16.9 C
Σάμος
19/01/2025
Πολιτιστικά

Λαμπρά εγκαίνια της έκθεσης για τη ζωή και το έργο του Ξενοφώντος Ζολώτα

 

Φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα και τεκμήρια θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά οι κάτοικοι της Σάμου, στο κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος στο Βαθύ μέσα απο την έκθεση με τίτλο «Ο Καθηγητής και η Τράπεζα της Ελλάδος» για τη ζωή και το έργο του Ξενοφώντος Ζολώτα.

Τα εγκαίνια της υπέροχης έκθεσης πραγματοποιήθηκαν χθες Παρασκευή, με αξία οικοδέσποινα την διευθύντρια της Τράπεζας της Ελλάδος την κ. Βάσω Γλιαρμή.

Πρόκειται για την έκθεση που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2014, στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος στην Αθήνα, με αφορμή τη συμπλήρωση 110 ετών από τη γέννηση του Ξενοφώντος Ζολώτα. Η ίδια έκθεση έχει παρουσιαστεί μέχρι τώρα στο Βόλο, τη Ρόδο, τα Ιωάννινα, τα Χανιά, την Πάτρα και την Καβάλα.

Η έκθεση

Ο Ξενοφών Ζολώτας (1904-2004) υπήρξε πολύπλευρη προσωπικότητα και ήταν ο μακροβιότερος Διοικητής στην ιστορία της Τράπεζας της Ελλάδος. Διετέλεσε καθηγητής Πανεπιστημίου (1928-1968), Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (1955-1967 και 1974-1981), μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (1952-2004), υπουργός υπηρεσιακών κυβερνήσεων (1952, 1974) και Πρωθυπουργός (1989-1990).

Η έκθεση ακολουθεί την πορεία της ζωής του Ζολώτα από τα παιδικά και νεανικά του χρόνια, τις σπουδές του στην Αθήνα και τη Λειψία και τα πρώτα του βήματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έως τις θητείες του στη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, το συγγραφικό έργο του και τη διεθνή αναγνώρισή του.

Η έκθεση χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα:

  1. Φωτογραφικό υλικό και σπάνια έγγραφα από το προσωπικό αρχείο του Ζολώτα, που αφορούν την παιδική και νεανική του ηλικία και τις σπουδές του στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
  1. Τεκμήρια που αφορούν το πανεπιστημιακό έργο του Ζολώτα, την εκλογή του στην Ακαδημία Αθηνών (1952) και το συγγραφικό του έργο την περίοδο 1926-1955.
  1. Σκηνογραφική αναπαράσταση του γραφείου του στην Τράπεζα της Ελλάδος, με αυθεντικό προσωπικό και υπηρεσιακό υλικό και προβολή της εκπομπής «Μονόγραμμα» από το αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
  1. Ο Ζολώτας ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και η συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας: Παρουσιάζεται φωτογραφικό, οπτικοακουστικό και αρχειακό υλικό από τη θητεία του ως Συνδιοικητή (1944-1945) και Διοικητή (1955-1967, 1974-1981), καθώς και από την περίοδο της δικτατορίας κατά την οποία είχε παραιτηθεί.

 

Το υλικό για την έκθεση προέρχεται κυρίως από το Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος. Υλικό έχουν προσφέρει επίσης η Ακαδημία Αθη­νών, το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής, η ΕΡΤ, η Ηρώ και ο Γιώργος Σγουράκης για την εκπομπή «Μονόγραμμα», καθώς και ο Οίκος Ζολώτα.

Ο κατάλογος της έκθεσης

Με αφορμή την έκθεση, το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος (ΚΕΠΟΕΤ), το οποίο έχει τη γενική επιμέλεια της έκθεσης, εξέδωσε δίγλωσσο κατάλογο των εκθεμάτων, με την επιστημονική επιμέλεια του καθηγητή της Ιστορίας Οικονομικών Θεωριών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Μιχάλη Ψαλιδόπουλου.

Ο κατάλογος, με πρόλογο του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, παρακολουθεί τη ζωή του Ζολώτα, το συγγραφικό και ακαδημαϊκό έργο του, το έργο του στην Τράπεζα της Ελλάδος και τις καινοτομίες που εισήγαγε, τη συνεισφορά του στην πολιτική ζωή, τη διεθνή του αναγνώριση, καθώς και την ανθρώπινη πτυχή της προσωπικότητάς του.

