«Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση για γονείς παιδιών έως 12 ετών»,
Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ανατολικής Σάμου, με παράρτημα Ρομά, σας προσκαλεί στην ομιλία με θέμα: «Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση για γονείς παιδιών έως 12 ετών», η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 30/11/2024, στις 17:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου Σάμου.
Η σεξουαλικότητα είναι αναμφίβολα μια έννοια πολύπλοκη και συναποτελείται από ψυχολογικούς, γνωστικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Η υγιής και ασφαλής ανάπτυξη της ψυχοσεξουαλικής πραγματικότητας του νέου ατόμου απαιτεί έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση, ιδίως σε μια εποχή που οι νέοι είναι εκτεθειμένοι σε πληθώρα πληροφοριών, των οποίων η αξιοπιστία και εγκυρότητα δεν είναι δεδομένες.
Επομένως, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση επιτρέπει την ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη παιδιών και εφήβων. Παρέχει στο νέο άτομο εκείνα τα εφόδια ώστε να εισέλθει με επαρκή γνώση σε έναν κόσμο ενήλικων σχέσεων, να μπορέσει να προστατεύσει τον εαυτό, να δομήσει ώριμες και υγιείς σχέσεις και να εξελιχθεί σε έναν ολοκληρωμένο και ευτυχισμένο ενήλικα.
…………………………………………………………………………………………
Σύντομο Βιογραφικό Εισηγήτριας: Η Άσπα Πασπάλη, Ψυχολόγος BSc (StaffordishireUniversity, UK), Παιδοψυχολόγος MSc (ChildDevelopmentalPsychology, University of London, UK) και Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια (ΙCAPP, Au) είναι Επιστημονική Διευθύντρια του ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ
Ολοκλήρωσε τις βασικές προπτυχιακές σπουδές της στην Ψυχολογία στη Μεγάλη Βρετανία στο Πανεπιστήμιο Staffordishire (StaffordishireUniversity, UK) και κατέχει άδεια ασκήσεως ψυχολόγου (Αρ. Πρωτ. 4675/25-07-2001). Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών εργάστηκε εθελοντικά με εποπτεία σε συμβουλευτικά προγράμματα του Πανεπιστημίου για φοιτητές με συναισθηματικές δυσκολίες, καθώς και σε θεραπευτικά κέντρα και έτρεξε συγκριτικές έρευνες, ανάμεσα στον ελληνικό και βρετανικό πληθυσμό.
Στη συνέχεια ολοκλήρωσε το Μεταπτυχιακό της στην Παιδοψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (ChildDevelopmentalPsychology, University of London, UK). Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών στη Μεγάλη Βρετανία εκπαιδεύτηκε στην Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού (ABA, PEACH) και εργάστηκε για χρόνια με παιδιά και εφήβους με νευροαναπτυξιακές και συναισθηματικές δυσκολίες. Επίσης, εργάστηκε στο ογκολογικό τμήμα του παιδιατρικού νοσοκομείου GreatOrmondStreetHospital με αντικείμενο την ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη στους ογκολογικούς ασθενείς και τα μέλη των οικογενειών τους.
Εκπαιδεύτηκε ως Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια από τον οργανισμό The INSTITUTE for CHILD & ADOLESCENT PSYCHOANALYTIC PSYCHOTHERAPY (ICAPP, Au). Κατά την διάρκεια της πολυετούς αυτής εκπαίδευσης η ΆσπαΠασπάλη βρίσκονταν τόσο σε εβδομαδιαία εποπτεία, όσο και σε ατομική ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία με συχνότητα δυο φορές την εβδομάδα. Παράλληλα παρακολούθησε ψυχοδυναμικής κατεύθυνσης σεμινάρια και εποπτικές ομάδες (Tavistock), Πρόγραμμα Παρατήρησης βρέφους και έλαβε μέρος σε έρευνες και διεθνή συνέδρια, καθώς και δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά.
Το 1999 επέστρεψε στην Ελλάδα με στόχο τη συνεισφορά στην προαγωγή της ψυχικής υγείας τόσο σε κλινικό, όσο και σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Με βάση αυτό το όραμα ίδρυσε τον φορέα Διεπιστημονική και Ερευνητική Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη Παιδιών και Ενηλίκων (ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ) του οποίου αποτελεί Επιστημονική Υπεύθυνη και συντονίζει τη διεπιστημονική ομάδα των συνεργατών. Διδάσκει και συντονίζει, μαζί με αξιόλογους συνεργάτες, τον εκπαιδευτικό τομέα του ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ που εκπαιδεύει ειδικούς ψυχικής υγείας στην ατομική ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία ενηλίκων, παιδιών και εφήβων, σε προγράμματα για νευροαναπτυξιακές διαταραχές (ΔΑΦ) και σε πλήθος άλλων εξειδικεύσεων.
Όλα αυτά τα χρόνια έχει βοηθήσει ψυχοθεραπευτικά πολλές οικογένειες και ενήλικες στο να αντιμετωπίσουν τις συναισθηματικές τους δυσκολίες, να κατανοήσουν σε βάθος τον εαυτό τους και να εξελιχθούν ψυχικά. Έχει εποπτεύσει την κλινική ψυχοθεραπευτική εργασία πολλών νέων συναδέλφων τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο.
Λαμβάνει συνεχώς εκπαιδεύσεις σχετικές με το αντικείμενο της Ψυχολογίας, μελετά και παρακολουθεί τα παγκόσμια επιστημονικά δρώμενα.
Είναι μέλος σε επιστημονικούς συλλόγους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Αρθρογραφεί και έχει ενεργή παρουσία σε τηλεοπτικά προγράμματα, podcast, επιστημονικά περιοδικά και ομιλίες στο ευρύ κοινό.