Ολοκληρώθηκε μετά απο 4 ώρες η συνάντηση εργασίας,που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, με αφορμή την επικείμενη συνάντηση με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσα.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν οι δημοτικές παρατάξεις, ο αντιπεριφερειάρχης, περιφερειακοί σύμβουλοι, το Εργατικό Κέντρο Σάμου, το Επιμελητήριο, η Ένωση Ξενοδόχων, ο Δικηγορικός Σύλλογος, ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Εμπορικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Εστίασης και Ψυχαγωγίας, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών, ο Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Σάμου ,ο προεδρος της δημοτικής κοινότητας Σαμίων, η εκπρόσωπος των 4αρων σχολείων της πόλεως Σάμου, καθώς και πολίτες.
Μέτα την λήξη της συνάντησης, το δημοτικό συμβούλιο Σάμου, αποφάσισε κατά πλειοψηφία στην συνάντησή που θα έχει η αντιπροσωπεία της Σάμου με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολίτικης να κινηθεί στην γραμμή της πρότασης του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου, της ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Σάμου και του ο Συλλόγου των Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου.
Η πρόταση είναι να κλείσει το ΚΥΤ στην Σάμο. Στη Σάμο να υπάρχει ένας μικρός χώρος για καταγραφή ,πρόληψη και πρωτοβάθμια περίθαλψη μέχρι την έκδοση πιστοποιητικού υγείας και άμεση αποσυμφόρηση του νησιου .
Υπήρξε και η πρόταση της ΑΚΙΣ για την επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος στη Σάμου, όπου κατατέθηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ της 21ης Νοεμβρίου 2018
«Υποβολή στην κυβέρνηση εγγράφου υπό τη μορφή ρητής και κατηγορηματικής απαίτησης (τελεσιγράφου) με τις παρακάτω απαιτήσεις:
-Φύλαξη συνόρων (απαραίτητη προϋπόθεση να ζητηθεί η ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων)
-Κλείσιμο του υπάρχοντος κέντρου υποδοχής ταυτοποίησης και φιλοξενίας μεταναστών, από την πόλη της Σάμου, και δημιουργία μικρού χώρου κλειστής δομής βραχείας διαμονής, ελάχιστων ημερών και όχι πέρα των (3) τριών ημερών, όπως είχε υποσχεθεί αρχικά το αρμόδιο υπουργείο. Ο καθορισμός του χώρου της μικρής κλειστής δομής να γίνει μετά από την υπόδειξη διαπαραταξιακής επιτροπής αλλά και με την συμμετοχή εκπροσώπων της Στρατιωτικής Αρχής Σάμου, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου.
-Ο χώρος κράτησης παραβατικών να είναι εκτός της νήσου Σάμου.
-Να είναι ελεγχόμενη η έξοδος των μεταναστών από το νέο κλειστό χώρο της βραχείας διαμονής, για τη διασφάλιση της προστασίας και της ασφάλειας των κατοίκων από παραβατικές ενέργειες.
-Καθορισμός κέντρου εκπαίδευσης (απασχόλησης) ανηλίκων τέκνων μεταναστών, για τον ελάχιστο χρόνο παραμονής τους, εντός του νέου κλειστού χώρου της βραχείας διαμονής ή πλησίον αυτής.
-Δημιουργία σταθμού παροχής πρώτων βοηθειών εντός του νέου κλειστού χώρου της βραχείας διαμονής.
-Όρος υλοποίησης και μοχλός πίεσης των ανωτέρω, εντός του καθορισμένου χρονικού ορίου που θα τεθεί από τη Δημοτική Αρχή, θα είναι η από κοινού παραίτηση του κ. Δημάρχου Σάμου και των δημοτικών συμβούλων, του κ. Αντιπεριφερειάρχη Σάμου και των εκλεγμένων περιφερειακών συμβούλων στη νήσο Σάμο, και του κ. Βουλευτή Σάμου».
Την ανωτέρω πρόταση ψήφισαν 4 δημοτικοί σύμβουλοι: Αντώνης Σίμος, Κώστας Βογιατζής, Μαριάνθη Μαστροκωσταντή και Ελισσαίος Μαυρατζώτης.
Την ερχόμενη Παρασκευή, ο δήμαρχος Σάμου και οι επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων, θα συναντηθούν για να καθορίσουν την ημερομηνία που θα συναντήσουν τον κ. Δημήτρη Βίτσα στην Αθήνα.
Εντύπωση προκάλεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου, κ. Νικόλαος Κατρακάζος, λέγοντας στην αίθουσα, ότι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, χαρακτήρισε αβάσιμα και αναλυθεί τα πορίσματα των υπηρεσιών της Π.Ε Σάμου που πραγματοποιησαν αυτοψία το προηγούμενο διάστημα στο ΚΥΤ Σάμου. Σύμφωνα με το υπουργείο, η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου για να προχωρήσει στο μέλλον σε υγειονομικό έλεγχο στο ΚΥΤ ,θα πρέπει να έχει την έγκριση από το αρμόδιο υπουργείο και πάντα με παρουσία εισαγγελέα.