28.9 C
Σάμος
21/07/2024
Πολιτικά

Συνάντηση Εργασίας του Προεδρείου της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων

Συνάντηση εργασίας στη Βουλή πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων κ. Δημήτρη Σεβαστάκη και του Γραμματέα της Επιτροπής κ. Πάνου Σκουρολιάκου με τον εισηγητή της Επιτροπής Πολιτισμού της  Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κ.Stefan Schennach, την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η συνεργασία και η ανταλλαγή απόψεων στα πλαίσια της προετοιμασίας της έκθεσης που θα υποβάλει ο κ. Schennach και έχει ως θέμα τη «Σκόπιμη καταστροφή και παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών». Η εισήγησή του  αφορά την ταυτοποίηση πολιτιστικών αγαθών που έχουν λεηλατηθεί, τα νομικά κενά που δυσκολεύουν την ποινικοποίηση ενεργειών σε όλες τις φάσεις της αλυσίδας της παράνομης διακίνησης και εμπορίας καθώς και τη διαπραγμάτευση διμερών συμφωνιών για την ανάκτηση πολιτιστικών αγαθών που έχουν κλαπεί, μεταξύ κρατών.

Κατά τη συζήτηση ο κ. Σεβαστάκης έκανε αναφορά στην αρκετά ισχυρή νομοθεσία της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την αρχαιοκαπηλία και την προστασία του αρχαιολογικού πλούτου. Ωστόσο η ανανέωση των νομοθετικών πλαισίων θα πρέπει να γίνει με έμφαση και στον τομέα της ενάλιας αρχαιολογικής έρευνας, προστασίας και ανάδειξης των αντίστοιχων ευρημάτων. Επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξει διεθνώς μέριμνα για την κατά το δυνατόν αρτιότερη φύλαξη και εποπτεία του αρχαιολογικού υλικού που ανακαλύπτεται, ενώ τόνισε την ανάγκη οργάνωσης ενός σύγχρονου πρωτόκολλου διαχείρισης αρχαιοτήτων και συστηματοποίησης των πληροφοριών που θα εφαρμόζεται διεθνώς και θα διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών. Τέλος αναφέρθηκε στην  καταστροφή εμβληματικών μνημείων από τρομοκρατικές οργανώσεις, υπογραμμίζοντας ότι το μνημειακό, πολιτιστικό απόθεμα, ως πολιτιστικό αξίωμα  αποτελεί πλέον μέσο σύγχρονης πολιτικής, ιδεολογικής και πολιτιστικής σύγκρουσης και χρήζει ιδιαίτερης μέριμνας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη συνέχεια ο κ. Σκουρολιάκος επεσήμανε ότι το νέο ελληνικό κράτος προσπαθεί εντατικά να διαφυλάξει το πολιτιστικό του απόθεμα και μέσα το ισχυρό νομοθετικό του πλαίσιο, αλλά και το επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει. Αναφέρθηκε στον ανεξάντλητο πολιτιστικό θησαυρό της Ελλάδας και στην ανάγκη διαχείρισης του αρχαιολογικού και πολιτιστικού μας αποθέματος με σύγχρονους όρους, εντοπίζοντας ωστόσο ότι σε περιόδους οικονομικών ανακατατάξεων η ευρωπαϊκή συνδρομή, συνεργασία και η χρήση εκσυγχρονισμένων βάσεων δεδομένων είναι απαραίτητα μέσα για την αποτελεσματική προστασία του πολιτιστικού πλούτου. Ο κ. Σκουρολιάκος έδωσε έμφαση στη διεθνή διάσταση της παράνομης διακίνησης και εμπορίας πολιτιστικών αγαθών, τονίζοντας την ανάγκη της συνεχούς συνεργασίας των κρατών.

Από την πλευρά του ο κ. Schennach αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία της Επιτροπής Πολιτισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης με την Ελλάδα και ότι η χώρα μας έχει ισχυρές νομοθετικές μέριμνες για την πάταξη της παράνομης διακίνησης και εμπορίας πολιτιστικών αγαθών. Η συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απαραίτητη και υπό το πρίσμα των διεθνών οικονομικών παραμέτρων, ενώ χρειάζεται και από άλλες χώρες   (τόσο εντός ΕΕ όσο και εκτός αυτής) ο εμπλουτισμός του νομοθετικού πλαισίου για την αντιμετώπιση  παράνομης διακίνησης και εμπορίας πολιτιστικών αγαθών. Η προστασία του ενάλιου αρχαιολογικού πλούτου είναι μια κατεύθυνση για την οποία θα υπάρξει μέριμνα στην εισήγηση που θα κατατεθεί, ενώ τέλος ο κ. Schennach έδωσε έμφαση επίσης και στην ανάγκη για την αποτελεσματικότερη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων διοικητικών αρχών.

Related posts

Πολιτική – πολιτιστική εκδήλωση της ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ

admin

Επίσκεψη Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στη Σάμο και Ικαρία

admin

Στεφανάδης για το Φράγμα Αρνοπέζια: Ένα εμβληματικό έργο στην Ικαρία μπαίνει στην τελική φάση υλοποίησης

admin

Στη Σάμο η Υποδιοικήτρια της 2ης ΥΠΕ μετά την παραίτηση των δύο αναισθησιολόγων

admin

Ενημέρωση ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ Σάμου για τη συνάντηση φορέων στον Δήμο Δυτικής Σάμου

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου – Συνάντηση με τον Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου

admin

ΝΕ ΠΑΣΟΚ Σάμου: Βάζουν ταφόπλακα στον Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας

admin

Θερμή χειραψία Μουτζούρη – Σαμαρά- Σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη από τον πρώην Πρωθυπουργό

admin

ΣΥΡΙΖΑ Σάμου προς Παπαθεοφάνους – Ήρθε η ώρα για σοβαρή αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων

admin