06/11/2026
06/11/202612:56
Σαμιακά

Σάμος: Πραγματοποίηση του πειράματος του Ερατοσθένη 2024

Γιώργος Πατσομύτης
Γιώργος Πατσομύτης
capture-20240326-114209

Όπως κάθε χρόνο και φέτος σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου καλωσόρισαν την αρχή της άνοιξης με την πραγματοποίηση του πειράματος του Ερατοσθένη και υπολόγισαν την ακτίνα της Γης.

Το Πείραμα αυτό συγκαταλέγεται στα 10 πιο όμορφα επιστημονικά πειράματα στην ιστορία της Φυσικής. Την ημέρα της Εαρινής Ισημερίας, που χαρακτηρίζεται ως «αρχή της Άνοιξης», ο Ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον Ισημερινό της Γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η ημέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας.

Έτσι, θεωρείται «ευκαιρία» να επαναλάβουμε το πείραμα του Ερατοσθένη, αφού γνωρίζουμε τον τόπο που ο Ήλιος ρίχνει τις ακτίνες του κατακόρυφα.

Την διοργάνωση της δράσης πανελλαδικά έχει αναλάβει η Πανελλήνια ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΕ) και υποστηρίζεται από τα κατά τόπους Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών.

Στο νομό μας συμμετείχαν το Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο, το 1ο Δημοτικό Σχολείο, το 3ο Δημοτικό Σχολείο, το Δημοτικό Βαθέος, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Κηρύκου, το Πειραματικό Γυμνάσιο, το 2ο Γυμνάσιο Σάμου, το Γυμνάσιο Πυθαγορείου, το Γυμνάσιο Πύργου, το Γυμνάσιο Καρλοβάσου, το Μουσικό Σχολείο, το Λύκειο Καρλοβάσου και το Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις Φούρνων.

 

Η υπεύθυνη του ΕΚΦΕ Σάμου

Δεμερτζή Ελπινίκη, Φυσικός

G≡ Ακολουθήστε μας στο Google News Προσθήκη στο Google News

⭐ Προτιμώμενη πηγή στη Google

Περισσότερα από το Samos24

Δήμοι04.11.26 | 21:57

Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου: Αποχώρησε ο Μ. Μητσός μετά από έντονη αντιπαράθεση με τον Β. Τσεσμελή για τον βιολογικό

Σε έντονη αντιπαράθεση εξελίχθηκε η συζήτηση για τον βιολογικό καθαρισμό της Σάμου, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Σάμου, το απόγευμα…

#Κακοκαιρία#Ακτοπλοϊκά