Η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου στο πλαίσιο των ενεργειών της για την προώθηση του τουρισμού και την στήριξη νέων ειδικών μορφών τουρισμού σε συνεργασία με το Ινστιτούτο θαλάσσιων ερευνών « Αρχιπέλαγος» διοργάνωσε ημερίδα με θέμα « Αλιευτικός Τουρισμός: μια νέα προοπτική για τα νησιά μας» σήμερα Δευτέρα 21 Μαΐου, στην Αίθουσα Συσκέψεων της ΠΕ Σάμου, παρουσία επαγγελματιών ψαράδων και με εισηγητή τον κ. Γιώργο Λουρδή.Σκοπός της ημερίδας, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Νικο Κατρακάζο,ήταν να γνωρίσουν οι επαγγελματίες ψαράδες, την δύναμη και τις δυνατότητες του αλιευτικού τουρισμού που υπαρχει αρκετά χρόνια στη χώρα μας και να το αναπτύξουν σωστά και στο νησί μας .
Ο κ.Γιώργος Λούρδης είναι συνιδρυτής της πλατοφόρμας ταξιδίων ψαρέματος και ανέλυσε τον Αλιευτικό Τουρισμό (fishing tourism)
Ο Αλιευτικός Τουρισμός (fishing tourism) είναι πολύ διαδεδομένος σε όλο τον κόσμο, εδώ και πολλά χρόνια. Ο κ. Λούρδης δήλωσε ότι “Κάποιοι μπαίνουν στα επαγγελματικά σκάφη ψαρέματος, κάποιοι μαγειρεύουν πάνω στο σκάφος, κάποιοι διδάσκουν παραδοσιακούς τρόπους ψαρέματος, κάποιοι ψαρεύουν, γίνεται μια γιορτή. Συνεπώς, δικαιολογημένα, πάρα πολλοί ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο για να ζήσουν τέτοιες εμπειρίες. Γιατί όχι και στη Σάμο “.
Σύμφωνα με τον κ . Λούρδη στην Ελλάδα, το νομικό πλαίσιο ολοκληρώθηκε το 2015 όποτε δόθηκαν οι πρώτες άδειες Αλιευτικού Τουρισμού. Σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 50 αλιευτικά σκάφη με άδεια ιδιαίτερα στους δημοφιλής τουριστικά προορισμούς, πχ Κρήτη, Σαντορίνη, Μύκονο, Σκόπελο, Νάξο, Κεφαλονιά, Σκιάθο κ.α.
Η επίτευξη των παραπάνω στόχων, σύμφωνα με το εισηγητή θα οδηγούσε:
⦁ Προσέλκυση πολλών επιπλέον τουριστών στην χώρα μας.
⦁ Προώθηση και άλλων πολύ γνωστών αγροτικών προϊόντων της χώρα μας, μαζί με τον Αλιευτικό Τουρισμό (ήδη σε πολλές περιοχές, τελειώνοντας το ψάρεμα, οι Τουρίστες παίρνουν μαζί τους παραδοσιακά προϊόντα ή τα δοκιμάζουν στο σκάφος.
⦁ Εξοικείωση των ψαράδων και των οικογενειών τους με το διαδίκτυο (υπάρχει πρόβλημα με την έλλειψη συμμετοχής και ενημέρωσης των ψαράδων π.χ. προγράμματα ΕΣΠΑ 2014 – 2020, για τις αποφάσεις για την αλιεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κ.α.).
Στο τέλος υπήρξε διάλογος μεταξύ του εισηγητή και των ψαράδων .