχαρης

. Σε αυτό το πλαίσιο, δεσμεύεται ο δήμος να σταθεί στο πλευρό των παραγωγών ξεχωριστών προϊόντων, αναδεικνύοντας την αξία τους. Παράλληλα, ο Ν. Ζάχαρης μιλά για τη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού πληθυσμού, υπογραμμίζοντας ότι ο δήμος οφείλει να αναπτύξει δράσεις για την ανάπτυξη κοινωνικής συνοχής και να εμποδίσει την εξάπλωση της ξενοφοβίας και των φαινομένων ρατσισμού.

Έχει σημαντική αυτοδιοικητική εμπειρία στη Σάμο, αφού διατέλεσε πρόεδρος νομαρχιακού συμβουλίου (2003-2006), αντινομάρχης (2007-2010), πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου (2011-2012) και δημοτικός σύμβουλος (2012-2014). Επίσης, είναι πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ ΣΑΜΟΥ (2017έως σήμερα) και έχει διατελέσει πρόεδρος της αντιπροσωπείας του περιφερειακού τμήματος ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου (2014-2017). Έχει διατελέσει επίσης πρόεδρος Κινηματογραφικής Λέσχης Σάμου και συλλόγων γονέων. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

 

Συνέντευξη στην Ηλέκτρα Βισκαδουράκη

 

* Ποιες παρεμβάσεις προτείνετε για τον Δήμο Σάμου προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων;

Κατ’ αρχάς, τα λιμάνια και το αεροδρόμιο είναι οι πύλες εισόδου στη Σάμο και απαιτείται να αξιοποιήσουμε τα χρηματοδοτικά προγράμματα (ευρωπαϊκά και εθνικά), ώστε να έχουμε ασφαλείς και σύγχρονες υποδομές. Το αεροδρόμιο Σάμου δυστυχώς έχει παραχωρηθεί στη Fraport και υπάρχει ο κίνδυνος για οικονομική επιβάρυνση των επιβατών, με αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό.

Εξάλλου, οι ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συγκοινωνίες είναι ζωτικές για τη μετακίνηση των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών, καθώς και για τη μεταφορά προϊόντων και αγαθών. Άρα, το διαχρονικό αίτημα για καθημερινές, γρήγορες, ασφαλείς και φθηνές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες από τη Σάμο προς την ηπειρωτική Ελλάδα και τα λοιπά νησιά του Αιγαίου είναι δίκαιο, σταθερό και διαρκές.

Βέβαια, σημαντική εξέλιξη αποτελεί η θέσπιση του μεταφορικού ισοδύναμου, καθώς εξομαλύνει κάπως το υψηλό κόστος εισιτηρίων. Αίτημά μας είναι να θεσπιστεί το μεταφορικό ισοδύναμο και στα αεροπορικά εισιτήρια καθώς και στα καύσιμα, των οποίων οι τιμές είναι αυξημένες τουλάχιστον 15% σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Με σκοπό την τοπική ανάπτυξη, δεσμευόμαστε να καταβάλουμε προσπάθεια για την ανάδειξη των αγροτοδιατροφικών μας προϊόντων (κρασί, μέλι, ούζο, λάδι). Ιδιαίτερα για το κρασί ποικιλίας μοσχάτου με ονομασία προέλευσης, που είναι ο πρεσβευτής των ελληνικών κρασιών στη διεθνή αγορά, εμείς υποστηρίζουμε το αίτημα του Συνεταιρισμού Οινοπαραγωγών Σάμου για επαναφορά του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα επίπεδα του 2009.

 

* Το νησί σας είναι από αυτά που δέχονται πρόσφυγες και μετανάστες. Πώς μπορεί ο δήμος να συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση αυτού του πληθυσμού και ταυτόχρονα να απαντήσει στην ανάπτυξη της ξενοφοβίας;

Το προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, που, αν δεν αντιμετωπιστούν οι αιτίες του σε παγκόσμιο και διεθνές επίπεδο, δεν θα σταματήσει. Εδώ στη Σάμο, από τα μαθήματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς που έδωσαν οι Σαμιώτες το καλοκαίρι του 2015, με τη στήριξη περισσότερων από 120.000 προσφύγων/μεταναστών που φιλοξενήθηκαν στο νησί μας, περάσαμε σήμερα στην ανησυχία, την ανασφάλεια και σε εκδηλώσεις ξενοφοβίας και ρατσισμού λόγω της παραμονής επί μακρόν μεγάλου αριθμού προσφύγων/μεταναστών και τις ιδιαίτερα προβληματικές έως και άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους. Να σημειώσουμε ότι ενώ το hotspot έχει δυναμικότητα 700 θέσεις, σήμερα στη Σάμο διαβιούν πάνω από 4.000 άνθρωποι.

