25.5 C
Σάμος
04/07/2025
Σαμιακά

Ένα Ροζέ που το λένε βaΒέλ

Banner Samos24

Ένα Ροζέ που το λένε βaΒέλ

καθώς «μιλά» σε όλες τις γλώσσες!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ροζέ κρασιών (23 Ιουνίου) η ακριτική Σάμος έχει να παρουσιάσει ένα κρασί πολύ ξεχωριστό, που ακούει στο όνομα «βaΒέλ».

Οι εμπνευστές της ετικέτας, ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός της Σάμου, λέει πως αυτό προκύπτει από την ικανότητα που έχει το ευχάριστο αυτό κρασί να ξεπερνά τους φραγμούς και να ανοίγει νέους δρόμους επικοινωνίας στην «παγκόσμια γλώσσα του οίνου» (Wine, the universal language.)

Η ετικέτα του αναπαριστά με μια εντελώς μοντέρνα προσέγγιση  τη συνύπαρξη των ανθρώπων κάθε εθνικότητας, υπερασπίζεται το δικαίωμα της απολαυστικής επιλογής και σε πείσμα της σύγχρονης «Βαβέλ» που όλοι ζούμε, δημιουργεί έναν οινικό πύργο επικοινωνίας και χαρούμενης, καλοκαιρινής διάθεσης.

Ένα ροζέ κρασί από το Σαμιακό αμπελώνα, αποτέλεσμα ενός έξυπνου οινολογικού συνδυασμού γηγενών ποικιλιών όπως ο Αυγουστιάτης, το Φωκιανό και το Μοσχάτο Σάμου που γοητεύει τον ουρανίσκο και εξάρει τις αισθήσεις.

Το ημίξηρο  ροζέ «βaΒελ» του Συνεταιρισμού της Σάμου, έχει μύτη σύνθετη  και γοητευτική, όπου πρωταγωνιστούν ευωδιές αγριοκέρασων και λεμονανθών. Στο στόμα είναι πλούσιο μα ισορροπημένο, δροσερό, με νότες πρώιμων καλοκαιρινών φρούτων και πράσινου λεμονιού. Πατάει πάνω στην υπέροχη οξύτητα του σπάνιου Αυγουστιάτη, προσφέροντας πεντακάθαρο άρωμα πετροκέρασου και καρπουζιού, γευστική ζωηράδα και καλό σώμα. Στο τέλος, επιφυλάσσει μακράς διάρκειας επίγευση με αίσθηση λάιμ που ισορροπεί άψογα τη γλυκύτητα του ημίξηρου και το καθιστά άμεσα γοητευτικό!

Αρέσει σε όλους! Πίνεται μόνο του, ως απεριτίφ αλλά και συνοδεύει εκπληκτικά μια σούπα bouillabaisse από  ποικιλία ψαριών, γαρίδας και μυδιών, αρωματισμένης με σκόρδο, σαφράν και πιπέρι καγιέν.

Συνοδεύει παρασκευές με σάλτσα pesto, ελαιολάδο και φρέσκα βότανα όπως μέντα, δενδρολίβανο, εστραγκόν και θυμάρι. Ακόμη, σερβίρεται με πλατό τυριών (λευκά ντόπια τυριά και κατά προτίμηση, το κατσικίσιο).

Το ροζέ βaΒελ συνταιριάζει με πιάτα της ασιατικής κουζίνας, springrolls, sushi, carpaccio, με ψάρια (τόνο, λαυράκι και σολωμό), οστρακοειδή (καβούρια, αστακό, γαρίδες), μύδια, ριζότο με θαλασσινά, αστακομακαρονάδες και γαριδομακαρονάδες. Επίσης, με φιλέτο αλατισμένου μπακαλιάρου με σπανάκι πλακί.

Μπορεί εύκολα να συνοδεύσει ψητά λαχανικά όπως μελιτζάνες, πιπεριές και κολοκυθάκια ενώ δίνει τις δικές του νύξεις σε όλα τα λαδερά της μεσογειακής κουζίνας όπως μπριάμ, γεμιστά, φασολάκια και μπάμιες.

 

 

 

Ταιριάζει ακόμη με όλες τις τάρτες φρούτων και  φρουτοσαλάτες που να περιέχουν οπωσδήποτε φράουλα, κεράσι και ροδάκινο.

Σερβίρεται ιδανικά στους 10-12ο C.

Related posts

Παρουσιάστηκε το Αναπτυξιακό Σχέδιο των 1,038 δισ. € για Σάμο, Ικαρία, Φούρνους!

admin

Εργατικό Κέντρο Σάμου:Αγωνιστική «υποδοχή» του κυβερνητικού κλιμακίου στη Σάμο

admin

Πρώτη άφιξη του Superstar II της Seajets στο Καρλόβασι

admin

Κίνημα Δημοκρατίας Σάμου : Υποβάθμιση του Νοσοκομείου Σάμου – Ζητάμε λύσεις, όχι φιέστες!

admin

Αγροτική διαμαρτυρία στο Μαλαγάρι με αφορμή την επίσκεψη Κυβερνητικού Κλιμακίου

admin

ΠΒΑ: Χρηματοδότηση 20.000€ για τον Σύλλογο «Η Μέλισσα»

admin

Εγγραφές και δικαιολογητικά για το Τμήμα Βοηθού Νοσηλευτικής Σάμου

admin

ΣΕΠΠ Κοσμαδαίων: «Ότι οι άλλοι δεν έμαθαν να σέβονται, εμείς το διορθώνουμε και το κάνουμε πάλι όμορφο»

admin

Το Κ.Α.Α.Ε.Κ.Τ. Σάμου Α.Ε. διοργανώνει εργαστήριο οινοτουρισμού στο Μαλαγάρι

admin