Το Εργαστηριακό Κέντρο Σάμου αποτελεί μια νεοσύστατη σχολική μονάδα από το 2016. Στα πλαίσια λειτουργίας της ακολουθεί μια συνεχόμενη προσπάθεια για την εκπαίδευση τόσο των μαθητών της όσο και των εκπαιδευτικών της. Περαιτέρω ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα είναι αυτό των συνεργειών αφού η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αγορά εργασίας και με επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε τεχνολογικούς τομείς που αποτελούν και τομείς εκπαίδευσης του Εργαστηριακού Κέντρου Σάμου.
Με γνώμονα όλα τα παραπάνω στοιχεία το Εργαστηριακό Κέντρο Σάμου και συγκεκριμένα ο Τομέας Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικής διοργάνωσε και υλοποίησε τον Φεβρουάριο του 2018 εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων (ΣΕΗ) Σάμου με τίτλο:
«Εισαγωγή στην Αντικεραυνική Προστασία και στις νέες Τεχνολογίες της Ειδικότητας του Ηλεκτρολόγου»
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι μαθητές της Β’ και Γ’ τάξης του Τομέα Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικής του Εργαστηριακού Κέντρου Σάμου, δύο εκπαιδευτικοί συνοδοί από το Εργαστηριακό Κέντρο Σάμου και ο Πρόεδρος του ΣΕΗ Σάμου Κ. Ζαχαριόγλου Δημήτρης.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε την χρονική περίοδο από Τρίτη 27/02/2018 έως και Παρασκευή 02/03/2018 στην Αθήνα και στην Θήβα. Αναλυτικά την Τρίτη 27/02/2018 έγινε η άφιξη στην Αθήνα.
Την Τετάρτη 28/02/2018 πραγματοποιήθηκε επιμόρφωση στην Σιβιτανίδειο Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων με θέμα: Έλεγχοι και Επανέλεγχοι Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων για την Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη Ηλεκτρολόγου με βάση το πρότυπο ΕΛΟΤ HD384. Η επιμόρφωση έγινε από τον Καθηγητή Κ. Μιχαηλίδη Παρασκευά ο οποίος είναι πιστοποιημένος ως ειδικός σε Πανελλαδική κλίμακα πάνω σε αυτή την θεματική ενότητα. Εν συνεχεία έγινε μετάβαση προς το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο στην Σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Εκεί οι μαθητές συμμετείχαν σε αντίστοιχη επιμόρφωση στο Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ισχύος με θέμα την Διεσπαρμένη Ηλεκτρική Παραγωγή αλλά και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας από τον Υποψήφιο Διδάκτορα Κ. Κοτσαμπόπουλο Πάνο και τον Καθηγητή ΕΜΠ Κ. Χατζηαργυρίου Νικόλαο. Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και μικρή ξενάγηση στο Εργαστήριο Φωτοτεχνίας του ΕΜΠ του Καθηγητή Κ. Τοπαλή Φραγκίσκου.
Αξιοσημείωτο στοιχείου πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι κατά την διάρκεια του μαθήματος ο Καθηγητής Κ. Χατζηαργυρίου Νικόλαος μας ανάφερε ότι αποτελέσαμε το πρώτο ΕΠΑΛ σε Πανελλαδική κλίμακα που πέρασε τις πόρτες του συγκεκριμένου Πανεπιστημιακού Εργαστηρίου και πραγματοποίησε την συγκεκριμένη επιμόρφωση.
Την Πέμπτη 01/03/2018 πραγματοποιήθηκε ολοήμερη επιμόρφωση μαζί με επίδειξη την Αντικεραυνική Προστασία τις αντίστοιχες ηλεκτρικές διατάξεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και βέβαια τις αντίστοιχες συνδεσμολογίες. Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκαν πειράματα προσομοίωσης δημιουργίας κεραυνών προκειμένου να διαπιστωθεί η χρησιμότητα της αντικεραυνικής προστασίας. Η συγκεκριμένη θεματική ενότητα πραγματοποιήθηκε στο πρότυπο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Δοκιμών Αντικεραυνικής Προστασίας της εταιρείας ΕΛΕΜΚΟ στην Θήβα της Βοιωτίας.
Την Παρασκευή 02/03/2018 πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη επιμόρφωση στην εταιρεία ηλεκτρολογικού υλικού HAGER στην Κηφισιά της Αθήνας. Εκεί οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν για νέες τεχνολογίες απέναντι σε συμβατικό ηλεκτρολογικό αλλά και υλικό κτιριακού αυτοματισμού KNX. Μετά την περάτωση της θεματικής ενότητας έγινε μετάβαση στο Λιμάνι του Πειραιά για αναχώρηση και επιστροφή πίσω στην Σάμο.
Το συγκεκριμένο επιμορφωτικό πρόγραμμα αποτελεί μια ώριμη ενέργεια που προέκυψε από την άρρηκτη συνεργασία του Τομέα Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικής αρχικά του Μαυρογενείου ΕΠΑΛ Σάμου και εν συνεχεία από το 2016 του Εργαστηριακού Κέντρου Σάμου με τον ΣΕΗ Σάμου και ειδικότερα τον Κ. Ζαχαριόγλου Δημήτρη.
Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον K. Ζαχαριόγλου Δημήτρη για τις απαραίτητες ενέργειες, την πρωτοβουλία του αλλά και την συνεχή προσοχή και βοήθεια για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος. Θεωρούμε ότι χωρίς την συμβολή του δεν θα ήταν εφικτή η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος. Εν συνεχεία να ευχαριστήσουμε θερμά τους αξιότιμους Καθηγητές του ΕΜΠ Κ. Χατζηαργυρίου Νικόλαο, Κ. Φραγκίσκο Τοπαλή που μας έδωσαν την ευκαιρία να επισκεφτούμε τις αντίστοιχες Εργαστηριακές Πανεπιστημιακές Μονάδες. Εν συνεχεία να ευχαριστήσουμε θερμά τον Κ. Κόκκινο Νικόλαο Γενικό Διευθυντή και Ιδιοκτήτη της Εταιρείας ΕΛΕΜΚΟ. Αντίστοιχα να ευχαριστήσουμε θερμά τον Κ. Πατρικιάδη Πέτρο Διευθυντή της HAGER Ελλάς.
Τέλος από αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την ακτοπλοϊκή εταιρεία Hellenic Seaways και τον Κ. Αντιπεριφερειάρχη Σάμου Κατρακάζο Νικόλαο για την χορηγία στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διαμέσου των οποίων ήταν εφικτή η μετακίνηση των μαθητών χωρίς να επιβαρυνθούν με οικονομικό κόστος. Μα πολύ περισσότερο θα θέλαμε να τον ευχαριστήσουμε συνολικά για την άμεση ευαισθητοποίηση απέναντι στην προσπάθεια που καταβάλει το σχολείο στην προσπάθεια της δωρεάν εκπαίδευσης και κατάρτισης των μαθητών του.