Στη Βουλή φέρνει τις συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων, τα κενά εκπαιδευτικών και τα ζητήματα ασφάλειας στις σχολικές μονάδες της Σάμου ο βουλευτής Λάρισας και αντιπρόεδρος της ΝΙΚΗΣ, Γεώργιος Ρούντας. Με γραπτή ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ζητά αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση στα σχολεία του νησιού και συγκεκριμένες απαντήσεις για τις ενέργειες που σχεδιάζει το Υπουργείο.
Η κοινοβουλευτική παρέμβαση, με ημερομηνία 5 Οκτωβρίου 2026, αφορά τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων κατά το σχολικό έτος 2026-2027, τις ελλείψεις προσωπικού στη Γενική και Ειδική Αγωγή, καθώς και την καταλληλότητα των αιθουσών που φιλοξενούν πολυπληθή τμήματα.
Στην ερώτησή του, ο βουλευτής επικαλείται τις καταγγελίες της ΕΛΜΕ Σάμου και την κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου, με τη συμμετοχή συλλόγων γονέων και κηδεμόνων.
Οι εκπαιδευτικοί είχαν προχωρήσει σε τρίωρη στάση εργασίας, ζητώντας την αναστολή των συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων, την κάλυψη των κενών εκπαιδευτικών και τον έλεγχο της χωρητικότητας και της ασφάλειας των σχολικών αιθουσών.
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Σάμου και περιλαμβάνονται στην κοινοβουλευτική ερώτηση, η σχολική χρονιά ξεκίνησε με ελλείψεις εκπαιδευτικών τόσο στη Γενική όσο και στην Ειδική Αγωγή.
Παράλληλα, αναφέρονται τμήματα με 25, 26 και 27 μαθητές, ενώ σε τμήματα δεύτερης ξένης γλώσσας ο αριθμός φθάνει ακόμη και τους 28 μαθητές.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις ανάγκες παράλληλης στήριξης και στις Τάξεις Υποδοχής ΖΕΠ, για τις οποίες ζητείται πλήρης καταγραφή των εκπαιδευτικών κενών και ενημέρωση σχετικά με την κάλυψή τους.
Ένα ακόμη ζήτημα που επισημαίνεται είναι οι αλλαγές στον αριθμό των σχολικών τμημάτων ενώ η εκπαιδευτική χρονιά βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, οι διαδοχικές μεταβολές επηρεάζουν τις τοποθετήσεις και τις διαθέσεις εκπαιδευτικών, με συνέπειες στον προγραμματισμό και την καθημερινή λειτουργία των σχολείων.
Σημαντικό μέρος της κοινοβουλευτικής παρέμβασης αφορά την καταλληλότητα των σχολικών αιθουσών και τη δυνατότητά τους να φιλοξενούν με ασφάλεια τον αριθμό μαθητών που προβλέπεται μετά τις συγχωνεύσεις.
Ο Γεώργιος Ρούντας κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον καταστροφικό σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020, επισημαίνοντας ότι στη Σάμο η αντισεισμική προστασία των σχολικών εγκαταστάσεων αποτελεί ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας.
Στο πλαίσιο αυτό, ζητείται να διευκρινιστεί εάν έχουν πραγματοποιηθεί ή προγραμματίζονται έλεγχοι για την πραγματική χωρητικότητα των αιθουσών, την καταλληλότητά τους και τη δυνατότητα ασφαλούς εκκένωσης των σχολικών κτιρίων σε περίπτωση σεισμού ή άλλης έκτακτης ανάγκης.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι η λειτουργία των σχολείων στις νησιωτικές και ακριτικές περιοχές δεν μπορεί να εξετάζεται αποκλειστικά με αριθμητικά κριτήρια, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι υπάρχουσες κτιριακές υποδομές και οι ιδιαίτερες ανάγκες κάθε σχολικής μονάδας.
Με την ερώτησή του, ο βουλευτής Λάρισας ζητά από την αρμόδια υπουργό να απαντήσει στα ακόλουθα ζητήματα:
1. Εκπαιδευτικά κενά: Πόσα κενά καταγράφονται σήμερα στις σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Σάμου, ανά ειδικότητα, και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα πλήρους κάλυψής τους, ιδιαίτερα στη Γενική και Ειδική Αγωγή, στην παράλληλη στήριξη και στις Τάξεις Υποδοχής ΖΕΠ;
2. Συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων: Ποιες αποφάσεις έχουν ληφθεί για το σχολικό έτος 2026-2027 και ποια συγκεκριμένα παιδαγωγικά, λειτουργικά και κτιριακά κριτήρια χρησιμοποιήθηκαν;
3. Επανεξέταση συγχωνεύσεων: Προτίθεται το Υπουργείο να επανεξετάσει τις αποφάσεις στις περιπτώσεις όπου δημιουργούνται πολυπληθή τμήματα ή διαπιστώνονται προβλήματα χωρητικότητας και ασφαλούς λειτουργίας;
4. Έλεγχος σχολικών υποδομών: Έχει πραγματοποιηθεί ή πρόκειται να γίνει, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έλεγχος και πιστοποίηση της καταλληλότητας, της πραγματικής χωρητικότητας και της ασφάλειας των αιθουσών, με ιδιαίτερη έμφαση στην αντισεισμική προστασία και στην ασφαλή εκκένωση;
5. Σταθερότητα στη λειτουργία των σχολείων: Ποια άμεσα μέτρα σχεδιάζει το Υπουργείο ώστε να σταθεροποιηθούν οι τοποθετήσεις εκπαιδευτικών και η λειτουργία των τμημάτων, αποφεύγοντας συνεχείς αλλαγές μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς;
Με την παρέμβαση αυτή, η ΝΙΚΗ ζητά από το Υπουργείο Παιδείας να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις τόσο για τα εκπαιδευτικά κενά και τις συγχωνεύσεις όσο και για την ασφάλεια των σχολικών εγκαταστάσεων στη Σάμο.
Η απάντηση του Υπουργείου αναμένεται να αποσαφηνίσει ποιες παρεμβάσεις προβλέπονται για τη λειτουργία των σχολείων του νησιού κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά.
Πηγή: Γραπτή ερώτηση υπ’ αριθμ. 14/5.10.2026 του βουλευτή Λάρισας και αντιπροέδρου της ΝΙΚΗΣ, Γεωργίου Ρούντα, προς το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