Το κτήριο του Καταστήματος Σάμου

Το Υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος στη Σάμο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιανουάριο του 1934, ενώ από το 1931 λειτουργούσε ως απλό Πρακτορείο. Επί σειρά ετών ήταν υπεύθυνο για την εφαρμογή στο νησί της πολιτικής της Τράπεζας για τη χρηματοδότηση ευαίσθητων τομέων της οικονομίας, όπως του καπνεμπορίου, της βυρσοδεψίας και του εξαγωγικού εμπορίου. Σημαντική ήταν η συμβολή του και στην ανάπτυξη της βιοτεχνίας του νομού, αφού χρηματοδότησε μεγάλο αριθμό βιοτεχνών της Σάμου και της Ικαρίας. Παράλληλα, άσκησε κοινωνική δράση με οικονομικά και υλικά μέσα, ενισχύοντας πολλούς τοπικούς παράγοντες στο κοινωφελές τους έργο.

Έως το 1940, το Υποκατάστημα της Σάμου στεγαζόταν σε μισθωμένο οίκημα, αλλά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μεταφέρθηκε στο σημερινό ιδιόκτητο κτήριο στην προκυμαία. Το κτήριο, το οποίο σχεδίασαν οι αρχιτέκτονες της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Τράπεζας της Ελλάδος Κ. Παπαδάκης και Μ. Κανάκης, είναι επηρεασμένο από τον μοντέρνο κλασικισμό του Μεσοπολέμου. Αποτελείται από δύο ορόφους, με την αίθουσα συναλλαγών στο ισόγειο και την κατοικία του διευθυντή στον όροφο.

Στο βιβλίο «Τράπεζα της Ελλάδος – Τα κτίρια», η αρχιτέκτων και καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π. Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη αναφέρεται στα αρχιτεκτονικά σχέδια του έργου, επισημαίνοντας ότι «στην περίπτωση του υποκαταστήματος Σάμου έχουμε δύο παραλλαγές της λύσης, τη μία με την κεντρική είσοδο στο κέντρο και τη δεύτερη, που πραγματοποιήθηκε, να έχει μετακινηθεί πλάγια, δίνοντας έτσι την ευκαιρία για μια καλύτερη οργάνωση της κάτοψης, δεδομένου ότι το συνολικό εμβαδόν του καταστήματος είναι σχετικά μικρό». Προσθέτει δε ότι «ξεχωριστή προσοχή έχει δοθεί στα κιγκλιδώματα, τις σιδεριές, τις μαρμάρινες λεπτομέρειες» και συμπληρώνει: «για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνεται η σοβαρότητα και η ευσυνειδησία με την οποία το επιτελείο της Τεχνικής Υπηρεσίας διαχειριζόταν κάθε θέμα που αναλάμβανε, από τα γενικά σχέδια μέχρι την τελευταία ροζέτα».

Info:

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη.

Ο κατάλογος διατίθεται δωρεάν στους επισκέπτες της έκθεσης.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή κατά τις ώρες λειτουργίας του Καταστήματος Σάμου:

Δευτέρα – Πέμπτη: 08.00-14.30

Παρασκευή: 08.00-14.00

Το Κατάστημα παραμένει κλειστό κατά τις επίσημες αργίες.

Τράπεζα της Ελλάδος, Κατάστημα Σάμου, Θεμιστοκλή Σοφούλη 77, Τηλ: 22730-27287

Ευχαριστούμε τον Ιωάννη Νέγρη για την παραχώρηση των φωτογραφιών.

Related posts

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μεγαλόφωνης Ανάγνωσης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Η Μούσα των Σαμίων”

admin

Ο Ε.Ο.Π. Σύλλογος Σάμου κόβει τη βασιλόπιτα στην Παναγία Μακρινή

admin

Συμμετοχή τοπικών φορέων στην κοπή πίτας της κοινότητας Παγώνδα

admin

Το Σωματείο Εργαζομένων Σάμου υποδέχεται το νέο έτος με προβολή της ταινίας “Holy Boom”

admin

Εκδόθηκε το ¨Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2025¨ της Ένωσης Λογοτεχνών Αιγαίου

admin

Ο Σύλλογος “Ο Καπετάν Λαχανάς” κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

admin

Ο Πυθαγόρας του «Υπάρχω»: Δεκάδες επιτυχίες που σημάδεψαν τη μουσική

admin

Προσωπικά αντικείμενα του Σαμιώτη Νίκου Σταυρίδη βρίσκουν μόνιμη στέγη στη Σάμο

admin

Μουσικοθεατρική Παράσταση Ι.Μ. Σάμου – Κατάμεστο το θέατρο στην εντυπωσιακή εκδήλωση

admin