Με αφορμή την απάντηση του Υπουργού Υγείας σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για τη Σάμο, η ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνονται τα εξής:
“Απευθυνόμαστε στο λαό της Σάμου γιατί πηγάζουν ορισμένα συμπεράσματα από τη συγκεκριμένη συζήτηση και τις απαντήσεις του υπουργού εμπορευματοποίησης της υγείας.
Η ουσία συνοψίζεται στο εξής: χωρίς σύγκρουση με την πολιτική του κεφαλαίου που βλέπει την υγεία ως εμπόρευμα, ως πεδίο επιχειρηματικής δράσης επιχειρηματικών ομίλων λύσεις ουσιαστικές και μόνιμες δεν υπάρχουν.
Για τις απαντήσεις του υπουργού εμπορευματοποίησης της υγείας
Συγκεκριμένα:
- Δεν απαντήθηκε ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία της ερώτησης. Ρωτήθηκε το υπουργείο τι μέτρα θα πάρει ειδικά για τη ΜΕΘ που κινδυνεύει να κλείσει, άμεσα, αλλά και για την παιδιατρική κλινική. Απάντηση συγκεκριμένη σε αυτό δε δόθηκε, στην καλύτερη θα έχουμε πάλι μπαλώματα με μετακινήσεις γιατρών από αλλού. Γιατί η προκήρυξη θέσεων που θα γίνει τον Οκτώβρη, σημαίνει πρακτικά ότι αν υπάρχει θετική απόκριση από γιατρούς, θα έρθουν σε δυο χρόνια. Μέχρι τότε τι θα γίνει;
- Ξεκίνησε την απάντησή του λέγοντας ότι η κατάσταση του νοσοκομείου της Σάμου δεν είναι χειρότερη από άλλων νοσοκομείων στην επαρχία. Δηλαδή είχαμε ωμή παραδοχή ότι το σημερινό χάλι είναι το μίνιμουμ των υπηρεσιών υγείας που εξασφαλίζει το κράτος του κεφαλαίου στο λαό. Είναι η άλλη όψη της φράσης ότι «κινδυνολογούμε» που απάντησε το ίδιο υπουργείο τον περασμένο Νοέμβρη στην κινητοποίηση 200 και πλέον φορέων του Αιγαίου στην Αθήνα. Είναι κάλεσμα συμβιβασμού με τις ελλείψεις, με τις μεταφορές ασθενών σε καρότσες αγροτικών, σε θανάτους ασθενών «επειδή είναι Σαββατοκύριακο» κλπ. Μπορεί ο λαός μας να συμβιβάζεται με αυτή τη μιζέρια;
- Μίλησε για έκτακτη κρίση και τυχαίο γεγονός (!!!) που εμφανίστηκε ξαφνικά (!) στο νοσοκομείο της Σάμου επειδή έλειψαν ταυτόχρονα 4 γιατροί!!! Δηλαδή αθώωσε μια πολιτική που έχει οδηγήσει στα εξής κενά: 44 κενά γιατρών, 30 νοσηλευτές, 11 άτομα από την καθαριότητα, 20 άτομα από βοηθητικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες, έλλειψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Όλα αυτά τα ξέρανε, άρα ποια έκτακτη κατάσταση και ποια ξαφνική κρίση; Πόσες κινητοποιήσεις έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για αυτά τα θέματα; Και αθωώνοντας αυτή την πολιτική, κάνοντας τους ξαφνιασμένους, παραδέχονται ότι θα συνεχίσουν στον ίδιο ντορό. Θα το ανεχτούμε;
Ο λαός μας ξέρει ότι με αγώνες κερδίζονται τα δικαιώματά του
Σαμιώτες και Σαμιώτισσες,
Η πείρα του λαού μας είναι ότι αν δεν ξεσηκωθεί δεν πρόκειται να κερδίσει τίποτα. Και το ότι σήμερα προσπαθούν να πάρουν κάποια αποσπασματικά μέτρα για να μπαλώσουν τις τρύπες του νοσοκομείου δείχνει ότι ο δρόμος του αγώνα είναι αυτός που μπορεί να δώσει λύσεις σήμερα. Χωρίς την κινητοποίηση του λαού μας το περιστατικό με την παιδίατρο θα ήταν ένα στατιστικό, με τα προβλήματα του νοσοκομείου δε θα ασχολιόταν κανείς στο υπουργείο.
Γιατί τα μέτρα αυτά όπως τα οικονομικά κίνητρα και η προκήρυξη των θέσεων από μόνα τους είναι αμφίβολο αν θα αποδώσουν, αν θα λύσουν το πρόβλημα, έχουν εξαγγελθεί ξανά, ειδικά αν δε γίνουν μαζικές προσλήψεις. Κάτι που με βδελυγμία αρνείται και η σημερινή κυβέρνηση.
Γιατί δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι και να κάτσουμε στα αυγά μας επειδή θα μπει μαγνητικός τομογράφος κάποια στιγμή το νωρίτερο το 2026 και ελπίζοντας κάποια στιγμή να δουλέψει και να μη στοιβαχτεί με άλλα σύγχρονα μηχανήματα σε νοσοκομεία της χώρας, που λόγω των ελλείψεων προσωπικού απλά σκονίζονται. Ή απλά για να τα βρει έτοιμα ο επόμενος ιδιώτης που θα εκμεταλλεύεται δημόσιες δομές και την περιουσία του λαού.
Δεν είναι μονόδρομος το σημερινό χάλι στην υγεία
Σαμιώτες και Σαμιώτισσες,
Η υγεία είναι αγαθό και πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι και όλες στα καλύτερα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα. Με έμφαση στην πρόληψη. Αυτό είναι η ανάγκη η δική μας και των παιδιών μας σήμερα.
Σε χώρες που κριτήριο δεν ήταν το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων, στις σοσιαλιστικές χώρες, πολλές δεκαετίες πριν, με λιγότερη επιστημονική γνώση και τεχνολογική εξέλιξη σε σχέση με το σήμερα, οι υπηρεσίες υγείας ήταν δημόσιες, δωρεάν και υψηλού επιπέδου για όλες, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, ακόμα και για τον κόσμο από άλλες χώρες που πήγαινε για να γιατρευτεί.
Κανένας συμβιβασμός με τη μιζέρια!
Η κινητοποίηση της 28ης Αυγούστου έδειξε το δρόμο!
Κλιμάκωση της πάλης για δημόσιες, δωρεάν, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας για όλους, χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση”.