Παρουσίαση της μηχανής Stirling και της λειτουργίας της πραγματοποιήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις του ΕΠΑΛ Σάμου στα πλαίσια της εκστρατείας της Εβδομάδας Ευρωπαϊκής Κινητικότητας 2020 με θέμα «Πράσινη Μετακίνηση χωρίς ρύπους για όλους».
Οι μαθητές του Μηχανολογικού τομέα του Εργαστηριακού Κέντρου του Μαυρογένειου ΕΠΑΛ Σάμου στα πλαίσια του μαθήματος της θερμοδυναμικής κατασκεύασαν ένα κινητήρα stirling ο οποίος λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια.
Η συγκεκριμένη κατασκευή αποτελείται από ένα κάτοπτρο, πάνω στο οποίο έχουν συγκολληθεί περίπου 1400 καθρεφτάκια τα οποία συγκεντρώνουν την ακτινοβολία του ηλίου στο χώρο της θερμής δεξαμενής, επιτυγχάνοντας θερμοκρασία 500 0C.
O αέρας που βρίσκεται εντός του κυλίνδρου παραλαμβάνει την ενέργεια , συμπιέζεται και αφού μεταφερθεί στη ψυχρή δεξαμενή με τη βοήθεια του εμβόλου διαχωρισμού, εκτονώνεται και παράγει έργο.
Στη συνέχεια ο αέρας ψύχεται, μεταφέρεται στη θερμή δεξαμενή και ο κύκλος ξεκινάει από την αρχή. Ο συγκεκριμένος κινητήρας κατασκευάστηκε από τους μαθητές και τους καθηγητές του σχολείου με μηδενικό κόστος, χρησιμοποιώντας τα αναλώσιμα υλικά των εργαστηρίων μας.
Έχει καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα και αποσκοπεί στην κατανόηση βασικών αρχών της θερμοδυναμικής αλλά και στην ευαισθητοποίηση των μαθητών με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Λίγα λόγια για την μηχανή Stirling:
Η μηχανή Stirling εφευρέθηκε το 1816 από τον Σκοτσέζο αιδεσιμότατο Dr. Robert Stirling και υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1818. Είναι μία κλειστή μηχανή αερίου, δηλαδή παράγει έργο με θέρμανση και ψύξη τις ίδιας μάζας αερίου και δεν ανταλλάσει αέριο ούτε με την ψυχρή ούτε με την θερμή πηγή, αλλά μόνο θερμότητα.
Αποτελείται από δύο έμβολα, το έμβολο διαχωρισμού το οποίο μεταφέρει τη μάζα του εργαζόμενου αερίου από το χώρο της θερμής δεξαμενής στο χώρο της ψυχρής δεξαμενής και αντίστροφά και το έμβολο ισχύος που παράγει το έργο. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μηχανής είναι ότι μπορεί να λειτουργήσει με οποιοδήποτε καύσιμο.