Η τελευταία πυρκαγιά στον Κέδρο, παρά την επιτυχή έκβαση της κατάσβεσής της, ανέδειξε δυο σοβαρά ζητήματα:
Πρώτο, έκανε κάτι παραπάνω από φανερή την ελλιπή στελέχωση της Πυροσβεστικής Σάμου με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και την έλλειψη επαρκών μέσων πυρόσβεσης.
Χρειάστηκε η μεταφορά από τη χερσαία Ελλάδα, 100 πυροσβεστών και 10 οχημάτων για την κατάσβεσή της. Κάτι που δεν πρέπει να θεωρείται εφικτό και σίγουρο σε περίπτωση ταυτόχρονων μεγάλων πυρκαγιών σε άλλες περιοχές της χώρας. Και βέβαια καθοριστική και πάλι ήταν η συνδρομή των εθελοντών πυροσβεστών, στους οποίους έχει εναποτεθεί δυσανάλογα μεγάλο μέρος της πυροπροστασίας, που πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους.
Συνεπώς τα ζητήματα που αναδείξαμε με παρέμβασή μας στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και οι προτάσεις για άμεσα μέτρα πυροπροστασίας και ασφάλειας του λαού παραμένουν.
Δεύτερο, η φωτιά ανέδειξε το πρόβλημα του ΧΥΤΑ για το οποίο ευθύνεται τόσο η σημερινή δημοτική αρχή όσο και όλες οι προηγούμενες.
α) Δεν κατασκευάστηκε ποτέ και δεν υπάρχει η απαιτούμενη αντιπυρική ζώνη που να αποτρέπει την είσοδο της φωτιάς μέσα στο χώρο, όπως γίνεται σταθερά και μόνιμα όταν ξεσπά πυρκαγιά στη περιοχή.
β) Δεν εγκαταστάθηκε ποτέ και δεν υπάρχει σύστημα πυρόσβεσης μέσα στον ΧΥΤΑ, για άμεση κατάσβεση των πρώτων εστιών.
Το αποτέλεσμα είναι να καίγονται κάθε φορά απορρίμματα, ακαθαρσίες και επικίνδυνα υλικά και να πνίγεται η ευρύτερη περιοχή (ανάλογα με τη φορά του αέρα) σε επικίνδυνα δηλητηριώδη αέρια, που παραμένουν επί μέρες, όπως και τώρα..
γ) Δεν γίνεται τακτική, συστηματική ταφή απορριμμάτων με επιχωμάτωση, όπως ορίζει ο κανονισμός του ΧΥΤΑ, γεγονός που σε περίπτωση πυρκαγιάς την τροφοδοτεί και την επεκτείνει όχι μόνο μέσα στον ΧΥΤΑ αλλά και ευρύτερα , αφού ο αέρας σκορπά φλεγόμενα χαρτιά και πλαστικές σακούλες που αναζωπυρώνουν εστίες ή προκαλούν νέες.
Τέλος, προκύπτει πλέον ένα σοβαρό πρόβλημα κατά πόσον η μεμβράνη που καλύπτει τον πυθμένα του ΧΥΤΑ με στόχο να μην επιτρέπει την μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, έχει καταστραφεί , με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των υδάτινων πόρων και συνεπώς των γεωτρήσεων από τις οποίες υδροδοτούνται οι οικισμοί της ευρύτερης περιοχής. Επομένως προκύπτει επιπλέον η ανάγκη συνεχών ελέγχων των νερών των γεωτρήσεων της περιοχής για την καταλληλότητά τους.
Όλα τα παραπάνω πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν και να παρθούν μέτρα στην κατεύθυνση, που τα ίδια τα προβλήματα υποδεικνύουν.