Πρέπει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του για άμεση μετακίνηση του πληθυσμού στην ηπειρωτική Ελλάδα και να μεταφέρει το hotspot σε νέο χώρο, όπου να διασφαλίζονται αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Εμείς προτείνουμε η έκταση του υφιστάμενου hotspot να αποδοθεί στον Δήμο Σάμου για να δημιουργηθούν αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ο Δήμος Σάμου πρέπει να αναπτύξει συμβουλευτικές δράσεις ευαισθητοποίησης και κοινωνικής συνοχής των συμπολιτών μας για να εμποδίσει την εξάπλωση της ξενοφοβίας και των φαινομένων ρατσισμού.

 

* Πώς εκτιμάτε ότι θα επηρεάσει την άσκηση διοίκησης η εφαρμογή απλής αναλογικής;

Με την απλή αναλογική, που θεσπίστηκε με τη μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη» και άλλες θεσμικές παρεμβάσεις, όπως η αποσύνδεση των κοινοτικών εκλογών από τα δημοτικά ψηφοδέλτια η ενίσχυση των κοινοτήτων με πόρους και αρμοδιότητες, υλοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας μια μεγάλη προσπάθεια ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, με εμβάθυνση της δημοκρατίας και άνοιγμα της Αυτοδιοίκησης στην κοινωνία. Η απλή αναλογική ανατρέπει το δημαρχοκεντρικό πλειοψηφικό σύστημα διοίκησης και εισάγει νέες κουλτούρες συναινέσεων, προγραμματικών συγκλίσεων και συνεργασιών μέσα στα δημοτικά συμβούλια προς όφελος της Αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας.

 

* Ποιες θεσμικές αλλαγές προτείνετε προκειμένου η λειτουργία του δήμου να είναι πιο αποτελεσματική;

Ελπίζω στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση να ληφθεί πρόνοια για την αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη διακριτότητα ρόλων και αρμοδιοτήτων μεταξύ βαθμών Αυτοδιοίκησης και διοίκησης του κράτους. Βασική απαίτηση είναι να τηρείται το άρθρο 101 του συντάγματος, παρ. 4 για την προστασία της νησιωτικότητας εν προκειμένω.

Προγραμματικός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε στη Σάμο περιβάλλον δημιουργικότητας και καινοτομίας, σε συνεργασία με επιστήμονες και με την τεχνογνωσία του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Παράλληλα, θα αναζητήσουμε εθνική ή κοινοτική χρηματοδότηση για να δημιουργήσουμε ψηφιακές εφαρμογές ηλεκτρονικών υπηρεσιών, με προγράμματα όπως το Smart Cities και το Smart Islands για τους συνδημότες και τους επισκέπτες του νησιού μας, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της καθημερινότητας.

 

 

Ο Νίκος Ζάχαρης γεννήθηκε το 1960 στην Εύβοια και από το 1985 διαμένει μόνιμα στη Σάμο. Από το 1987 εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο Καρλόβασι ως μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Είναι διπλωματούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός και έχει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση.

Ως φοιτητής είχε δραστηριοποιηθεί με τη φοιτητική παράταξη του Ρήγα Φεραίου στην Πάτρα. Διετέλεσε γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του Συνασπισμού Σάμου και ήταν υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στη Σάμο το 2007. Σήμερα είναι κομματικά ανένταχτος, στον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς

Related posts

Δήμος Ανατολικής Σάμου στο ΕΣΠΑ Βορείου Αιγαίου με 6 προτάσεις

admin

Οι νικητές των κατηγοριών στον Ποδηλατικό Αγώνα Σάμου

admin

Η “ΑναΣΑ“ για την πρόοδο των έργων της Κοινότητας Μυτιληνιών

admin

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Σάμου στις 20 Ιανουαρίου

admin

Δήμος Δυτικής Σάμου: Ασημένιο Βραβείο Καινοτομίας στα Best City Awards 2025

admin

Ποια σημεία θα διαθέτουν τα Κοινόχρηστα Ποδήλατα στο Καρλόβασι

admin

Δημοπράτηση έργων 2 εκατομμυρίων ευρώ στη Δημοτική Κοινότητα Μυτιληνιών

admin

Συνάντηση Δημάρχου Ανατολικής Σάμου με τον ΓΓ Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο

admin

Συνέντευξη Τύπου από τη «Συμμαχία Πολιτών» του Δήμου Δυτικής Σάμου

admin