13/05/2025
Σαμιακά

Ένα Ροζέ που το λένε βaΒέλ

Ένα Ροζέ που το λένε βaΒέλ

καθώς «μιλά» σε όλες τις γλώσσες!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ροζέ κρασιών (23 Ιουνίου) η ακριτική Σάμος έχει να παρουσιάσει ένα κρασί πολύ ξεχωριστό, που ακούει στο όνομα «βaΒέλ».

Οι εμπνευστές της ετικέτας, ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός της Σάμου, λέει πως αυτό προκύπτει από την ικανότητα που έχει το ευχάριστο αυτό κρασί να ξεπερνά τους φραγμούς και να ανοίγει νέους δρόμους επικοινωνίας στην «παγκόσμια γλώσσα του οίνου» (Wine, the universal language.)

Η ετικέτα του αναπαριστά με μια εντελώς μοντέρνα προσέγγιση  τη συνύπαρξη των ανθρώπων κάθε εθνικότητας, υπερασπίζεται το δικαίωμα της απολαυστικής επιλογής και σε πείσμα της σύγχρονης «Βαβέλ» που όλοι ζούμε, δημιουργεί έναν οινικό πύργο επικοινωνίας και χαρούμενης, καλοκαιρινής διάθεσης.

Ένα ροζέ κρασί από το Σαμιακό αμπελώνα, αποτέλεσμα ενός έξυπνου οινολογικού συνδυασμού γηγενών ποικιλιών όπως ο Αυγουστιάτης, το Φωκιανό και το Μοσχάτο Σάμου που γοητεύει τον ουρανίσκο και εξάρει τις αισθήσεις.

Το ημίξηρο  ροζέ «βaΒελ» του Συνεταιρισμού της Σάμου, έχει μύτη σύνθετη  και γοητευτική, όπου πρωταγωνιστούν ευωδιές αγριοκέρασων και λεμονανθών. Στο στόμα είναι πλούσιο μα ισορροπημένο, δροσερό, με νότες πρώιμων καλοκαιρινών φρούτων και πράσινου λεμονιού. Πατάει πάνω στην υπέροχη οξύτητα του σπάνιου Αυγουστιάτη, προσφέροντας πεντακάθαρο άρωμα πετροκέρασου και καρπουζιού, γευστική ζωηράδα και καλό σώμα. Στο τέλος, επιφυλάσσει μακράς διάρκειας επίγευση με αίσθηση λάιμ που ισορροπεί άψογα τη γλυκύτητα του ημίξηρου και το καθιστά άμεσα γοητευτικό!

Αρέσει σε όλους! Πίνεται μόνο του, ως απεριτίφ αλλά και συνοδεύει εκπληκτικά μια σούπα bouillabaisse από  ποικιλία ψαριών, γαρίδας και μυδιών, αρωματισμένης με σκόρδο, σαφράν και πιπέρι καγιέν.

Συνοδεύει παρασκευές με σάλτσα pesto, ελαιολάδο και φρέσκα βότανα όπως μέντα, δενδρολίβανο, εστραγκόν και θυμάρι. Ακόμη, σερβίρεται με πλατό τυριών (λευκά ντόπια τυριά και κατά προτίμηση, το κατσικίσιο).

Το ροζέ βaΒελ συνταιριάζει με πιάτα της ασιατικής κουζίνας, springrolls, sushi, carpaccio, με ψάρια (τόνο, λαυράκι και σολωμό), οστρακοειδή (καβούρια, αστακό, γαρίδες), μύδια, ριζότο με θαλασσινά, αστακομακαρονάδες και γαριδομακαρονάδες. Επίσης, με φιλέτο αλατισμένου μπακαλιάρου με σπανάκι πλακί.

Μπορεί εύκολα να συνοδεύσει ψητά λαχανικά όπως μελιτζάνες, πιπεριές και κολοκυθάκια ενώ δίνει τις δικές του νύξεις σε όλα τα λαδερά της μεσογειακής κουζίνας όπως μπριάμ, γεμιστά, φασολάκια και μπάμιες.

 

 

 

Ταιριάζει ακόμη με όλες τις τάρτες φρούτων και  φρουτοσαλάτες που να περιέχουν οπωσδήποτε φράουλα, κεράσι και ροδάκινο.

Σερβίρεται ιδανικά στους 10-12ο C.

Related posts

Κινητοποιήσεις 15 & 16 Μαΐου για να μην χάσει η Μαριάννα Α. το σπίτι της – Κάλεσμα από το Εργατικό Κέντρο

admin

Νέα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία Τηλεϊατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Ικαρίας

admin

Σάμος: Το Νηπιαγωγείο Χώρας διακρίθηκε στο 3ο Φεστιβάλ STEM με θέμα την επιβίωση στον Άρη

admin

Εορτασμός Αγίου Νεομάρτυρα Γεωργίου εκ Χώρας Σάμου

admin

Μεγάλη δωρεά εξασφαλίζει ενεργειακή αυτονομία για το καταφύγιο ζώων της Δυτικής Σάμου

admin

Mε επιτυχία η πορεία Ειρήνης 7χλμ και o Λαϊκός Αγώνας Δρόμου «Δημ. Μαυρατζιώτης»

admin

Η Seajets δρομολογεί το SUPERSTAR II (κατασκευής 1985) στη Σάμο

admin

Λήξη κατηχητικής περιόδου στην Αγία Ειρήνη Σάμου με πάνω από 200 παιδιά

admin

Μάκο στη Σάμο: Η στιγμή που ψαράς έπιασε τον ταχύτατο καρχαρία και τον απελευθέρωσε

admin